بایدن استفاده از ابزار تحریم را با اهداف دقیق‌تر ادامه خواهد داد

 منابع نزدیک به جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا معتقدند که معاون رئیس جمهور سابق آمریکا هیچ ابایی برای استفاده از ابزار تحریم ها نخواهد داشت آن هم در شرایطی که قصد دارد سیاست خارجی ایالات متحده را بازسازی کرده و سر و سامان دهد.

 منابع آگاه و نزدیک به بایدن گفتند: ولی انتظار می رود هنگامی که بایدن از 20 ژانویه رسما قدرت را دست بگیرد، به سرعت بازنگری در رویکرد صریح ترامپ را آغاز خواهد کرد و در عین حال زمان لازم برای تامل قبل از ایجاد هرگونه تغییر عمده در تحریمها ی اصلی کشورهایی مثل ایران و چین را خواهد داشت.

 بر اساس این گزارش، چالش اصلی بایدن این است که کدام یک از تحریم های اعمال شده توسط دولت ترامپ را حفظ کند و کدام یک را لغو کرده و کدام تحریم ها را گسترش دهد. این در حالی است که 4 سال از اعمال تدابیر تحریمی و مجازات آمیز اقتصادی ترامپ که عمدتا به طور یکجانبه بوده، گذشته است ولی این تحریم ها نتوانسته است رقبای آمریکا را وادار به پذیرش عزم و اراده واشنگتن کند.

منابع آگاه و ناشناس افزودند: راهبرد تجدیدنظر شده، با کمک بازبینی گسترده‌ای از برنامه های تحریم که به زودی پس از مراسم تحلیف بایدن آغاز می شود، تهیه خواهد شد.

ولی حتی قبل از آنکه این بازنگری کامل شود، احتمالا بایدن اعلام خواهد کرد که تحریم ها همچنان یک ابزار اصلی قدرت ایالات متحده باقی خواهد ماند.

یک منبع نزدیک به تیم انتقالی بایدن گفت: یک عقب نشینی آشکار از سوی بایدن وجود نخواهد داشت. این یک بازتعدیل استفاده از ابزار تحریم خواهد بود.

2 منبع آگاه گفتند: در بین احتمالات اولیه می توان به لغو احتمالی تحریم های دولت ترامپ علیه مقام های دادگاه بین‌المللی کیفری در ماه سپتامبر اشاره کرد.

دولت ترامپ در ماه سپتامبر به بهانه تحقیقات دادگاه بین‌المللی کیفری درباره جنایات جنگی ارتش آمریکا در افغانستان، تعدادی از مقام های این دادگاه را تحریم کرد که این اقدام از سوی اروپا محکوم شد.

یک منبع آگاه دیگر گفت: بایدن احتمالا تحریم های وضع شده علیه روس ها به خاطر مسموم کردن آلکسی ناوالنی منتقد سیاست های کرملین را با بریتانیا و اتحادیه اروپا هماهنگ خواهد کرد.

تیم بایدن هنوز موضع گیری رسمی در این خصوص نداشته است. ترامپ سعی کرده است در روزهای پایانی عمر دولتش، با اعمال تحریم های جدید و سختگیرانه و تدابیر بیشتر، کار را برای رئیس جمهور بعدی آمریکا برای بازگشت به توافق هسته ای ایران سخت تر کند و اجازه ندهد بایدن یک رابطه کاری سریع را با چین پایه گذاری کند.

ترامپ از زمان به قدرت رسیدن تا کنون سعی کرده است تا از تحریم‌ها برای تقابل مستقیم با ایران، کره شمالی و بحران سیاسی ونزوئلا استفاده کند.

دولت ترامپ بیش از 3800 تحریم جدید را صادر کرده است این در حالی است که باراک اوباما در دوره دوم ریاست جمهوری اش 2350 تحریم را صادر کرد.

در این مدت دولت ترامپ ممنوعیت صدور ویزا را علیه بیش از 200 مقام رسمی خارجی وضع کرده است، اقدامی که پیش از این به ندرت توسط روسای جمهور قبلی آمریکا اتخاذ و اجرا شده است.

مشاوران و دستیاران بایدن نگران این هستند که استفاده بیش از حد از تحریم‌ها نتیجه معکوس داشته باشد به خصوص اگر کشورهای دیگر را نیز برای ایجاد مکانیسم هایی با هدف دور زدن شبکه های مالی تحت سلطه آمریکا تحریک کند.

بنا بر نوشته رویترز، به نظر می‌رسد ایران بزرگترین چالش تحریمی دولت بایدن خواهد بود. بایدن گفته است که به توافق هسته‌ای ایران بازخواهد گشت، توافقی که ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد. ایران خواستار آن شده است که دولت جدید آمریکا در گام نخست اقدام کند و احتمالا به دنبال امتیاز گرفتن باشد. گرچه برای بایدن سخت خواهد بود که بخواهد به ایران پیشنهاد کاهش چشمگیر تحریم ها را بدهد ولی او احتمالا آمادگی اش را برای تعامل مجدد اعلام خواهد کرد آن هم از طریق کاهش محدودیت‌هایی که دسترسی ایران به کمک‌های انسان دوستانه را در بحبوحه شیوع ویروس کرونا سخت و نفس گیر کرده است.