تورم شدید در ترکیه که منجر به بالا رفتن هزینههای زندگی و نیز سوخت شده، بسیاری از مردم این کشور را با دشواریهای متعددی مواجه کرده است.
به نوشته روزنامه «ترکیه گازتسی - Türkiye Gazetesi» از اتاق بازرگانی استانبول ، نرخ تورم در پایتخت با افزایش سالانه به ۹۴.۱۹ درصد و ماهانه ۴.۰۳ درصدی در ماه گذشته میلادی (ژوئن) به بالاترین میزان خود در ۲۴ سال گذشته رسید.
هزینههای حمل و نقل ۵.۱۶، مسکن ۵.۰۶، فرهنگی، آموزشی و تفریحی ۴.۵۵، مواد غذایی ۳.۷۹، بهداشتی و درمانی ۳.۷۲ ، کالای خانگی ۳.۵۷ و پوشاک ۲.۱۲ درصد افزایش یافته است.
افزایش هزینهها در گروه سوخت و انرژی ۱۵.۱۱، مواد غذایی ۱۰.۳۴ ، مواد شیمیایی ۸.۰۶، نساجی ۶.۵۷ ، مواد فرآوری نشده ۵. ۳۳ و گروه ساختمانی ۳.۵۲ درصد نسبت به ماه میبوده و گروه معادن نیز افزایش ۱۰۰ درصدی را تجربه کرد.
سه روز پیش رویترز خبر داد که تورم سالانه در ترکیه به بیش از ۷۸ درصد رسیده است. طبق نظرسنجی که این رسانه بر اساس دیدگاه ۱۲ اقتصاددان ارائه کرد، انتظار تورم سالانه در ترکیه در ماه ژوئن ۷۸. ۳۵ درصد اعلام و پیش بینی شد تورم تا پایان سال میلادی جاری به ۷۰ درصد کاهش یابد. این اقتصاددادنها انتظارات تورمی خود را با نرخهای بین ۷۲.۳ تا ۸۱.۸ درصد اعلام کردند.
در صورت تحقق نتایج بررسی، این بالاترین نرخ تورم در ترکیه از سپتامبر ۱۹۹۸ ( ۸۱.۸ درصد) تاکنون خواهد بود.
به نوشته «دیک گازت - dikgazete» به تازگی، «نورالدین نباتی - Nureddin Nebati» وزیر خزانه داری و دارایی ترکیه با ادعای کنترل تورم در این کشور گفته بود من به شما و رئیس جمهور قول داده و میدهم که شاهد کاهش خواهیم بود.
همچنین به نوشته رسانه ترکیهای «بیر گون»، با وجود افزایش نرخ تورم در ترکیه، نباتی در یک سخنرانی در دیاربکر گفته بود: ترکیه ۵ میلیون شغل جدید ایجاد کرده است.
این اظهارات وزیر خزانه داری ترکیه درحالی بود که سقوط لیر ترکیه ادامه دارد؛ هم اینک یک لیر برابر با ۰. ۰۶۰ دلار است. لیر ترکیه در سال گذشته میلادی درپی سیاستهای اقتصادی و پولی دولت این کشور ۴۴ درصد ارزش خود را از دست داده بود.
ناظران و تحلیلگران مسائل ترکیه، عمدهترین دلیل بروز تورم و سقوط ارزش پول ملی این کشور را دستکاریها و دخالتهای دولت در امور اقتصادی و سیاستهای پولی و مالی خارج از چارچوبهای منطقی میدانند، بطوری که این اعتقاد وجود دارد، دو سوم علت کشیده شدن اقتصاد ترکیه به وضع کنونی، ناشی از تاثیرات این دخالتها و دستکاری هاست و گروه دیگر اما معتقدند که سیاست خارجی ترکیه و تحرکات منطقهای رجب طیب اردوغان، به این وضعیت دامن زده است.
البته روابط ترکیه با متحدان سنتیاش بخصوص آمریکا از دوران ترامپ دستخوش تغییراتی شده است که با فشارهای واشنگتن، تا حدودی دامنه بحران اقتصادی این کشور را گسترش داده است.