« امانوئل ماکرون » رئیسجمهور فرانسه در سفر به «کیگالی» پایتخت کشور آفریقایی « رواندا » اعلام کرد که پاریس از کیگالی برای نقش این کشور در کشتار سال ۱۹۹۴ تقاضای بخشش دارد.
طبق گزارش شبکه «الجزیره»، رئیسجمهور فرانسه طی سفر به کیگالی تصریح کرد که پاریس مسئولیت خود در نسلکشی ۲۷ سال پیش در رواندا را میپذیرد ولی بدون عذرخواهی رسمی، برای نقش کشورش در این فاجعه انسانی درخواست بخشش کرد.
اظهارات امروز (پنجشنبه) رئیسجمهور فرانسه در هنگام سخنرانی رسمی در مراسم یادبود نسلکشی کیگالی، محلی که ۲۵۰ هزار قربانی کشتار جمعی در آن جا دفن شدهاند، مطرح شد.
رئیسجمهور فرانسه در حالی مسئولیت کشورش در نسل کشی رواندا را پذیرفته است که اوایل فروردین ماه امسال، گروهی از مورخان فرانسوی در گزارشی رسمی به دفتر «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه، این کشور را دارای «مسئولیتی بزرگ» در کشتار وسیع سال ۱۹۹۴ در کشور «رواندا» دانستند.
در این گزارش آمده بود که دولت فرانسه در همدستی با حکومت وقت رواندا در سال ۱۹۹۴ مشارکت گستردهای در نسلکشی اقلیت «توتسی» داشته است. در این کشتار حداقل ۸۰۰ هزار تن از اعضای قبیله توتسی و میانهروهای قبیله «هوتو» به دست افراطیون قبیله «هوتو» کشته شدند.
در گزارش مورخان آمده است که دولت «فرانسوا میتران» در فرانسه کمک تسلیحاتی زیادی به دولت «جووینال هابیاریمانا» علی رغم سیاست نژادپرستانه وی کرده است. البته در این گزارش ذکر شده است که دولت فرانسه نقش مستقیم در انجام کشتار نداشته اما علیرغم نفوذ بالایی که در رواندا داشته هیچ اقدامی برای جلوگیری از نسلکشی انجام نداده است.
قتل عام قوم «توتسی» پس از آن آغاز شد که در ششم آوریل ۱۹۹۴، هواپیمای حامل جووینال هابیاریمانا، رئیس جمهوری وقت رواندا که از اعضای قبیله هوتو بود، بر اثر شلیک موشک، سقوط کرد. پس از این واقعه هوتوهای تندرو، اقلیت توتسی را مسئول این حمله دانسته و به مدت صد روز شروع به قتل عام توتسیها و هوتوهای میانهرو کردند.
این واقعه طبق گزارش سازمان ملل حداقل ۸۰۰ کشته بر جا گذاشت و با تسلط توتسیها بر پایتخت رواندا خاتمه یافت.
رئیسجمهور فرانسه طی سخنرانی خود تصریح کرد که فرانسه به حرف آن دسته از کسانی که به وی در خصوص قتل عام قریبالوقوع در رواندا هشدار داده بودند، گوش فرا نداد و در کنار یک «رژیم نسل کش» وقت ایستاد.
این مقام ارشد فرانسه سپس ادامه داد: «امروز که این جا با فروتنی و احترام در کنار شما ایستادهام، آمدهام تا مسئولیتهای خود را بپذیرم اما با این حال فرانسه در این نسل کشی همدستی نکرده است».
ماکرون ادامه داد که فرانسه وظیفه دارد به رنجی اعتراف کند که «با سکوت بیش از حد به دلیل بررسی حقیقت به مردم رواندا تحمیل شده است».
این مقام اروپایی سپس بدون عذرخواهی رسمی گفت که فقط آن دسته از افرادی که از این حادثه هولناک جان به در بردند، شاید بتوانند ببخشند و «به ما هدیه بخشش را عطا کنید».
گزارش مورخان از مسئولیت فرانسه در این نسلکشی پس از آن منتشر میشود که مدتی پیش نیز گزارشی از جنایات فرانسه در الجزایر منتشر شد. دفتر ریاستجمهوری فرانسه در یکم بهمن ۱۳۹۹ در بیانیهای اعلام کرد که «امانوئل ماکرون» هرگز از اشغال الجزائر یا جنگ خونین هشت ساله که به سلطه فرانسه بر الجزائر پایان داد، عذرخواهی نخواهد کرد.