به مناسبت روز جهانی حمایت از قربانیان شکنجه ، جنایت رژیم سعودی علیه مخالفان و بازداشت شدگان در زندانهای آل سعود مورد بررسی قرار گرفته است.
بر اساس گزارش سازمانهای حقوق بشری ، شکنجه نشان دهنده یک سیاست سیستماتیک در زندانهای رژیمهای سرکوبگر است که عامدانه بازداشت شدگان ،کودکان، زنان و بزرگسالان را شکنجه میکنند. شکنجه یکی از فجیعترین موارد نقض حقوق بشر و حمله به آزادی و عدالت و کرامت انسانی است.
جامعه جهانی در اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1948 شکنجه و سایر رفتارهای بی رحمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز را محکوم کرد. مجمع عمومی ، سال 1975 در واکنش به فعالیت شدید سازمانهای غیردولتی قانونی مربوط به حمایت از همه افراد در معرض شکنجه و سایر رفتارها یا مجازاتهای بیرحمانه ، غیرانسانی یا تحقیرآمیز را تصویب کرد.
طی دهههای 1980 و 1990 ، پیشرفتهایی در زمینه ایجاد استانداردها و ابزارهای قانونی و اجرای ممنوعیت شکنجه حاصل شد. مجمع عمومی، صندوق داوطلبانه سازمان ملل متحد را برای قربانیان شکنجه در سال 1981 تأسیس کرد تا سازمانهایی را که به قربانیان شکنجه و خانوادههای آنها کمک میکنند، تأمین کند.
مجمع عمومی کنوانسیون مقابله با شکنجه و سایر مجازاتهای بیرحمانه ، غیرانسانی یا تحقیرآمیز را در سال 1984 تصویب کرد و در سال 1987 به اجرا درآمد.
کمیسیون حقوق بشر در سال 1985 اولین گزارشگر ویژه شکنجه را منصوب کرد. در همان دوره، مجمع عمومی قطعنامههایی را مبنی بر محافظت از زندانیان در برابر شکنجه تصویب و اصول کلی را برای رفتار با افراد بازداشت شده تعیین کرد. مجمع عمومی 26 ژوئن 1997 را به عنوان روز جهانی حمایت از قربانیان شکنجه سازمان ملل اعلام کرد.
سازمان ملل بارها نقش مهمی را که سازمانهای غیردولتی در مبارزه با شکنجه ایفا کردهاند، برجسته کرد.کارشناسان فردی، از جمله گزارشگر ویژه در مورد شکنجه و گزارشگر ویژه در مورد خشونت علیه زنان به اطلاعات ارائه شده به سازمانهای غیردولتی تکیه میکنند.
رژیم آل سعود برجستهترین اشکال شکنجه در زندانهای عربستان را علیه زندانیان اعمال میکند از جمله این شکنجهها سلول انفرادی، محرومیت از دسترسی به وکیل، گرفتن اعترافات اجباری قبل از دادرسی است.
عربستان چندین نوع شکنجه را که علیه بازداشتشدگان آزادی بیان در زندانهای رژیم سعودی تحمیل میکند. این اشکال شکنجه شامل حبس در کمد لباس کوچک برای چند روز، جلوگیری از استحمام، محرومیت از خواب، آویزان شدن از سقف، ضربوشتم تا غش کردن، گرسنگی و تمسخر است.
مقامات آلسعود از شکنجه بهعنوان نوع مجازات در حین بازداشت استفاده میکنند و باوجود گزارش بازداشتشدگان در مورد شکنجه، آنان بدون هیچ اتهامی مورد محاکمه قرار گرفتند و مسئولان هیچ گونه تحقیقی در خصوص اتهام صورتگرفته علیه آنها انجام ندادند.
بازداشت شدگان در زندانهای آل سعود با تن برهنه مورد ضرب و شتم قرار میگیرند و مقامات سعودی قربانیان را در هنگام بازجویی به صندلی میبندند و ماهها پاهای قربانی را غل و زنجیر میکنند.
ضرب و شتم بازداشتشدگان با استفاده از عصا و سیم برق ، ضرب و جرح تا مرحله بیهوشی، تهدید به مرگ، سهل انگاری پزشکی به قصد آسیب رساندن به قربانی و آزار جنسی از جمله شکنجههای دیگر در زندانهای آل سعود است.
یکی از روشهای غیرانسانی شکنجه زندانیان زن و مرد در عربستان استفاده از روش «شوک الکتریکی» است. سازمان عفو بینالملل سال گذشته میلادی در گزارشی اعلام کرد، برخی از زندانیان آزادی بیان که به تازگی از زندانهای آل سعود رها شدهاند در پی آزار و اذیتهای همچون آویزان شدن از سقف و شوک الکتریکی نمیتوانند روی پای خود بایستند و یا راه بروند.
قابل توجه است که خطرناکترین و نگرانکننده ترین نکته این است که شکنجه در زندانهای آل سعود از طریق اقدامات فردی انجام نمیشود، بلکه از طریق ریاست امنیت کشور انجام میشود که با دستور سلطنتی در 20 ژوئیه 2017 ایجاد شد.
به دلیل فقدان دادگستری مستقل و عادل در عربستان، جبران خسارت به قربانیان شکنجه غیرممکن است.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که رژیم سعودی از روشهای وحشیانه شکنجه و سایر بدرفتاریها برای گرفتن اعتراف از بازداشت شدگان استفاده میکند تا به عنوان مدرک علیه آنها در دادگاه مورد استفاده قرار گیرد. زنان بازداشتی در عربستان نیز در حالی که در غل و زنجیر هستند، مورد آزار جنسی قرار می گیرند. مقامات زندانها با فیلم برداری از زنان، آنها را وادار به اعتراف میکنند.
این سازمان در ادامه افزود: رژیم سعودی اغلب متهمان را بر اساس اعترافات اعتراض آمیز در بازداشت قبلی دادگاه محکوم کرده است.
سازمان حقوق بشری سعودی اروپا 86 جسد بازداشتشدگان را در زندانهای عربستان پس از کشته شدن آنها در زمان «ملک سلمان» پادشاه عربستان و « محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی (2015-2020) مستند کرد.
این سازمان حقوق بشری سعودی اروپایی اعلام کرد که تعداد اجساد بازداشت شده در سال 2019، 52 تن بوده است.