دیه زیبایی صورت چیست؟ چگونه تعیین می شود؟

زیبایی صورت برای هر شخصی قابل توجه می باشد و به همین دلیل، زمانی که زیبایی صورت یک نفر دچار نقص شود، مشکلات دیگری برای وی ایجاد خواهد شد. از همین رو بسیاری از این افراد به دنبال درمان و بهبود شرایط صورت خود می روند. جبران چنین خسارتی، با هزینه های بسیاری همراه خواهد بود، از همین رو قانون شرایطی را فراهم کرده است که فرد خسارت دیده بتواند دیه زیبایی صورت خود را در صورتی که شرایط طبق قانون تعیین شده باشد، دریافت کند.

البته حضور یک وکیل کیفری در این مسیر نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد، زیرا بهترین وکلای کیفری در تهران با تمام قوانین و شرایط آشنا هستند و می توانند با علمی که دارند، روند بررسی پرونده را سرعت بخشند.

دیه زیبایی صورت چیست؟

پیش از آنکه بررسی کنیم دیه زیبایی صورت چیست، قصد داریم یک بررسی کلی در رابطه با مفهوم دیه انجام دهیم. در قانون مفهوم دیه به این صورت تعریف شده است:

در ماه 17 قانون مجازات اسلامی، در رابطه با دیه این تعریف ارائه شده است که دیه اعم از مقدور و غیرمقدور، به مالی گفته می شود که طبق شرع، برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضا و منافع یا جنایت عمدی در مواردی که امکان قصاص فراهم نیست، تعیین شود.

نکته: اگر یک جنایت به صورت عمدی انجام شود، مجازاتی که در اکثر مواقع تعیین می شود، قصاص است، مگر آنکه شرایط به گونه ای باشد که قانون برای آن جنایت با شرایطی که وجود دارد، قصاص تعیین نکند. در چنین موقعیتی، معمولا دیه تعیین می شود. لذا در یک جمله می توان گفت دیه نوعی مجازات مالی است که برای فرد مرتکب جنایت غیرعمد و در برخی مواقع جنایت های عمدی تعیین می شود.

در رابطه با تعیین مقدار دیه نیز باید گفت، بسته به اینکه جراحت به چه صورت و نحوی انجام شده است، این مقدار مشخص خواهد شد. به طور کلی دسته بندی که برای دیه درنظر گرفته می شود، 3 نوع متفاوت دارد که عبارتند از دیه اعضا، دیه منافع و دیه نفس! در رابطه با دیه زیبایی صورت نیز باید گفت دیه ای که تعیین میشود، معمولا در دسته دیه اعضا یا دیه جراحات قرار می گیرد.

در رابطه با مقدار این دیه، باید بگوییم مقدار برای یکسری جراحات برای یکسری اعضای صورت مشخص می باشد و اگر جراحات به گونه ای باشد که ارزش دیه آن دقیقا مشخص نباشد، دادگاه باید مقدار دیه را محاسبه کند.

۲

انواع دیه زیبایی صورت؛ براساس قانون

در ماده 709 قانون مجازات اسلامی، در رابطه با انواع دیه زیبایی صحبت شده است که هرکدام بسته به سطح آسیب دیدگی، شرایط خاصی را برای فرد مقابل ایجاد می کنند؛ طبیعتا هرچه میزان آسیب دیدگی بیشتر باشد، میزان دیه ای که تعیین می شود نیز بیشتر خواهد بود. انواع دیه زیبایی صورت به شرح زیر است:

  • حارصه: اگر روی پوست صورت خراش بسیار ریزی ایجاد شود، به طوری که هیچ خونریزی اتفاق نیفتد، دیه ای که تعیین می شود، دیه حارصه خواهد بود.
  • دامیه: دیه دامیه زمانی تعیین می شود که مقدار جراحت کمی بیشتر از مقدار جراحت وارده در نوع حارصه باشد. این جراحت معمولا به اندازه جزئی به گوشت وارد می شود و با مقدار کمی خونریزی همراه است.
  • متلاحمه: اگر مقدار جراحت وارد شده به صورت، به گونه ای باشد که بریدگی عمیقی در گوشت ایجاد کند، دیه متلاحمه باید تعیین و پرداخت شود. دقت داشته باشید که آسیب در این شرایط، فقط به گوشت وارد می شود و هیچ یک از استخوان های صورت دچار جراحت نخواهند شد.
  • سمحاق: از دیگر انواع دیه زیبایی صورت می توان به سمحاق اشاره کرد. این دیه زمانی تعیین خواهد شد که مقدار جراحت به طور کامل از گوشت رد شود و جراحت به مقدار کمی به پوست استخوان برسد.
  • موضحه: تا به اینجا مقدار جراحت هایی که برای صورت ممکن است پیش آیند، سطحی بودند و مشکل جدی را برای فرد آسیب دیده ایجاد نمی کردند؛ اما در رابطه با شرایطی که منجر به دیه موضحه می شود، باید گفت شرایط کمی متفاوت است؛ به طوری که مقدار جراحت از پوست نازک استخوان عبور می کند و به خود استخوان می رسد. این جراحت شدیدتر می باشد و مبلغ دیه ای که برای آن درنظر گرفته می شود نیز بیشتر خواهد بود.
  • هاشمه: اگر مقدار جراحت به مقداری باشد که باعث شکستگی استخوان های صورت شود، شدیدترین جراحت صورت گرفته است و دیه ای نسبتا بالا برای آن تعیین می شود.
  • منقله: اگر شکستگی استخوان به قدری شدید باشد که نیاز به جابه‌جایی یا جا انداختن استخوان های صورت باشد، برای جبران خسارت دیه منقله تعیین خواهد شد.
  • دامغه: این نوع دیه زمانی تعیین می شود که ضربه ی صورت، منجر به پارگی کیسه مغز گردد.
  • مامومه: این نوع دیه هم مربوط به ضربه وارده به کیسه مغز خواهد بود.

دامغه و مامومه، نسبت به سایر موارد، کمتر مربوط به دیه زیبایی صورت می شوند و مربوط به دیه سر هستند. حارصه، دامیه، متلاحمه و سمحاق بیشتر در مورد دیه زیبایی صورت مورد استفاده قرار می گیرند و شرایط دیه آن ها مشخص است. اما اگر به هردلیلی، شرایط جراحت به گونه ای باشد که در این دسته بندی ها قرار نگیرد، دادگاه باید بررسی های دیگری انجام دهد و مقدار دیه را مشخص کند. 

مقدار دیه زیبایی صورت در سال 1403

تا به اینجای مقاله در رابطه با دیه زیبایی صورت و انواع آن صحبت کردیم، اما شاید برای شما در رابطه با مقدار دقیق دیه سوال پیش آید که در این باره باید بگوییم مقدار دیه هرسال با سال قبل متفاوت خواهد بود. در سال 1403، دیه انسان کامل در ماه های غیر حرام 1 میلیارد و 200 میلیون تومان و در ماه های حرام، 1 میلیارد و 600 میلیون تومان است. حال با درنظر گرفتن مقدار دیه کامل، دیه زیبایی صورت نیز مشخص می شود.

  • دیه صورت حارصه، یک صدم دیه کامل است.
  • دیه صورت دامیه، دو صدم دیه کامل است.
  • دیه صورت متلاحمه، سه صدم دیه کامل است.
  • دیه صورت سمحاق، چهار صدم دیه کامل است.
  • دیه صورت موضحه، پنج صدم دیه کامل است.
  • دیه صورت هاشمه، ده صدم دیه کامل است.
  • دیه صورت منقله، پانزده صدم دیه کامل است.

اگر برای بررسی دقیق تر مقدار دیه زیبایی صورت به کمک و مشاوره وکیل نیاز دارید، سایت نوین وکلا آماده کمک به شما در این مسیر است. بهترین وکلای کیفری در این وب سایت حقوقی براساس موقعیت شهر شما دسته بندی شده اند که می توانید با چند کلیک ساده به آن ها دسترسی پیدا کنید.

اگر سوال دیگری نیز دارید، می توانید از طریق بخش نظرات سایت نوین وکلا سوالات خود را مطرح کنید تا در اسرع وقت به آن ها پاسخ دهیم.