با کسری بودجه هفت ساله رؤیاهای بن سلمان نقش بر آب شد

 عربستان سعودی برای هفتمین سال متوالی با کسری بودجه روبروست و کارشناسان بر این باورند که ریاض برای جبران این کسری، از ذخایر خود استفاده خواهد کرد.

روزنامه الاخبار لبنان گزارش داد، آمار و ارقام از این مسئله حکایت دارد که ذخایر ریاض در حال اتمام است و پیش‌بینی می‌شود که این ذخایر از ۹۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به ۷۴.۶ میلیارد دلار در سال آینده برسد.

این در حالی است که عربستان قادر نیست، به جز درآمد نفت، منابع درآمدی خود را متنوع کند و خود را به چشم‌انداز «۲۰۳۰» مد نظر خود برساند؛ زیرا کسری بودجه سنگین، اجازه چنین مسئله‌ای را نمی‌دهد.

به گزارش الاخبار، طرح‌های محمد بن سلمان ولی‌عهد سعودی برای تنوع بخشیدن به منابع درآمدی این کشور که در چارچوب چشم‌انداز ۲۰۳۰ بود نیز نتوانسته است، شکاف بزرگ کسری بودجه را جبران کند و حتی موفق نشده این شکاف را کاهش دهد.

بنا بر این گزارش، سرمایه‌گذران نیز پس از اینکه متوجه شدند بن سلمان قصد دارد با سرمایه آنان، اقتصاد عربستان سعودی را بهبود ببخشد، سرمایه‌های خود را از این کشور خارج کردند که نمونه آن را می‌توان در پروژه آرامکو مشاهده کرد.

سلمان بن عبدالعزیز پادشاه سعودی نیز اذعان کرد که سال جاری، «سال دشواری بود... و مستلزم اقدامات و طرح‌های فوق‌العاده است». مسئولان این کشور نیز برای جبران کسری بودجه، برنامه‌های تشویقی مانند امهال بازپرداخت وام را مطرح کردند و از طرفی، دست به سیاست‌های ریاضتی زدند، مالیات بر ارزش افزوده را افزایش دادند و عوارض واردات را بیشتر کردند.

به گزارش الاخبار، هر چند این اقدامات ریاض، باعث افزایش درآمد‌های غیر نفتی شد، ولی باعث بهبود وضعیت اقتصادی نشد، بلکه موجب تورم در این کشور شد. به هر حال، عربستان در تلاش است، هزینه‌ها را در سال آتی به میران ۷.۳ درصد کاهش دهد.

به گزارش این روزنامه، انتظار می‌رود که درآمدهای نفتی عربستان، بیش از ۳۰ درصد کاهش پیدا کند؛ زیرا قیمت نفت خام و همچنین تولید نفت عربستان در چارچوب توافق اوپک پلاس کاهش یافته است. آرامکو –غول نفتی سعودی- نیز خبر داد که در مقایسه با سال گذشته، ۴۴.۶ درصد کاهش درآمد داشته است.

علی‌رغم کسری بودجه، هزینه‌های نظامی، سهم مهمی در بودجه سعودی به خود اختصاص داده است؛ به نحوی که در بودجه ۲۰۲۱ سعودی، ۴۶.۷ میلیارد دلار به هزینه‌های نظامی اختصاص دارد.