«آنتونی بلینکن »، وزیر امور خارجه آمریکا در جریان شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ ادعا کرد، واشنگتن به چین هشدار داده کشورهای غربی کمکهای نظامی احتمالی پکن به مسکو را به عنوان یک «مشکل بسیار جدی» در نظر خواهند گرفت.
بلینکن در سخنرانی در این کنفرانس گفت: «این کاملا واضح است چیزهایی هستند که چین نمیتواند و نباید با هدف مانع ایجاد کردن (بر سر راه تحریمها) انجام دهد. منظور ما دادن تجهیزات نظامی به روسیه یا دور زدن سیستماتیک تحریمهای غرب به منظور فشار واردن کردن به روسیه برای پایان دادن به این تهاجم است.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا که کشورش همراه با دیگر متحدان غربی اوکراین با اعمال دورهای متعدد تحریمها علیه روسیه و ادامه روند تشدید کمکهای نظامی به اوکراین، آتش جنگ را هر چه بیشتر شعلهور کرده، گفت، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا «تقریبا از همان روز اول (اجرای عملیات نظامی روسیه در اوکراین) این مساله را به شی جینپینگ رئیس جمهور چین تصریح کرد.»
بلینکن اظهار کرد، که رهبران چین و آمریکا حدود دو تا سه هفته بعد از شروع عملیات نظامی ویژه ارتش روسیه در اوکراین یک گفتگوی ویدیویی انجام دادند.
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «و ما از آن زمان به بعد در تمام این مدت به همکاران چینی خود تصریح کردیم هر گونه عرضه کمک نظامی یا فرار از پایبندی به تحریم های غرب علیه مسکو را یک مشکل بسیار جدی برای خودمان و برای بسیاری از دیگر کشورهای جهان در نظر میگیریم.»
به گفته بلینکن، واشنگتن تا کنون موردی از کمک نظامی پکن به مسکو یا دور زدن تحریمهای غرب علیه مسکو از سوی طرف چینی را ثبت نکرده است.
به نوشته خبرگزاری «تاس» بلینکن اظهار کرد: «ما این قضیه را به شکلی بسیار نزدیک دنبال میکنیم. البته چین به گسترش نقطه نظرات چین در سازمان ملل و سازمانهای دیگر ادامه میدهد. این، حمایت از پروپاگاندا است. تا به امروز با قضاوت از روی اطلاعاتی که ما در اختیار داریم. چین در عرضه سیستماتیک تجهیزات نظامی به روسیه یا دور زدن تحریمها دخیل نبوده است. اما ما همچنان این مساله را از نزدیک پیگیری میکنیم.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین روز جمعه در شهر مونیخ گفت، واشنگتن هر چقدر طول بکشد از اوکراین حمایت خواهد کرد.
او مدعی شد، هیچ تردیدی وجود ندارد که اوکراین میتواند در جنگ با روسیه به موفقیت برسد.
به دنبال آغاز درگیری روسیه با اوکراین در فوریه گذشته، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایتهای همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کییف را در دستور کار قرار دادهاند.
به رغم حمایتهای غربیها، در صحنه میدانی روسیه توانسته دستکم ۲۰ درصد از خاک اوکراین را به تصاحب خود درآورد.
روسیه پیش از این بارها تأکید کرده که کشورهای غربی با تأمین تسلیحات برای اوکراین به صورت غیررسمی خودشان را وارد جنگ کردهاند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین هفته پیش گفت: «مرز میان دخالت مستقیم و غیرمستقیم به تدریج در حال از بین رفتن است.»