این هفته پنج شرکت بزرگ فناوری در جهان شامل شرکت های آمازون ، اپل، گوگل، مایکروسافت و فیس بوک جدیدترین گزارشهای مالی خود را ارائه دادند.
بر این اساس، درآمد این شرکتهای فناوری در حال حاضر با درآمد ثروتمندترین کشورهای جهان از جمله اسپانیا برابری میکند. آمازون به تازگی اعلام کرده درآمد این شرکت تنها در سه ماهه نخست سال جاری میلادی با ۲۷ درصد افزایش نسبت به زمان مشابه آن در سال گذشته به بیش از ۱۱۳.۱ میلیارد دلار رسیده است. این میزان از درآمد از درآمد سالانه کشوری مانند فیلیپین که در رده کشورهای در حال توسعه جهان است بیشتر است.
اپل هم به اندازه هنگ کنگ که یکی از مناطق قدرتمند اقتصادی جهان است ثروت دارد. گوگل در سه ماهه نخست سال جاری بیش از ۴۴.۴ میلیارد پوند درآمد داشته است؛ این میزان برای موتور جستجو و سایت یوتیوب حدود ۱۷۷ میلیارد پوند است.
طبق آمارهای اعلام شده انتظار میرود درآمد مایکروسافت برای سال جاری میلادی چیزی حدود ۱۲۵ میلیارد پوند یعنی بسیار بیشتر از درآمد سالانه کشوری مانند مجارستان باشد.
روبرت واتس، گردآورنده فهرست ثروتمندان جهان در مجله "ساندی تایمز" میگوید: بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت بیش از ۹۳ میلیارد پوند ثروت شخصی دارد که او را از کشوری مانند مراکش هم ثروتمندتر کرده است.
مارک زاکربرگ، رییس فیس بوک هم ثروتی مشابه در اختیار دارد. در هفته گذشته شرکت فناوری وی سودی معادل ۳.۳ میلیون پوند را ثبت کرد که در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ به ۲۱ میلیارد پوند رسیده است. این میزان نسبت به زمان مشابه خود در سال گذشته میلادی ۵۶ درصد افزایش داشته و پیش بینی میشود در سه ماهه دوم سال جاری میلادی به ۷۹ میلیارد پوند برسد.
این بدین معناست که فیس بوک از اسلواکی به عنوان یکی دیگر از کشورهای پردرآمد جهان ثروتمندتر است و تقریبا به میزان غولهای نفتی کویت درآمد دارد.
روبرت واتس در بخشی از گزارش خود میگوید: در حال حاضر ترس از قدرت جهنده این شرکتهای فناوری در جهان افزایش یافته و بیم آن وجود دارد که این شرکتها در راههایی نادرست از این ثروت استفاده کنند. سرمایه داری متکی بر رقابت است و برخی از سیاستمداران جهان معتقدند شرکتهای بزرگ فناوری مشاغل کوچک را از بین میبرند.
مجموع ثروت پنج غول فناوری آمریکا از ثروت اکثر کشورهای جهان بیشتر است. بنا بر تحلیلهای کارشناسان اقتصادی اگر اقدامی جهانی در جهت مدیریت ثروت شرکتهای فناوری بزرگ در جهان صورت نگیرد این غولهای فناوری میتوانند در آیندهای نه چندان دور اقتصاد جهان را در دست گیرند که در این صورت بسیاری از اقتصادهای خرد و حتی متوسط در مقایسه با آنها به طور کلی از بین خواهند رفت.