عبدالباری عطوان ، سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم در مقالهای نوشت: روزنامه ترکیهای حریت در گزارشی با فاش کردن رویکرد رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و دولت او برای باز کردن کانالهای گفتگو با مقامات سوریه به منظور از سرگیری روابط بین دو کشور به صورت طبیعی، بمب بزرگ سیاسی را منفجر کرد. به نوشته روزنامه حریت، این اقدام در چارچوب راهبرد جدید دولت ترکیه برای به صفر رساندن مشکلات با کشورهایی که با آنها درگیر شده بود، به ویژه پس از بهار عربی در طول ۱۰ سال گذشته، صورت میگیرد. آنکارا در این مدت در طرح بهار عربی مشارکت داشت و از جنبش اخوان المسلمین پشتیبانی و از اسلام سیاسی و گروههای مسلح آن حمایت میکرد.
دو طرف ترکیهای تاکنون این خبر را تایید یا تکذیب نکرده اند و عدهای آن را فقط برای نبض سنجی و بیانگر تمایل اردوغان برای اصلاح وجهه اش نزد همسایگان عرب ترکیه میدانند. به ویژه که طرح اردوغان برای تغییر نظام در سوریه شکست خورد و او در عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر صهیونیستی مبالغه آمیز عمل کرد و پرونده ترور جمال خاشقجی را هم به امید احیای روابط اقتصادی با عربستان سعودی بست و پیشتر از اینها هم برای بهبود روابط با امارات باز کردن کانالهای گفتگو با مصر تلاش کرد.
دو جریان در داخل ترکیه و سوریه وجود دارد که رای الیوم با بعضی شخصیتهای آنها برای آگاهی یافتن از دیدگاه هایشان درباره این مسئله تماس گرفت.
جریان اول میگوید این گزارشهای رسانهای درباره تمایل ترکیه برای باز کردن راه گفتگو با سوریه دقیق نیست و طرفهای نزدیک به اردوغان هر از چند گاهی اقدام به درز این خبرها میکنند تا برای طرفهای مختلف که دولت سوریه، کردها و آوارگان سوری در ترکیه در صدر آنها قرار دارند، پیام ارسال کنند. دولت اردوغان میخواهد آوارگان سوری را برای اجرای طرح اخراج آنها آماده کند، زیرا موضوع آوارگان به یک مسئله اساسی در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه به ویژه از سوی مخالفان تبدیل شده است که نظرسنجیها حاکی از فرصت آنها برای پیروزی در انتخابات است.
حسنی محلی کارشناس امور ترکیه تاکید میکند این خبرهای درز کرده درست نیست، زیرا اردوغان دشمنی شخصی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دارد و نمیتواند با او آشتی کند. زیرا آشتی با او به معنای شکست در پرونده سوریه خواهد بود و آشتی اردوغان با امارات، عربستان، اسرائیل و مصر در چارچوب دور کردن آنها از سوریه صورت میگیرد. او تصور میکند محبوبیت بسیار زیادی در سوریه دارد.
جریان دوم معتقدند این گزارشها تا حدودی درست است و هیچ دودی بدون آتش نیست. زیرا امارات که هر دو طرف بشار اسد و رجب طیب اردوغان به آن سفر کردند، نقش میانجی را برای از بین بردن اختلافات بین دو طرف ایفا میکند و پیش از این دیدارهایی بین دو طرف در سطح رؤسای سازمان اطلاعات برگزار شده است و شاید این میانجی گری امارات تا حدودی در شکستن یخ روابط دو طرف و پیشرفت برای اجرای دیدار در سطح سیاسی به ویژه با استقبال روسیه، موفق شده است.