منابع کاخ ریاست جمهوری لبنان درباره بحران تشکیل دولت در این کشور اظهار داشتند، اگر «سعد حریری» نخست وزیر مکلف واقعاً به دنبال تشکیل کابینه باشد باید هر روز او را در کاخ ریاست جمهوری برای انجام رایزنیها با «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان ببینیم؛ چرا که کاخ «بعبدا» (کاخ ریاست جمهوری) نزدیکتر از همه پایتخت هایی است که حریری اخیراً به آنها سفر کرده است. بنابراین سوالی که مطرح میشود این است که سعد حریری در کدام پایتخت قصد دارد دولت لبنان را تشکیل دهد.
این منابع همچنین خاطرنشان کردند که اگر حریری قصد تشکیل دولت داشت بدون استثنا باید با همه فراکسیونهای پارلمانی ارتباط برقرار میکرد و حتی اگر قرار باشد یک دولت مستقل و متخصص و بدون وابستگی به هیچ یک از احزاب سیاسی تشکیل گردد باز هم این دولت نیاز به حمایت سیاسی و رای اعتماد فراکسیونهای پارلمانی دارد.
منابع مذکور افزودند نخست وزیر مکلف اگر واقعاً می خواست دولت تشکیل دهد باید به مشارکت کامل میان مسیحیان و مسلمانان در دولت احترام گذاشته و اختیارات رئیس جمهور از دید قانون اساسی را در نظر می گرفت. همچنین حریری باید طبق نظر فراکسیون های پارلمانی و تیم رئیس جمهوری اعضای دولت را به 22 یا 24 نفر می رساند تا گروههای مختلف از جمله دروزی ها احساس بی عدالتی نکنند. همچنین تشکیل دولت کوچک منجر به ادغام وزارتخانه ها می شود در حالی که ممکن است برخی وزارتخانه ها اصلاً ارتباطی با یکدیگر نداشته باشد.
از سوی دیگر منابع سیاسی لبنان گزارش دادند که در سایه اخبار منتشر شده مبنی بر سفر «سعد حریری» به مسکو و برلین و شاید لندن باید بگوییم که پرونده تشکیل دولت لبنان در زمان نزدیک به نتیجه نخواهد رسید.
این منابع معتقدند که فشارهای جدید آمریکا علیه عربستان سعودی درباره پرونده قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد آل سعود باید فرصتی برای حریری جهت سرعت بخشیدن به روند تشکیل دولت در لبنان باشد.
در یک زمینه دیگر به دنبال بحث های به وجود آمده درباره اظهارات «بشاره پطرس راعی» اسقف اعظم مارونی های لبنان برای برگزاری یک کنفرانس بین المللی درباره لبنان و هشدار حزب الله درباره بین المللی کردن پرونده لبنان منابع آگاه اعلام کردند که در ساعات اخیر تماس هایی میان بکرکی (محل اقامت بشاره راعی) و حزب الله برقرار شده است. البته اطلاعات دقیقی درباره زمان برقراری تماس و محتوای صحبت های میان دو طرف منتشر نشده است.
روز گذشته حسن فضل الله، عضو فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان گفت: بشاره پترس الراعی، اسقف مارونیهای لبنان معتقد است که بین المللی کردن مشکلات لبنان راه حل آنهاست در حالی که معتقدیم این طرح، مشکل را پیچیدهتر میکند، زیرا آنچه که برای کشورها مهم است منافعشان است و محاسبات خودشان برایشان اهمیت دارد.
وی افزود: وقتی از بین المللی کردن مشکل لبنان حرف زده میشود، نمی توان اسرائیل را که خطری برای لبنان است، نادیده گرفت. ما آنچه بر سر لیبی، عراق و سوریه به دلیل بین المللی شدن بحرانهایشان رخ داد شاهد بودیم، آیا مسیحیان در این کشورها مصون ماندند.