تلاش حریری برای جلب رضایت سعودی‌ها از دروازه فرانسه و امارات

 منابع آگاه از روند تشکیل دولت در لبنان گزارش دادند که تحرکات « سعد حریری » نخست وزیر مکلف این کشور در خارج از لبنان برای حل بن بست سیاسی تاثیر مثبتی بر بحران لبنان نداشته است، اما با این وجود حریری همچنان به سفرهای خارجی خود ادامه می‌دهد و به نظر می رسد که هدف اصلی وی از این سفرها یافتن راهی برای دریافت مجوز  ورود  به عربستان سعودی است.

 در حال حاضر سعد حریری که روی انتخابات آمریکا و نتایج آن حساب باز کرده بود برای خروج از تنگنای سیاسی که در آن قرار گرفته به روشهای مختلفی متوسل شده و همچنان راه خروج از بن بست را در خارج از لبنان می‌بیند. اما نخست وزیر مکلف لبنان در حساب کردن روی انتخابات آمریکا و پیروزی «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید این کشور ناکام ماند، چرا که به زودی مشخص شد لبنان در لیست اولویت‌های دولت بایدن نیست و مورد توجه وی قرار نگرفته است.

نگرانی اصلی حریری در این زمینه نیز مربوط به آن است که تا این لحظه دولت جدید آمریکا درخواست رسمی از او نداشته؛ برعکس دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق ایالات متحده که واشنگتن سعد حریری را برای تشکیل دولتی بدون حضور حزب الله تحت فشار قرار داده و مدام وی را تهدید به تحریم می‌کرد. سعد حریری در آن شرایط مطمئن بود که پیوندی میان وی و آمریکایی‌ها وجود دارد اما اکنون این گونه احساس نمی‌کند.

در این مرحله حریری با انجام سفرهای خارجی که از اواخر دسامبر 2020 شروع شد و شامل کشورهایی همچون امارات، فرانسه، ترکیه، مصر و قطر بود تلاش می‌کند تا خود را به عنوان تنها نخست وزیر لبنان که می‌تواند این کشور را از انزوا خارج کند معرفی نماید.

منابع سیاسی لبنان معتقدند که سعد حریری همچنین از خلال این سفرها قصد دارد به مخالفان خود در پرونده تشکیل دولت یعنی «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان و «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی این کشور بگوید که تنها نیست و برای ادامه حضور خود در صحنه قدرت لبنان و نیز عرصه سیاست این کشور از یک پشتیبانی محکم منطقه‌ای و بین المللی برخوردار است و مخالفان داخلی نمی ‌توانند او را وادار به تسلیم کنند.

در این شرایط فرانسوی‌ها با میانجی گری میان حریری و امارات متحده عربی موفق شدند پس از سال‌ها مجدداً درهای امارات را به روی نخست وزیر مکلف لبنان باز کنند. اما هنوز هدف اصلی سعد حریری در تحرکات خارجیش یعنی رسیدن به گذرگاهی جهت برقراری روابط دوباره با سعودی‌ها که هنوز پاسخ مثبتی به او نداده‌اند محقق نشده است. البته تا زمانی که سعد حریری با حزب‌الله در صحنه سیاسی لبنان تعامل داشته و حزب الله همچنان در دولت لبنان حضور داشته باشد، عربستان حاضر به حمایت از حریری نیست. این بدان معناست که تحرکات خارجی سعد حریری هر اندازه هم افزایش یابد در جلب رضایت ریاض موفق نخواهد بود.

 آنچه که در مرحله کنونی موجب نگرانی سعد حریری در روابطش با عربستان شده این است که «ولید بخاری» سفیر عربستان که مدتی قبل به لبنان بازگشته هنوز با حریری تماس حاصل نکرده، این در حالی است که بخاری با شماری از نیروهای سیاسی لبنان ارتباط دارد. علاوه بر آن «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه که به زودی به عربستان سفر می‌کند تضمینی مبنی بر اینکه شرایط لازم را برای ارتباط مجدد حریری با سعودی‌ها و همچنین کسب حمایت عربستان برای حریری فراهم کند به او نداده است.

بنابراین در شرایطی که فرانسوی‌ها نتوانند زمینه‌های برقراری ارتباط دوباره میان سعد حریری و عربستان را فراهم کنند سوالات زیادی درباره توانایی نخست وزیر مکلف لبنان برای تشکیل دولت در این کشور مطرح می‌شود؛ همانطور که حریری پیش از این به نزدیکان خود اعتراف کرده بود که عبور از سعودی‌ها بسیار دشوار است.

از طرف دیگر سعد حریری به خوبی می‌داند که با ورود به کاخ نخست وزیری موارد زیادی وجود دارد که زندگی سیاسی او را تهدید می‌کند و مهم‌ترین این موارد پرونده‌های مربوط به فساد و پیگرد قانونی اتهاماتی که علیه او مطرح شده، است. در نتیجه ممکن است این شرایط حریری را وادار به توافق برای تشکیل دولتی بر اساس تفاهم‌های داخلی کند که از حمایت اروپایی و منطقه‌ای برخوردار است.

بنابراین سعودی‌ها مجبور هستند برای جلوگیری از قرار گرفتن در انزوای منطقه‌ای و بین المللی بعد از تشکیل دولت لبنان مجدداً با حریری تماس بگیرند؛ به ویژه در شرایط بحرانی که امروز عربستان به دلیل تغییر سیاست دولت جدید ایالات متحده در آن قرار دارد.