هماکنون که در عصر تکنولوژی حضور داریم، میبینیم که نرم افزارها چگونه به اشکال متنوع و متفاوت در تکتک ابعاد زندگی و حرفهی ما رسوخ کردهاند. تفاوتی نمیکند که حرفه و کسب و کار شما چه باشد. ممکن است حسابداری باشید که قصد انجام محاسباتی بر روی حجم گستردهای از اعداد را دارد. شاید هم به عنوان یک تولید کنندهی محتوا، در پی تولید متن، عکس، پادکست، ویدئو، اسلاید شیر و...، نیازمند نرمافزارهای خاص هستید. نکتهی قابل توجه این است که تولید و توسعهی تمام این نرم افزارها، مستلزم داشتن دانش وسیع برنامه نویسی است. از طرفی حضور پررنگ نرم افزارها در دنیای مدرن امروزی موجب شده تا میزان تقاضا برای استخدام برنامه نویسان مستعد، روند صعودی پیدا کند.
نیاز به برنامه نویسان حرفهای همواره یکی از مهمترین چالشهای پیش روی کارفرمایان شرکتهای برنامه نویسی بوده و هست. به همین دلیل بسیاری از کشورهای پیشرفته، در مدارس از همان دوران ابتدایی کدنویسی را توسط پلتفرمهای جذاب به کودکان میآموزند. این اقدام، مانع از ورود برنامه نویسان بیکیفیت و مبتدی به بازار کار در آینده میشود. مارک زاکربرگ، برنامه نویس و بنیانگذار Facebook در این زمینه میگوید:
"تا ۱۵ سال آینده، برنامه نویسی را مانند خواندن و نوشتن به بچههایمان خواهیم آموخت. آنگاه افسوس میخوریم که چرا این کار را زودتر شروع نکردیم".
برای استخدام شدن در شرکتهای معتبر برنامه نویسی چه کنیم؟
اگر در سایتهای کاریابی نگاهی به آگهی های استخدام بیاندازید، قطعا با فرصتهای شغلی بسیاری برای شغل برنامه نویسی مواجه خواهید شد. استخدام برنامه نویس اندروید، استخدام برنامه نویس حرفهای PHP، استخدام برنامهنویس پایتون و...، مواردی از این دست هستند. اما باید گفت که برای جذب شدن در چنین شرکتهایی خبری از استخدام به شرط پارتیبازی و یا یک شبه ره صدساله رفتن نیست!
برای قدم نهادن در شرکتهای مطرح برنامه نویسی نیازمند سالها تلاش و زحمت و کسب مهارتهای تخصصی در برنامه نویسی میباشید. در ابتدای مسیر، قبل از هر کاری باید هدف خود را مشخص کنید. با این کار به یک دیدگاه کلی از مسیر پیش رویتان دست خواهید یافت و میدانید برای چه تلاش میکنید. برنامهنویسی در زمینهی وب، سیستمها، گوشیهای هوشمند و... برخی از نمونههایی هستند که میتوانید به عنوان یک برنامه نویس آنها را انتخاب کنید.
بهتر است تخصصی را برای فعالیت برگزینید که واقعا به آن علاقمند هستید و با پشتکار آن را ادامه دهید. در این صورت با انگیزهی بیشتری به راه خود ادامه خواهید داد و تجارب بیشتری کسب خواهید کرد. اگر در حرفهی خود حرفی برای گفتن داشته باشید، راحتتر میتوانید یک جایگاه شغلی ایدهآل کسب کنید. برای مثال پروسهی کاریابی برای برنامه نویس جاوا که در کار خود متخصص است نسبت به یک فرد بیتجربه با نتایج بهتری همراه خواهد بود.
فرآیند استخدام در شرکتهای برنامه نویسی چگونه است؟
امروزه، داشتن رزومه ای خوب و حرفهای برای استخدام یک برنامه نویس کافی نیست. مدیران شرکتهای معتبر برنامه نویسی صرفا به رزومه و نمونه کارهای شما توجه نمیکنند. آنان فرآیندهای گوناگونی را برای کسب اطمینان از قابلیتهای متقاضیان و تایید صلاحیت آنها طراحی کردهاند. باید بگوییم که هرکدام از این شرکتها، از استراتژیهای خاص خود برای جذب برنامه نویس استفاده میکنند. این پروسهها از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است. اغلب آنها با به چالش کشیدن مهارتهای ارتباطی و فنی کارجویان، فرد شایسته را انتخاب میکنند.
یکی از مهمترین و متداولترین چالشهای احتمالی در زمان استخدام برنامه نویسان، ارائهی پروژههای خاص به شرکت است. موضوع پروژهها از سوی سازمان تعیین میشوند که اغلب از سطح متوسط بالاترند و معیار مهمی برای سنجش داوطلبان محسوب میشوند. پس از ارزیابی پروژهها و انتخاب مناسبترین آنها، مصاحبهی حضوری دیگری توسط تیم فنی طراحی میشود. در این جلسه به متقاضیان فرصت داده میشود تا از پروژههایشان دفاع کنند و میزان تسلط آنها به موارد فنی بررسی خواهد شد.
چالش دیگری که سازمانها برای استخدام برنامه نویس در نظر میگیرند، استفاده از دورههای کارآموزی است. معمولا شرکتهای بزرگ به انجام مصاحبه توسط یک پروژهی اختصاصی بسنده نمیکنند. جهت تضمین عملکرد برنامه نویسان در بلند مدت، تعیین دورههای کارآموزی (۳ تا ۶ ماهه) یکی از بهترین روشها برای آزمایش تمام ابعاد نیروهای جدید است. اگر برنامه نویس بتواند در این مدت تواناییها و شایستگیهای خود را به اثبات برساند، برای استخدام رسمی و دائمی انتخاب میشود.
آگاهی کارجویان از این چالشها و آزمونهایی که در جلسات مصاحبهی برنامه نویسی با آنها روبرو خواهند شد، یقیناً به موفقیت آنها در راه رسیدن به هدفشان کمک میکند.