دونالد ترامپ ، رئیسجمهور سابق آمریکا که به استفاده از الفاظ عامیانه و استهزاآمیز علیه رقیبانش عادت دارد روز جمعه لقب جدیدی به « جو بایدن » نسبت داد.
ترامپ روز جمعه از لقب «جو حقهباز» برای اشاره به بایدن استفاده کرد. او نخستین بار در سال ۲۰۱۶ از این لقب برای تحقیر رقیب انتخاباتیاش «هیلاری کلینتون» استفاده کرده بود.
رئیسجمهور سابق آمریکا با یادآوری همین موضوع گفت: «میخواهیم نام حقهباز را بازنشسته کنم تا بتوانیم آن را برای جو بایدن استفاده کنیم. اسم او از این به بعد جو حقهباز خواهد بود.»
دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ که با بایدن به عنوان نامزد حزب دموکرات رقابت میکرد از لقب «جو خوابآلو» برای تحقیر او استفاده میکرد.
وی که یکی از جدیترین گزینههای حزب جمهوریخواه در انتخابات ۲۰۲۴ به شمار میرود گفت: «هیچکس در تاریخ ریاستجمهوری آمریکا حقهبازتر و ناراستتر از جو بایدن نبوده است.»
شخصیت خودشیفته؟
برخی از کارشناسان حوزه سلامت روان، استفاده دونالد ترامپ از چنین القابی برای تحقیر منتقدان خود را در کنار علائم دیگر او مانند رفتارهای تکبرآمیز، میل افراطی به جلب توجه و تحسین دیگران، رفتارهای استثماگرانه و غیرهمدلانه و غیره را جزو ملاکهای ابتلای او به اختلال شخصیت خودشیفته میدانند.
«مری ترامپ»، برادرزاده دونالد که روانشناس بالینی است از جمله متخصصانی است که ابتلای عمویش به این اختلال را تأیید کرده است.
او در کتاب «بسیار زیاد و همیشه ناکافی» توضیح داده چگونه رفتارهای تحقیرآمیز پدربزرگش، «فردریک» موجب شده دونالد ترامپ علیرغم کسب دستاوردهای بیرونی هرگز به یک احساس بسندگی و کفایت درونی در لایههای زیرین شخصیت خود دست پیدا نکند.
با این حال، گروه دیگری از روانشناسان استفاده از برچسبهای تشخیصی علیه هر فردی از جمله ترامپ بدون انجام مصاحبههای بالینی و بر مبنای ملاحظات غیردرمانی را رد کرده و درباره آن هشدار دادهاند.
ترامپ در سخنرانی جمعه به شوخی خطاب به هودارانش گفت که هیلاری کلینتون از اینکه لقب «حقهباز» از روی او برداشته شده خوشحال است و احتمالاً «جایی مشغول شادمانی است.»
مجادلههای شخصی
کارشناسان میگویند سبک ترامپ در استفاده از این الفاظ عامیانه و شخصی علیه منتقدان و رقبا، استدلالهای سیاسی در آمریکا را بیش از هر زمان دیگر از محتوا تهی و به مغالطه حملات شخصی تبدیل کرده است.
نمود این پدیده به ویژه در مناظرههای انتخاباتی ۲۰۲۰ آشکار بود. در آن سال در نخستین مناظره انتخاباتی بین بایدن و ترامپ، با آنکه آمریکا با مشکلات عمیقی از جمله همهگیری کرونا مواجه بود بخش اعظم وقت دو نفر به رد و بدل کردن عبارات توهینآمیز و عامیانه علیه یکدیگر سپری شد.
ترامپ روز جمعه بایدن را «تهدیدی علیه دموکراسی» توصیف کرد و گفت: «ما داریم در فاجعه زندگی میکنیم.»
هر چند بایدن از زمان ورود به کاخ سفید از ترامپ به صورت مستقیم انتقاد نکرده اما در روزهای گذشته با داغ شدن تنور رقابتهای انتخاباتی به او تاخت و وی را «خطری برای دموکراسی» توصیف کرد.
او در آن روز در پاسخ به سوال خبرنگاری که نظر او درباره ترامپ را جویا شده بود گفت: «او را خوب میشناسم و از خطراتی که برای دموکراسیمان ایجاد میکند آگاه هستم. ما قبلاً این راه را رفتهایم.»
انتخاب بد و بدتر
ترامپ و بایدن در حال حاضر یکی از دلایل احساس بنبست سیاسی در آمریکا قلمداد میشوند. به تازگی نتایج یک نظرسنجی منتشر شده که نشان میدهد رأیدهندگان آمریکایی تقریباً هیچ علاقهای به انتخاب بین بایدن و ترامپ در انتخابات آتی ندارند.
در این نظرسنجی که توسط یاهونیوز/یوگاو انجام شده ۳۸ درصد از شرکتکنندگان گفتهاند فکر کردن به رقابت این دو نفر به آنها حس خستگی میدهد. ۲۹ درصد دیگر گفتهاند که احتمال رقابت این دو نفر آنها را دچار ترس میکند و ۲۳ درصد دیگر گفتهاند که این موضوع در آنها حس غم و اندوه ایجاد میکند.