چند روزی است که مالکیت توئیتر طی قرارداد ۴۴ میلیارد دلاری به ایلان ماسک رسیده و ثروتمندترین فرد جهان، خواب های بسیاری را برای این شبکه اجتماعی پر طرفدار دیده است. از روزی که ماسک روی صندلی مالکیت توئیتر نشست، تغییرات بزرگی در این شبکه اجتماعی رخ داد.
بحرانهای توییتر
با این حال، مشکلات توییتر از زمانی که او روی کار آمده گویا دوچندان شدهاند. تعطیل شدن دفاتر «توییتر» بعد از استعفای گسترده برخی از زبدهترین نیروهای کار این شرکت تازهترین اتفاقی است که این شرکت را در بحران فرو برده است.
قبلتر از آن اخراج گسترده کارمندان این شرکت در سراسر جهان خبرساز شده و واکنشهایی را هم ایجاد کرده بود. یکی دیگر از این تغییرات که اکنون متوقف شده، قابلیت دریافت تیک آبی با خرید سرویس ۸ دلاری توئیتر آبی بود.
کاربران بسیاری پس از معرفی این قابلیت اقدام به خرید تیک آبی و ساختن حساب های جعلی برای اشخاص و برندهای مختلف کردند. همین موضوع باعث شد مخاطبان به اشتباه افتاده و فکر کنند این حساب های تایید شده مربوط به شخص یا برند معروف است.
برخی از این حساب های جعلی که با نام برندهای معروف ساخته شدند، توئیت هایی را علیه این شرکت ها منتشر کنند. از معروف ترین این توئیت ها می توان به برندهای کوکاکولا، نستله و شرکت دارویی Eli Lilly اشاره کرد. حساب جعلی کوکاکولا در توئیتی نوشته: ما از همه بیشتر در تولید پلاستیک و آلودگی نقش داریم. نستله هم نوشته: ما آب شما را می دزدیم و به خود شما می فروشیم.
اما جنجالی ترین توئیت مربوط به شرکت دارویی Eli Lilly که یکی از شرکتهای بزرگ داروسازی جهان و جزو تولیدکنندگان اصلی انسولین به حساب میآید، است. حساب جعلی این شرکت توئیتی را درباره انسولین رایگان منتشر کرده و نوشته: ما هیجان زده هستیم که اعلام کنیم انسولین اکنون رایگان است.
این مشکلات موجب شد روز جمعه توییتر سرویس اشتراک تیک آبی را متوقف کند.
مجموعهای از این بحرانها که بعد از آمدن «ایلان ماسک» تشدید شدهاند موجب شده عدهای درباره احتمال از کار افتادن توییتر یا ورشکستگی آن گمانهزنیهایی مطرح کنند.
روزنامه گاردین در مطلبی در همین ارتباط به بررسی احتمال ورشکستگی توییتر پرداخته و نوشته برخی از کارکنان سابق این پلتفورم معتقدند که مشکلات پیش روی این شرکت در واقع مشکلات موجودیتی هستند.
از زمانی که مدیرعامل تسلا ریاست توییتر را در ماه گذشته در دست گرفت این شرکت با اخراجهای گسترده کارکنان، بایکوت شرکتهای تبلیغی، هشدارهای ورشکستگی مواجه شده و اکنون هم گزارشهایی از استعفای جمعی کارکنان باقیمانده آن منتشر شده است.
چند نفر از کارکنان توییتر را ترک کردهاند؟
ایلان ماسک در نخستین هفته حضورش نیمی از ۷۵۰۰ نیروی کار توییتر را اخراج کرد تا کارکنان باقیمانده ۳۷۵۰ نفر باشند. بعد از آنکه ایلان ماسک برای کارکنان ضربالاجل گذاشت که تا ساعت ۱۷ روز پنجشنبه با امضای فرمی «ساعات طولانی کار فشرده» را بپذیرند شمار نامعلومی از همین ۳۷۵۰ نفر هم استعفا کردهاند. یک گزارش میگوید ۷۵ درصد از نیروهای باقیمانده کارشان را ترک کردهاند و این یعنی اینکه توییتر اکنون کمتر از ۱۰۰۰ نیروی کار دارد.
این استعفاها روی عملکرد بسیاری از ادارههای توییتر از جمله تیم رسانهای آن اثر گذاشته؛ معنای این موضوع آن است که پرسشهای رسانهها در خصوص وضعیت شرکت در حال حاضر اغلب بیپاسخ باقی میمانند.
پایان توییتر؟
روزنامه گاردین نوشته برخی از شواهد در فضای مجازی حاکی از آن هستند که برخی از مهندسان توییتر بعد از ضربالاجل ایلان ماسک از کارشان استعفا دادهاند. این در حالی است که ماسک وعده داده بود که قرار است توییتر جدید تأکید بیشتری روی مسائل مهندسی داشته باشد. او گفته بود کدنویسها، بخش اعظمی از تیم توییتر را تشکیل خواهند داد.
اکنون این نگرانی وجود دارد که سایت توییتر در معرض نقائص فنی و باگها قرار خواهد داشت. همین الان هم نشانههایی وجود دارد که سیستم پیچیده زیربنایی توییتر با مشکلاتی مواجه شده است. به عنوان مثال، طبق نوشته روزنامه گاردین، تأیید هویت دو مرحلهای با مشکل مواجه شده و برخی از کاربران هم مشکلاتی در بازنشر مطالب گزارش دادهاند.
«استیون مردوخ»، استاد مهندسی امنیت شبکه در دانشگاه کالج لندن میگوید این پلتفورم احتمالاً با دشوارهایی برای حل کردن «نقائص پیچیده» مواجه شود و با تهدیدهای امنیتی روبرو شود. جایگزین کردن مهندسان قبلی کار دشواری خواهد بود.
مردوخ میگوید: «توییتر ممکن است سعی کند کارکنان جدیدی استخدام کند و یا اینکه مأموریتهای کارکنان فعلی را تغییر دهد، اما آشنا شدن کارکنان با سیستمهای مرتبط ممکن است چندین ماه طول بکشد. هر وبسایت بزرگ، سامانههای منحصر به فرد مخصوص خودش را دارد و روند یادگیری کسانی که از بیرون میآیند کند خواهد بود.»
حتی قبل از آمدن ایلان ماسک به توییتر هم نشانههایی از برخی مشکلات ظاهر شده بود. «پیتر زاتکو»، رئیس سابق بخش امنیت توییتر هشدار داده که توییتر استانداردهای ضعیفی در زمینه امنیت اطلاعات دارد. او هشدار داد که توییتر ممکن است با یک حمله هکری مشابه حمله هکری سال ۲۰۱۷ به یک شرکت اعتبارسنجی مواجه شود که باعث لو رفتن اطلاعات ۱۴۷ میلیون نفر در آمریکا شد.
ورشکستگی توییتر؟
ماسک در ماه جاری هشدار داده بود که توییتر ممکن است ورشکست شود. او گفته بود که بدون درآمدزایی از جانب مشترکان ممکن است توییتر نتواند از رکود پیش رو جان سالم به در ببرد. تبلیغات، ۹۰ درصد از درآمد سالانه ۵.۱ میلیارد دلاری توییتر را تشکیل میدهد، اما این منبع درآمدی به دلیل کاهش هزینهکرد از سوی برخی مشتریهای عمده از جمله «جنرال موتورز» صدمه دیده است. ماسک پیش از این تأیید کرده که درآمد توییتر در هنگام خرید این شرکت توسط او با «افت محسوس» مواجه شده است.
گاردین نوشته توییتر در ۱۰ سال از ۱۲ سال گذشته زیانده بوده. تلاش ایلان ماسک برای دریافت هزینه اشتراک از کاربران برای اخذ تیک آبی هم فعلاً متوقف شده زیرا، این طرح مورد استقبال حسابهای جعلی قرار گرفت که اکنون میتوانستند با پرداخت تنها ۸ دلار در ماه، تیک آبی بگیرند.
اگر تبلیغات برنگردند چه میشود؟
روزنامه گاردین نوشته چنانچه درآمدهای تبلیغاتی برنگردند توییتر با مشکلاتی جدی مواجه خواهد شد. این شرکت بعد از آنکه به مالکیت ایلان ماسک درآمد نزدیک به ۱۳ میلیارد دلار بدهی به ترازنامهاش اضافه کرده است. یکی از روشهایی که توییتر میتواند این هزینهها را پرداخت کند گردش نقدینگی است، اما آخرین گزارش فصلی توییتر نشان میدهد که گردش نقدینگی شرکت تقریباً ۱۲۴ میلیون دلار منفی بوده است. (یعنی نسبت ورود نقدینگی به شرکت کمتر از میزان هزینهکرد آن است).
«فرهاد دایوچا»، مدیر شرکت بازرگانی دیجیتال «آکوراکاست» میگوید «امنیت برند» توییتر پیش از این هم در میان مشتریهای تبلیغات موجب نگرانی بود و اکنون آنها نگرانیهای بیشتری درباره کیفیت خدمات دریافتی از کارکنان توییتر خواهند داشت.