حمله چین به آمریکا

«وانگ ون‌بین»، سخنگوی وزارت خارجه چین گفته آمریکا بزرگترین عامل اخلال در نظم بین‌المللی است.

سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: «چین، حامی صلح جهانی، یک کشور نقش‌آفرین در توسعه جهانی و از مدافعان نظم بین‌المللی بوده است. توسعه چین به نیروهای حامی صلح جهان اضافه کند.»

سخنگوی وزارت خارجه چین در ادامه گفت قصد دارد سه نکته را درباره نظم جهانی متذکر شود. او گفت: «اول اینکه، آمریکا بزرگترین مخل نظم جهانی است. آمریکا به صورت دلبخواهانه از سازمان‌ها و معاهدات بین‌المللی خارج شده و اقدام به تحمیل تحریم‌های یکجانبه غیرقانونی و زورگویی نظامی به سایر کشورها کرد. این اقدامات آمریکا باعث وارد شدن لطمات جدی به صلح جهانی و منطقه‌ای شد و نقض جدی قوانین بین‌المللی و هنجارهای زیربنای روابط بین‌المللی است.»

ون‌بین در ادامه گفت: «دوم اینکه، "نظم قاعده‌محور جهانی" که آمریکا خودش را داعیه‌دار آن معرفی می‌کند در واقع، یک نظم هژمونیک است که در آن دنیا زیر سلطه آمریکا است. اکثریت قاطع کشورهای دنیا از جمله متحدان آمریکا موافق چنین نظمی نیستند. تنها تعداد کمی از کشورها از چنین نظی حمایت کرده و خواستار آن هستند.»

سخنگوی وزارت خارجه چین در ادامه گفت: «سوم اینکه، تنها یک نظم در دنیا وجود دارد و آن نظم بین‌المللی به محوریت سازمان ملل متحد است. تنها یک مجموعه قانون وجود دارد و آن، هنجارهای اساسی ناظر بر روابط بین‌الملل بر اساس منشور ملل متحد است.»

وی تأکید کرد: «نظم بین‌المللی نباید یک نظم هژمونیک تحت سلطه آمریکا باشد و قوانین بین‌المللی نباید توسط آمریکا یا مجموعه کوچکی از کشورهای تحت رهبری آمریکا ایجاد شوند.»

تنش‌ها بین آمریکا و چین به بالاترین سطح خود از زمان عادی سازی روابط میان دو کشور در سال ۱۹۷۹ رسیده است.

بخش عمده این افزایش تنش به دلیل اعمال تعرفه‌های سنگین بر روی کالاهای چینی است که از سوی دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا انجام شد و دو کشور را وارد جنگ تجاری کرد. علاوه بر این، با شیوع ویروس کرونا در سرتاسر جهان، ترامپ مدعی شد چین مقصر اصلی این اتفاق است.

به تازگی نهادی که زیر نظر کنگره و دولت آمریکا فعالیت می‌کند در گزارشی از گسترش همکاری میان پکن و تهران ضد منافع واشنگتن ابراز نگرانی کرده و درباره آن هشدار داده است.

«کمیسیون بررسی روابط اقتصادی و امنیتی ایالات متحده-چین» (  USCC یا یو‌.اس‌.سی‌.سی) این گزارش را روز دوشنبه منتشر کرده است.

«یو‌.اس‌.سی‌.سی» در وب‌سایتش نوشته جزو هیچ‌یک از ادارات یا سازمان‌های دولت فدرال آمریکا نیست اما مستقیماً زیر نظر کنگره و رئیس‌جمهور فعالیت می‌کند. مأموریت این سازمان، ارائه توصیه‌هایی در خصوص تجارت دوجانبه با چین به کنگره یا رئیس‌جمهور آمریکا است.

عنوان گزارشی که روز دوشنبه منتشرشده «روابط چین-ایران: شراکت راهبردی محدود اما بادوام» انتخاب شده و در آن به تقویت روابط ایران و چین در عرصه‌های اقتصادی، اطلاعاتی و دیپلماتیک اشاره شده است.

«یو‌.اس‌.سی‌.سی» در این گزارش از اینکه محور همکاری‌های ایران و چین در سال‌های اخیر به سمت مخالفت با «نظم بین‌المللی آمریکا تحت رهبری آمریکا» حرکت کرده ابراز نگرانی کرده است.

در این گزارش آمده است: «روابط ایران و چین، در همکاری‌های کاربردی محدوی ریشه دارد که طی سال‌های گذشته به سمت شراکتی هدفمندتر در جهت مخالفت با نظم بین‌المللی تحت رهبری آمریکا همکاری کرده است.»

در این گزارش تصریح شده با آنکه چین درباره نزدیک شدن به ایران ملاحظاتی دارد اما تهران و پکن منافع مشترکی در زمینه مقابله با سیستم‌های غربی و اکتساب منافع دوجانبه از این روش تعریف کرده‌اند. 

  «یو‌.اس‌.سی‌.سی»، به عنوان مثال به همکاری ایران و چین در انتشار اخباری بر خلاف روایت آمریکا درباره بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ و یا کمک چین به ایران برای دور زدن تحریم‌ها با خرید نفت از این کشور اشاره کرده است.

گزارش مذکور به علاوه با استناد به گزارش برخی رسانه‌های غربی نوشته همکاری ایران و چین به بازداشت و مرگ برخی منابع اطلاعاتی آمریکا در سراسر دنیا منجر شده که این، تهدیدی برای امنیت آمریکا به شمار می‌رود.