خارج کردن اسناد فوقمحرمانه از کاخ سفید به عمارت ترامپ که به نام «مار-ئه-لاگو» شناخته میشود، عواقبی برای رئیس جمهور سابق آمریکا در پی دارد و بر اساس قوانین فدرال این کشور، مجازات و عواقب چنین اقدامی به محرمانهبودن یا نبودن اسناد منتقلشده، ارتباطی ندارد.
مأموران افبیآی در یورش هفته گذشته (۱۸ مردادماه) به مار-ئه-لاگو، ۱۱ مجموعه اسناد طبقهبندی شده شامل چندین فقره سند فوق محرمانه را توقیف کردند. حکم قضائی و فهرست اسناد مصادرهشده، روز جمعه توسط دادگاه فدرال فلوریدا اعلام عمومی شد.
بنا به گزارش واشنگتن پست، مأموران افبیآی در این یورش بهدنبال اسناد مرتبط با تسلیحات هستهای بودند. ترامپ مدعی شده که این موضوع «فریبکاری» بوده و با اشاره به همکاری با مقامات، یورش افبیآی را انتقام سیاسی نامناسب توصیف کرد.
ترامپ چه مقرراتی را نقض کرده است؟
حکم قضائی به دادستانی فلوریدا این اجازه را داده تا اسناد حاوی مدارک ناقض سه قانون (۷۹۳، ۲۰۷۱ و ۱۵۱۹) را مصادره کند.
درحالیکه فهرست اسناد مصادرهشده از مار-ئه-لاگو حاوی شمار زیادی از اسناد طبقهبندی شده است، سه قانون مذکور صرف نظر از محرمانه بودن یا نبودن، با سوءمدیریت اسناد دولت فدرال سر و کار دارد.
قانون شماره ۷۹۳ از تملک غیرقانونی اطلاعات دفاعی کشور جلوگیری کرده و در صورت اثبات جرم، مجازاتی تا ۱۰ سال حبس را برای خاطی در پی خواهد داشت. این ماده قانون در ابتدا تحت قانون جاسوسی مصوب سال ۱۹۱۷ تصویب شد.
بر اساس قوانین بعدی (۱۰۷۱ و ۱۵۱۹)، مخفی کردن یا از بین بردن اسناد رسمی آمریکا غیرقانونی است. این جرایم به ترتیب با سه تا ۲۰ سال حبس قابل مجازات است. گفتنی است در هیچکدام از قوانین مذکور، محرمانه بودن یا نبودن اسناد اهمیتی ندارد.
با این حال، رئیس جمهور آمریکا این قدرت را دارد تا اسناد را از حالت طبقهبندی شده خارج کند؛ قدرتی که این احتمال را قوت میبخشد که ترامپ پیش از انتقال اسناد به مار-ئه-لاگو، آنها را از حالت طبقهبندیشده خارج کرده باشد؛ موضوعی که ترامپ دیروز در شبکه اجتماعی خود، با اشاره به آن نوشت «تمام اسناد از حالت طبقهبندی شده خارج شده است.»