وزیر خارجه آمریکا در اولین گفت و گوی تلفنی با همتای چینی خود، پکن را مسئول بی ثباتی در منطقه هند و اقیانوسیه دانست.
بنا به اعلام سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن به یانگ جیچی، عضو دفتر سیاسی حزب چین گفت که ایالات متحده مسئولیت فعالیتهای بی ثبات کننده در منطقه هندو-اقیانوسیه را متوجه چین میداند.
ند پرایس درباره محتوای گفت و گوی مقامات آمریکا و چین گفت: بلینکن تأکید کرد که ایالات متحده به دفاع از حقوق بشر و ارزشهای دموکراتیک، از جمله در مسئله سین کیانگ، تبت و هنگ کنگ ادامه خواهد داد و چین را تحت فشار قرار داده تا در محکومیت کودتای نظامی در برمه به جامعه بین المللی بپیوندد.
وزیر امور خارجه آمریکا تأکید کرد که واشنگتن با متحدان و شرکای خود در دفاع از ارزشها و منافع مشترک همکاری خواهد کرد تا جمهوری خلق چین را مسئول تلاشهای خود برای تهدید ثبات در هند و اقیانوس آرام، از جمله در تنگه تایوان بداند. من به طور شفاف عنوان کردم ایالات متحده از منافع ملی خود دفاع، برای ارزشهای دموکراتیک خود ایستادگی خواهد کرد و پکن را به دلیل سوء استفاده از نظام بین المللی مسئول میداند.
اظهارات وزیر خارجه آمریکا درست یک روز پس از اولین سخنرانی سیاست خارجی جو بایدن عنوان شد. سخنرانی که در آن رئیس جمهور آمریکا، چین را "جدیترین رقیب" کشورش توصیف کرد و متعهد شد هر جا پای مصلحت آمریکا در میان باشد، با پکن همکاری کند.
آمریکا در پرتو چنین رویکردی روز پنج شنبه اولین ناو جنگی خود را از تنگه تایوان عبور داد. ستوان جوئی کیلی، سخنگوی ناوگان هفتم نیروی دریایی ارتش در این باره گفت: حمل و نقل کشتی از طریق تنگه تایوان نشان دهنده تعهد آمریکا به آزادی منطقه هند و اقیانوس آرام است. ارتش آمریکا به پرواز، قایقرانی و فعالیتهای خود در هرجایی که قانون بین المللی اجازه میدهد، ادامه خواهد داد.
پکن دریای جنوب چین را بخشی از قلمرو حاکمیتی خود میداند، اما در نقطه مقابل آمریکا آن را به عنوان یک آبراه بین المللی میشناسد و به طور مداوم با اعزام ناو جنگی به منطقه به گشت زنی و مانور نظامی ادامه میدهد. دریای جنوب چین تنها گوشهای از فهرست بلند بالای اختلافات واشنگتن و پکن است.