روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: نشریه آمریکایی پولیتیکو با انتشار این خبر نوشت: اظهارنظر پنهان و آشکار مقامات ارشد اروپایی، از خشم شدید نسبت به آمریکا بهخاطر سودجویی در جنگ اوکراین حکایت میکند این مقامات در شرایط تشدید فشارهای ناشی از جنگ اوکراین، ضمن ابراز ناامیدی از دولت جو بایدن، آمریکا را متهم به سودجویی میکنند. آنها میگویند آمریکا بیشترین سود را از جنگ اوکراین میبرد زیرا گاز بیشتری با قیمتی بالاتر و سلاحهای بیشتری به اروپا میفروشد.
یک مسئول ارشد اتحادیه اروپا گفته است: «ما در واقع در بُرهه حساس تاریخی قرار گرفتهایم. اروپا در تجارت با آمریکا تحت تأثیر دو فشار قرار گرفته؛ اول اعطای یارانههای دولتی در آمریکا و دوم قیمتهای بالای انرژی وارداتی از آمریکا! این دو مشکل سبب شده افکار عمومی اروپا در مقابل هرگونه تلاش در جنگ اوکراین بلکه اتحاد فرا آتلانتیکی قرار گیرد. آمریکا باید بداند افکار عمومی در بسیاری از کشورهای اروپایی عوض شده است»!
جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با درخواست از آمریکا برای توجه به نگرانیهای اروپا گفت: «دوستان آمریکایی ما تصمیماتی میگیرند که بر وضع اقتصادی ما اثرگذار است».
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا با رد شکایتهای اروپا مدعی شده: «علت اصلی افزایش قیمت گاز در اروپا، حمله پوتین به اوکراین و تحمیل جنگ گازی پوتین علیه اروپا بوده است». او افزوده این آمریکا بوده که با افزایش عرضه گاز مایع به اروپا آن هم در شرایط سخت فعلی، به اروپا کمک کرده است تا بتواند انبارهای گاز خود را پُر کند! اما مقامات اروپایی میگویند قیمتِ گرانِ گاز وارداتی از آمریکا سبب کاهش قدرت چانهزنی اروپا در تعیین قیمت خرید گاز از دیگر کشورهای جهان شده است.
بزرگترین نقطه تنش در هفتههای اخیر، اقدام دولت بایدن در اعطای یارانه و وضع مالیات بر واردات در حوزههای انرژی سبز بوده است. موضوعی که سبب برانگیخته شدن خشم اروپا علیه آمریکا شده و بروکسل آن را غیرمنصفانه و عامل ضربه به روابط اقتصادی و بازرگانی اروپا و آمریکا و نابودکننده صنایع اروپا دانسته است. اما به رغم مخالفتهای رسمیِ اروپا تا کنون هیچ نشانهای دائر بر عقبنشینی واشنگتن از تصمیماتش دیده نمیشود. دولت بایدن برای مهار تورم در آمریکا مالیات بر واردات را (مخصوصاً در قالب بستههای حفاظت از محیط زیست و مراقبتهای بهداشتی) بهطور فاحش افزایش داده و برای حمایت از صنایع سبز در قالب «برنامه اقدام برای کاهش تورم» ۳۶۹ میلیارد دلار یارانه به شرکتهای آمریکایی داده است.
وزیر اقتصاد فرانسه در نکوهش «برنامه اقدام برای کاهش تورم»، آمریکا را به پیروی از شیوه چین در اقتصاد متهم کرده و آن را انزواگرایی اقتصادی نام نهاده است. یک مقام دیگر فرانسوی، اقدام تبعیضآمیز بایدن در اعطای یارانه به شرکتهای آمریکایی را سبب ورشکستگیِ شرکتهای اروپایی بهخاطر کم آوردن در رقابت با کالاهای آمریکایی دانسته است. یک عضو آلمانی پارلمان اروپا گفته است «ما بهخاطر اعتماد به روابط بازرگانی با آمریکا گرفتار بحرانی فلجکننده شدهایم»!
اروپا بر اثر جنگ اوکراین دچار رکود و تورم سرسامآور شده، زیرِ فشار شدید تأمین انرژی قرار گرفته و برای فصل زمستان با تهدید خاموشیهای مکرر و جیرهبندی برق مواجه شده است.
اروپا در تلاش برای کاهش وابستگی خود به انرژی روسیه، ناچار به واردات گاز از آمریکا شده، ولی قیمت پرداختی اروپا تقریباً چهار برابرِ قیمت گاز در داخل آمریکاست! رئیسجمهوری فرانسه به تازگی گفته؛ قیمت بالای گاز دریافتی از آمریکا غیردوستانه است. وزیر اقتصاد آلمان از واشنگتن خواسته با همبستگی بیشتر با اروپا قیمت گاز صادراتیاش را کاهش دهد.
اروپا بهخاطر خالی شدن انبار مهماتش (پس از انتقال سلاح به اوکراین) ناچار به خریداری سلاح از آمریکا شده و حجم زیادی پول برای خرید سلاح روانه آمریکا کرده است. جوزف بورل گفته اروپا تاکنون ۸ میلیارد دلار اسلحه برای اوکراین تأمین کرده است. طبق ارزیابی یک مقام ارشد اروپایی، تأمین دوباره سلاحهای پیشرفته و جبران کاهش انبار مهمات اروپا بهخاطر مشکلات ایجاد شده بر سرِ راه زنجیره تأمین (از جمله مشکل تأمین تراشه) سالها به درازا خواهد کشید. این وضعیت بر نگرانیها در اروپا نسبت به منفعتجویی بیشترِ صنایع نظامی آمریکا از جنگ اوکراین افزوده است.
با ارزانتر بودن گاز در آمریکا بسیاری از سرمایهگذاران اروپایی در پی خروج سرمایه خود از اروپا به ایالات متحده هستند که آسیب تازهای به اقتصاد اروپا وارد میکند.