علیرغم هشدارهای روسیه به کشورهای اروپایی و آمریکا درخصوص گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) و عضویت کشورهای بیشتر در آن، واشنگتن و متحدانش از عضویت فنلاند و سوئد در ناتو حمایت کردند.
«کارین ژان-پییِر» سخنگوی جدید کاخ سفید در اولین نشست خبری خود در این سمت، گفت: «ما قویاً از درخواست فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو، پس از ارائه رسمی آن در بروکسل، حمایت خواهیم کرد».
به نوشته رسانههای آمریکایی، وی بامداد سهشنبه همچنین اظهار داشت: «ما به سیاست درهای باز ناتو و حق هر کشور برای تعیین سیاست خارجی و امنیتی خود اعتقاد داریم».
همزمان «لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس نیز گفت: «از تلاش فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو استقبال میکنیم و این امر باید هر چه سریعتر انجام شود».
«زبیگنیو رائو» وزیر امور خارجه لهستان هم اظهار داشت: «پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو باعث تقویت این ائتلاف نظامی و افزایش امنیت و ثبات در اروپا خواهد شد».
در ادامه، «یان لیپاوسکی» وزیر خارجه جمهوری چک مدعی شد: «درخواست سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو نشاندهنده شکست سیاستهای تهاجمی پوتین است».
«پدرو سانچز» نخست وزیر اسپانیا نیز با بیان اینکه تصمیم سوئد مستقل است و ناتو را در مواجهه با چالشهای حال و آینده تقویت میکند، گفت: «ما از اعلام درخواست سوئد برای پیوستن به ناتو استقبال میکنیم».
این در حالی است که وزارت خارجه روسیه بامداد سهشنبه هشدار داده بود در صورت پیوستن سوئد به ناتو، مجبور به برداشتن گامهایی با ماهیت نظامی-فنی خواهند شد.
عصر یکشنبه حزب حاکم سوسیال دموکرات سوئد اعلام کرد که این کشور به طور رسمی تصمیم گرفته که برای عضویت در ناتو درخواست بدهد. چند ساعت پیش از آن نیز رئیسجمهور و دولت فنلاند اعلام کردند که این کشور قصد دارد برای عضویت در ناتو درخواست دهد تا راه را برای گسترش ائتلاف نظامی ۳۰ کشور غربی در بحبوحه عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین و در میانه هشدارهای مسکو، هموار کند.
طرحها و تصمیماتی که هشدارها و واکنشهای روسیه را در پی داشته است. پس از اعلام این تصمیمات، رئیس کمیسیون امنیتی و دفاعی شورای فدراسیون روسیه از تقویت خطوط مرزی با فنلاند خبر داد. فنلاند به عنوان یکی از کشورهای حوزه اسکاندیناوی، حدود هزار کیلومتر مرز با روسیه دارد و اولین کشور دارای مرز مشترک با روسیه است که قرار است در ناتو عضویت پیدا کند.