در حالی جنگ اوکراین یک سالگی خود را پشت سر گذاشت که بسیاری در غرب میگویند مسبب اصلی بحرانهای اقتصادی امروز در اروپا و آمریکا همین جنگ بود که به دست روسیه آغاز شد در صورتی که شاید حقیقت ماجرا چیزی فرای این موضوع باشد.
باشگاه خبرنگاران جوان به همین منظور و برای بررسی بیشتر جوانب مختلف آن گفتگویی ترتیب داده با فیلیپ هوگون، فعال سیاسی و نویسنده از پاریس فرانسه که مشروح آن در ذیل از نظر میگذرد.
بسیاری میگویند مسئول بحرانهای امروز در اروپا و آمریکا و اعتراضات گسترده مردمی به وضعیت معیشتی، روسیه است که وارد جنگ با اوکراین شد. شما تا چه حد با این گزاره موافق هستید؟
فیلیپ هوگون: قطعاً با این حرف موافق نیستم چراکه بحران اقتصادی آن هم با وضعیتی که امروز شاهد آن هستیم چیزی نیست که محصول یک ساله جنگی باشد که شاید در نگاه اول ارتباطی با اروپا نداشته باشد. اقتصاد جهانی قبل از دستور حمله پوتین به اوکراین هم دچار بحران و مشکلات فراوان بود. اگر به گذشته نگاه کنید بانکهای مرکزی در اروپا و آمریکا مدام با نرخ سود بازی میکردند شاید از این طریق بتوانند تورم را تا حدی کنترل کنند. کمبود کالاها در فروشگاه ها، ناتوانی دولتها در تامین مایحتاج ضروری و شبیه این موضوعات را اگر تنها جستجویی ساده در وب سایت ها انجام دهید، خواهید دید که حداقل اروپا تا پیش از جنگ اوکراین با این بحرانها مواجه بود البته باید این را هم اضافه کنم که جنگ تا حدی بر این بحرانهای اقتصادی افزود و آن را تشدید کرد. نه اینکه این جنگ تاثیری نداشته باشد ولی اینکه بگوییم مقصر اصلی بحرانهای شدید اقتصادی در اروپا جنگ اوکراین است هم درست نیست.
-جنگ اوکراین بیش از همه چه چیزی را اثبات کرد؟ آیا پس ازگذشت یک سال میتوان گفت که موازنه قدرت در جهان تغییر کرده است؟
فیلیپ هوگون: قطعاً بعد از این جنگ برخی معادلات در جهان به هم ریخته است از جمله همین موضوع موازنه قدرت. بله جنگ اوکراین تمام ذهنیات آمریکا در ساخت دهکده جهانی را به هم ریخت. موازنه قدرتی به سمت بلوک شرق در حال تغییر است و من معتقدم که این وضعیت پیشرفتهایی هم خواهد داشت. این را شخصیتهای بزرگ آمریکا هم به خوبی میدانند. مارک میلی، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا اخیراً گفته بود که میترسم با ادامه جنگ اوکراین تماش تلاش ما برای ایجاد نظم جهانی به یک باره فرو بریزد این یعنی این که خود آمریکاییها هم به شدت از تغییر عناصر این معادله جهانی هراس دارند. در حال حاضر آمریکا نمیتواند خود را یک ابر قدرت جهانی بداند. چراکه وقتی رییس جمهور این کشور در آستانه یک سالگی جنگ اوکراین شخصاً بدون برنامه ریزی قبلی به کی یف سفر میکند پیامی واضح دارد و آن این که آمریکا تمام قد در کنار اوکراین است و این پیام را یک سال است که به طرق مختلف منتقل کرده است. حالا با تمام این حمایتها و جنگ نیابتی که آمریکا در خاک اوکراین به راه انداخته میبینیم که دستاوردهای این جنگ برای روسیه بیش از کل کشورهای غربی است و این یعنی تغییراتی که با ادامه این جنگ شاید بیشتر هم شود.
-سیاستهای تحریمی غرب در قبال روسیه در یک سال گذشته تا چه حد توانسته بازدارندگی داشته باشد؟
فیلیپ هوگون: به نظر من تحریمها به هیچ عنوان تاثیرگذار نیستند. نه در مورد روسیه که در نه مورد سایر کشورهایی که آمریکا سالهاست تحریمهای مختلفی بر آنها اعمال میکند هم وضع به همین منوال است. شما کره شمالی، ایران، کشورهای آمریکای لاتین را ملاحظه کنید. کدامیک از این کشورها با تحریمهای آمریکا متوقف شده اند؟ حتی ونزوئلائی که بیشترین فشار اقتصادی و رکودی بی سابقه را تحمل میکند هم اکنون در وضعیت قابل قبولی است و زندگی مردم آن در جریان است و دولت در هیچ یک از سیاستهای خود متوقف نشده است. جالب اینجاست که آمریکا دست از این سیاست برنمی دارد. روسیه ابزارهایی در دست دارد که خیلی بیشتر از تحریمهای آمریکا میتواند برای غربیها خطرناک و مشکل ساز باشد. شما فقط به منابع گازی نگاه کنید. الان در خود فرانسه کمبود گاز در همه جا احساس میشود. در صنایع در کاربرهای خانگی و حتی در سیاست. پس تا زمانی که غرب نتوانسته راهی برای این وابستگی حیاتی خود به روسیه پیدا کند به نظر من تشدید تحریمها تنها یک بازی کودکانه است که نتیجهای در بر نخواهد داشت.
فیلیپ هوگون، فعال سیاسی و مستندساز و گزارشگر جنگ است که فعالیتهای زیادی در زمینه جنگهای مختلف در جهان داشته است. وی در زمان اوج جنگ در سوریه بارها به این کشور سفر کرد و مستندهای زیادی از وی در مورد مردم سوریه و مشکلاتی که بر اثر جنگ آمریکا و داعش در این کشور به آنها تحمیل شده ساخته شده است. وی در حال حاضر هم در حال تهیه و نویسندگی مستندی در مورد جنگ اوکراین و زندگی مردم عادی در خلال این جنگ است.