چرا باید سراغ یک موسسه و شرکت حسابداری رفت؟ اساساً یک شرکت حسابداری چه وظایفی برعهده دارد؟ آیا آنچه که یک حسابداری به عنوان کارمند در یک مجموعه انجام میدهد تمایزی با وظایف شرکت حسابداری دارد؟ پرسشهای فوق معمولاً رایجترین پرسشهایی هستند که حول ماهیت هر شرکت حسابداری طرح میشوند. در این یادداشت ضمن تلاش برای بررسی دقیق ابعاد مختلف خدمات یک شرکت حسابداری ، تلاش میکنیم تا در کنار فراهم ساختن پاسخ پرسشهای فوق، تمایز شرکت حسابداری با مؤسسه حسابداری را بررسی کنیم. تا انتها با ما همراه باشید. با این عناوین همراهتان هستیم:
· سیستم اقتصادی مدرن مستلزم تقسیم کار است
· سطوح مختلف تقسیم کار در یک سازمان
· برای حسابداری؛ استخدام کارمند متخصص یا شرکت حسابداری
· شرکت حسابداری چیست و مشتمل بر چه انواعی است؟
· تفاوت مؤسسه حسابداری با شرکت حسابداری چیست؟
برونسپاری امور معدود معایبی دارد اما مزایای آن سرشار است
برای حسابداری؛ استخدام کارمند متخصص یا شرکت حسابداری
همانطور که در سه حالت فوق مشخص است، اساساً حالت اول آنچنان که باید و شاید، از منظر تقسیم کار و تخصصگرایی، ایدهی و تصمیم مفیدی نیست اما در مورد دو حالت استخدام متخصص یا برونسپاری باید گفت برای موفقیت در امور حسابداری دو راهحل فوق پیش پای مدیران است. راه حل دوم استخدام کارمند جدید و متخصص است و راه حل سوم همان سپردن کار به یک شرکت حسابداری است. این راه حلها هر کدام ثمرات و مضراتی دارند.
· استخدام کارمند متخصص حسابداری بیشک مزایایی دارد مانند تضمین پیشبرد امور حسابداری شرکت توسط یک شخص متخصص، شانس بیشتر حفظ اسرار شرکت با توجه به پیشرفت امور در فضای داخلی شرکت، موفقیت در پروسههای مالی مختلفی مانند ارائه اظهارنامهها و صورتهای مالی و مالیاتی. اما در مورد معایب آن باید گفت که اساساً استخدام یک کارمند جدید برای هر مجموعهای مخاطراتی به همراه دارد؛ فراموش نکنید که استخدام یک کارمند جدید به معنی لزوم برپایی یک ساختار و اصول گزینشی است که اصلاً ساده نیست. برای گزینش یک نیروی متخصص باید وقت، انرژی و گاهاً هزینه زیادی صرف کنید و این در حالی است که در برخی موارد کارمندی با قابلیتهای مد نظر شما استخدام نخواهد شد. در کنار این، خود اضافه کردن یک کارمند جدید به مجموعه از نظر پرداخت حقوق، مزایا و تعهدات متقابل کارفرما به کارگر، باعث میشود تا شرکت درگیر در یک تعهد جدید شود که گاهاً اصلا منطقی نیست.
· اما با برونسپاری امور به شرکت حسابداری مزایای متعددی را بدست میآورید. پش از هر چیز با این کار به جای سپردن امور مالی و مالیاتی شرکت خود به یک یا حتی دو کارمند، آن را به یک مجموعه از حسابداران متخصص میسپارید. همواره یک مجموعه حتی با حد تخصص متوسط، بهتر است یک شخص با تخصص بالا عمل میکند و این به معنی کاهش خطا در کار تیمی است. در گام بعدی شما بدون تعهد نسبت به یک کارمند جدید، در عمل انبوهی از تعهدها را از سوی یک شرکت حسابداری معتبر دریافت خواهید کرد. تعهدی که یک شرکت حسابداری نسبت به حسن انجام کار شما دارد، بسیا قویتر از تعهد یک کارمند است. در نهایت اما شما برای تشکیل یک تیم حسابداری با توانایی معادل با یک شرکت حسابداری ، نیاز به صرف سرمایه بسیار زیادی داشته و در کنار صرف وقت و انرژی، باید هزینه ماهانه بسیار زیادی را تقبل کنید؛ این در حالی است که با انتخاب یک شرکت حسابداری معتبر در عمل با هزینهای بسیار کمتر امور مالی و مالیاتی خود را پیش خواهید برد.
حال پس از بررسی علل لزوم برونسپاری امور حسابداری و کار با یک شرکت حسابداری باید به این پرسش پاسخ داد که اساساً یک شرکت حسابداری چیست و چه توصیفی دارد؟
سپردن امور حسابداری و حسابرسی یک شرکت به افراد غیرمتخصص شباهت زیادی به ساخت یک بمب ساعتی دارد
شرکت حسابداری چیست و مشتمل بر چه انواعی است؟
طرح پرسش در مورد ماهیت حسابداری، تنها با بررسی نوع خدمات و انواع شرکتهای حسابداری قابل پاسخگویی است. در مورد انواع مختلف شرکت حسابداری باید گفت که اگر بر مبنای نوع ارائه خدمات آنها را دستهبندی کنیم شاهد سه دسته اصلی خواهیم بود:
· دسته اول شرکت حسابداری هستند که تنها در پروسه مشاوره فعالیت دارند. این دست از مجموعههای خدماتی بدون درگیر شدن مستمر در پروسههای حسابداری و امور مالیاتی، تنها به صورت موردی و مطابق با مراجعه افراد و شرکتها، اقدام به ارائه مشاوره میکنند. این شرکتها در عمل به طور کلی مسئولیت امور حسابداری شرکت شما را بر عهده نگرفته و نقش مشاورهای دارند پس به همین علت تنها در مواردی کاربردی هستند که خود شرکت نیز دارای مسئول امور حسابداری باشد و تنها در موارد خاصی از این شرکت حسابداری کسب مشاوره کند.
· دومین دسته مشتمل بر شرکت حسابداری است که در امور حسابداری و امور مالیاتی، تنها نقش نظارتی دارد. این دست شرکتها برخلاف شرکتهای دسته اول، تنها به شکل موردی خدمت ارائه نمیکنند و نقش نظارتی مداومی در طول یک سال مالی دارند. اما دقت داشته باشید که تنها نقش نظارتی دارند و پیشبرد عملیاتی امور حسابداری و امور مالیاتی به عهده آنها نیست. در مورد این دست از شرکتها نیز امکان اتکای کامل مهیا نیست و شما باید کارمندان متخصصی در امور حسابداری داشته باشید و تنها نظارت بر حسن انجام امور را به این دست شرکتها بسپارید.
· سومین دسته اما نوعی از شرکت حسابداری است که تمام امور حسابداری یک شرکت را، از صفر تا صد بر عهده گرفته و در قبال آن تعهد دارد. پس از امضای قرارداد با این نوع از شرکت حسابداری ، در عمل انجام تمام امور حسابداری و نظارت بر حسن اجرای تمام امور مالیاتی بر عهده این شرکت استو سطح همکاری با این قبلی نهادها، تا حدی بالاست که گاهاً شرکت حسابداری مذکور یک یا چند کارمند را به شکل تمام وقت یا پاره وقت برای انجام امور حسابداری به شرکت شما اختصاص میدهند.
این نوع دستهبندی برمبنای نوه ارائه خدمات بود. اما این شکل از دستهبندی شرکتهای حسابداری تنها روش دستهبندی این شرکتها نیست. با مبنا قرار دادن نوع خدمات(نه شکل ارائه آنها) به دستهبندی دیگری میرسیم:
· خدمات حسابداری و مالی(عمومی): این نوع خدمت در قالب امور پرسنلی، تهیه انواع مستندات مال، نظارت بر حسابها و تحریر ترازنامهها ارائه خواهد شد. ممکن است یک شرکت حسابداری این نوع خدمت را به شرکتها ارائه کند.
· خدمات مالیاتی: در این مورد به شکل اختصاصی خدماتی در قالب تنظیم و ارسال مستندات مالیاتی و امور مربوط به انواع مالیاتها ارائه خواهد شد. برخی از شرکتهای حسابداری به شکل اختصاصی پیشبرد این بخش از وضعیت مالی یک شرکت را برعهده گرفته و در قبال بخش عمومی امور حسابداری تعهدی ندارند.
· خدمات اداری: یکی از وجههها و جنبههای امور حسابداری، پیگیری امور مربوط به بیمه، منعقد شدن قراردادهای مالی، قرارداد کارمندان، رسیدگی به عملکرد کارمندان و پایش حقوق پرداخت شده به شکل مستمر است. در کنار این حسابداری عملیاتی نیز باید مد نظر باشد. این امور در یک دسته خاص تحت عنوان خدمات اداری شرکت حسابداری طرح میشوند.
در مورد انواع خدمات مالی در شرکت محاسبان تلاشگر خبره در سایت بیشتر بخوانید.
تفاوت مؤسسه حسابداری با شرکت حسابداری چیست؟
تفاوت مؤسسه حسابداری با شرکت حسابداری ، در اساس ناشی از تفاوت در نوع ارائه خدمت نیست بلکه باید منشأ این تفاوت را در ماهیت حقوقی و ثبتی این دو مجموعه جستجو کرد. شرکت حسابداری ماهیتی تجاری داشته و در راستای صرفه اقتصادی دایر میشوند؛ به بیانی تخصصی انتفاعی هستند. اما در مورد مؤسسات مالی شاهد نوعی از فعالیت غیرانتفاعی هستیم. همین تفاوت در نوع انتفاع و سوددهی باعث شده تا ماهیت حقوقی این دو مجموعه متفاوت باشد. تفاوت در مجوزهای صادره، اساسنامه، ساخت سازمان و قواعد اداره آنها به چشم میخورد. پس بیش از آنکه شاهد تفاوت مؤسسات مالی در نحوه ارائه یا جنس خدمات باشد، ماهیت حقوقی آن متمایز است. به طور مثال در مورد شرکت حسابداری الزام به حضور کارشناس رشته حسابداری در هیئت مدیره وجود دارد اما در مورد مؤسسه مالی این موضوع صادق نیست و عملیات ثبت قانونی آن سادهتر است.