همه چیز در مورد صندلی‌های هواپیما

این روزها پرواز برای برخی از افراد تا حدی آزار دهنده است، از زمانی که مسافر قبل از پرواز برای رسیدن به فرودگاه و گذر از گیت‌های امنیتی لازم دارد گرفته، تا پروسه‌ی پرواز. یکی از مهم‌ترین مواردی که مربوط به راحتی شماست صندلی‌تان محسوب می‌شود، در واقع صندلی تا حد زیادی میزان لذت از پرواز را تعیین می‌کند: فضایی که در جلوی صندلی خود دارید، عرض آن و موارد دیگر. در این مطلب از وبلاگ مِستر بلیط قصد داریم تا همه چیز در مورد صندلی‌های هواپیما را بررسی کنیم.

صندلی هواپیما که با نام airline seat نیز شناخته می‌شود، جایگاهی برای نشستن مسافران در یک هواپیما در طول پرواز است. این صندلی‌ها غالباً در ردیف‌هایی در عرض بدنه‌ی هواپیما قرار داده شده اند. نمودار قرارگیری صندلی‌ها در هواپیما نقشه‌ی صندلی‌های هواپیما (aircraft seat map) نامیده می‌شود.

 

خصوصیات و امکانات صندلی‌های هواپیما

صندلی‌ها به ریلی در کف هواپیما متصل هستند، بنابراین اگر ایرلاینی تصمیم به تعویض صندلی‌ها بگیرد به راحتی این کار را انجام خواهد داد. به منظور حفظ امنیت مسافران، تمامی صندلی‌های هواپیما به کمربند ایمنی مجهز هستند.

 

امکانات اصلی

صندلی‌ها غالباً دارای امکانات الحاقی نیز هستند. صندلی‌های هواپیما به منظور راحتی بیشتر مسافر قابلیت خم شدن دارند. اکثر آن‌ها به میز کوچکی که به هنگام صرف میان وعده و غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد نیز مجهز هستند. این میز می‌تواند در قسمت عقب صندلی جلویی و یا درون دسته‌ی صندلی جای گرفته باشد، ولی در هر دو صورت بسته و باز می‌شود. لازم به ذکر است در تمامی ایرلاین‌ها میز پذیرایی صندلی‌هایی که کنار درب خروجی اضطراری واقع شده اند درون دسته‌ی صندلی قرار گرفته است. در اکثر ایرلاین‌ها، در قسمت جلویی صندلی یک جیب چرمی یا توری وجود دارد که حاوی کارت ایمنی هواپیما - کارتی شامل اطلاعاتی نظیر محل قرار گیری جلیقه‌ی نجات، استفاده از ماسک اکسیژن، ... -  مجله و متعلقات دیگر است.

در برخی از هواپیماهای کوچک و یا حتی برخی از ایرلاین‌های ارزان قیمت، بعضی از امکانات ممکن است وجود نداشته باشد. به طور مثال، صندلی‌های هواپیماهای شرکت هواپیمایی رایان ایر (Ryanair) قابلیت خم شدن ندارند و هیچ پاکتی در قسمت جلویی آن‌ها دیده نمی‌شود. در عوض کارت موارد ایمنی هواپیما به پشتی صندلی جلویی متصل شده است. به غیر از پرواز با ایرلاین‌های ارزان قیمت، راه‌های دیگری نیز برای یافتن بلیط هواپیما ارزان قیمت نیز وجود دارند که با کلیک بر روی لینک می‌توانید به طور کامل با این راهکارها آشنا گردید.

 

امکانات پیشرفته

  • قابلیت تنظیم صندلی برای کمر

در کلاس‌های پروازی بیزنس و فرست اکثر ایرلاین‌های جهان، تنظیم برقی صندلی برای قسمت کمر ممکن است. به ندرت ممکن است این امکان در کلاس اکونومی دیده شود و اگر هم وجود داشته باشد فقط در هواپیماهای بزرگ خواهد بود.

  • تجهیزات الکترونیکی

صندلی‌ها ممکن است به پورت‌هایی نظیر USB مجهز باشند. همینطور برای استفاده از هدفون نیز پورت‌هایی وجود دارد. برخی از ایرلاین‌ها برای هر صندلی مانیتور مجزا در نظر می‌گیرند.

  • قابلیت تنظیم صندلی برای سر

در برخی از هواپیماهای بزرگ و حتی هواپیماهای کوچک در بعضی از ایرلاین‌ها، صندلی‌ها به امکانی مجهز هستند که به مسافر اجازه می‌دهد قسمت زیر سر خود را بنا به میلش تنظیم نماید.

  • صندلی‌های تخت خواب شو

برخی از ایرلاین‌ها صندلی‌های هواپیماهای خود را به نوعی انتخاب می‌کنند که کاملاً صاف شده و به حالت تخت خواب درآید. این نوع از صندلی‌ها نسبت به صندلی‌های سنتی و قدیمی‌تر راحتی بیشتری برای مسافر به ارمغان می‌آورند. این صندلی‌های کاملاً تخت خواب شو بیشتر در فرست کلاس و کابین بیزنس هواپیما دیده می‌شوند.

 

ترکیب صندلی‌ها

کابین‌های هواپیماها به طور کلی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

هواپیماهای پهن پیکر (wide-body): چنانچه هواپیما دارای دو راهرو و سه قسمت صندلی (2 ردیف در کناره ها و 1 ردیف در وسط) باشد.

هواپیماهای باریک پیکر (narrow-body): چنانچه هواپیما فقط دارای یک راهرو و دو ردیف صندلی باشد.

تعداد صندلی‌ها متقابلاً تحت تأثیر عرض هواپیما قرار دارد. در هواپیماهای بسیار کوچک مانند بیچ کرافت 1900 (Beechcraft 1900) تعداد بسیار کمی صندلی آن هم به صورت انفرادی در دو طرف راهرو دیده می‌شود. از طرف دیگر در هواپیماهای پهن پیکری مانند خانواده‌ی ایرباس ای 320 (Airbus A-320) و یا بوئینگ 737 (Boeing 737) که صندلی‌ها در سه ردیف سه تایی (3 در 3) قرار دارند، این تعداد بسیار بیشتر می‌شود. در برخی از هواپیماها ترکیب‌های نامتقارن نیز دیده می‌شود. در هواپیماهای پهن پیکر بلوک میانی (ردیف میانی) می‌تواند حداکثر 5 صندلی را در خود جای دهد، مانند بوئینگ 777. ترکیب صندلی‌ها در هواپیماهای پهن پیکر بوئینگ می‌تواند 3+3+3 و یا 2+5+2 باشد. در هواپیماهای غول پیکری چون ایرباس سری ای 380، تا ده صندلی در یک ردیف نیز دیده می‌شود، ترکیب صندلی‌ها غالباً 3+4+3 است.

 

جایگاه صندلی‌ها

صندلی‌های کنار پنجره در کناره‌های کابین قرار دارند. صندلی‌های کنار پنجره نزد مسافرانی که مایلند بیرون هواپیما را ببینند از محبوبیت بیشتری برخوردارند. صندلی‌های کنار راهرو نیز غالباً محبوب به شمار می‌روند، چرا که مسافر قادر به ترک صندلی خود بدون ایجاد مزاحمت برای دیگر افراد است. در هواپیماهای پهن پیکر که غالباً ردیف‌ها سه تایی هستند یک صندلی نیز در میانه وجود دارد که اصلاً مورد علاقه‌ی مسافران نیست. مسافر در این صندلی نه از مزایای صندلی کنار راهرو استفاده می‌کند نه دید صندلی کنار پنجره را دارد.

 

اندازه‌ی صندلی‌ها

زمانی که صحبت از اندازه‌ی صندلی به میان می‌آید اساساً با دو واژه روبرو هستیم: pitch و width.

Pitch در صندلی به فضایی گفته می‌شود که مابین یک نقطه از یک صندلی تا نقطه‌ی دقیقاً مشابهش در صندلی روبروی آن وجود دارد. در بیشتر ایرلاین‌ها این اندازه در کلاس اکونومی بین 81-74 سانتی متر است. هر چقدر این اندازه بیشتر باشد مسافر فضای بیشتر در جلوی صندلی و علی الخصوص فضای بیشتری برای پاهای خود دارد. این اندازه در ایرلاین‌های ارزان قیمت از 71 تا 74 سانتی متر است.

Width به فضایی گفته می‌شود که از یک دسته تا دسته‌ی دیگر صندلی وجود دارد که در واقع عرض صندلی است. در کلاس اکونومی معمولاً عرض صندلی‌ها بین 46-43 سانتی متر می‌باشد.

به طور کلی باید گفت اگر می‌خواهید فضای بیشتری برای پاهای خود داشته باشید، بهتر است صندلی‌های کنار درب خروجی اضطراری را انتخاب کنید.

 

مواد و رنگ صندلی‌ها

صندلی‌های هواپیما با موادی محکم و مقاوم در برابر آتش اما بسیار سبک ساخته می‌شوند. در عین حال راحتی مسافر نکته‌ی بسیار مهمی است که سازندگان هواپیما در نظر می‌گیرند. رایج‌ترین ماده ای که در ساخت صندلی هواپیما استفاده می‌شود فِرِم آلومینیمی است که فوم‌های پلی ارتان به آن متصل شده اند. در اغلب موارد یک لایه از ماده ای ضد حریق نیز کل فوم صندلی را پوشش می‌دهد. در قسمت بالایی صندلی پوششی از جنس پارچه یا چرم وجود دارد. علیرغم اینکه صندلی‌های چرمی هزینه‌ی بیشتری دارند، اما بسیاری از ایرلاین‌ها از جمله ایرلاین‌های ارزان قیمت این نوع از صندلی را انتخاب می‌کنند. با این کار نه تنها محصول لوکس‌تری ارائه می‌کنند بلکه صندلی به راحتی تمیز می‌شود و همینطور جمع کردن مایعات از روی آن به راحتی امکان پذیر است.

صندلی‌ها در اغلب هواپیماها آبی رنگ هستند، چرا که آبی تداعی کننده‌ی امنیت و اعتبار است. گزارشی در دهه‌ی 80 میلادی از صندلی‌های یک هواپیما که به رنگ قرمز تغییر داده شده بودند، بیانگر افزایش خشونت در مسافران بود. به طور کلی رنگ‌هایی نظیر خاکستری، آبی و قهوه ای خاکی، حس آرامش بیشتری برای مسافران به ارمغان می‌آورند.

 

امکانات دیگر

تمامی صندلی‌های هواپیما دارای امکانات کمکی دیگری نیز هستند که در ادامه به طور مختصر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • دریچه‌های تهویه‌ی هوا که غالباً قابل تنظیم هستند.
  • چراغ مطالعه که توسط مسافر می‌تواند روشن و خاموش شود. دکمه‌ی این چراغ‌ها یا در کنار خودشان قرار دارد و یا در کنسول صندلی واقع شده است.

پنجره‌های هواپیما دارای پوشش به منظور حفاظت از نور خورشید هستند. این پوشش‌ها در طول نشست و برخاست هواپیما بایستی کاملاً بالا باشند. این قانون توسط سازمان بین المللی حمل و نقل هوایی (ICAO) به منظور ایجاد امکان رؤیت داخل هواپیما در صورت موقعیت‌های اورژانسی وضع شده است.

به غیر از پروسه ای که مسافر قبل از پرواز می‌بایست در فرودگاه طی کند و همینطور خود پرواز، خرید بلیط هواپیما به خودی خود می‌تواند مشکل آفرین باشد. خوشبختانه خریدهای آنلاین تا حد زیادی این مشکل را بر طرف نموده اند. مِستر بلیط یکی از قدیمی‌ترین و معتبرترین سامانه‌های فروش آنلاین بلیط هواپیما، اتوبوس و قطار است. با جستجو در مستر بلیط در کمترین زمان و از بین لیست کاملی از پروازها که این سامانه برای شما فراهم می‌آورد قادر خواهید بود به راحتی بلیط هواپیما به مقصد مورد نظر و با ایرلاین مورد نظرتان را خریداری کنید.

 

 

 

رپورتاژ آگهی ویرلن