چند نوع بلیط هواپیما وجود دارد؟

این روزها با وجود گزینه‌های مختلفی که برای رزرو آنلاین بلیط هواپیما وجود دارد، اغلب افراد ترجیح می‌دهند تا در تدارک سفرهای هوایی خودشان دست‌به‌کار شوند و با مراجعه به سایت‌ها و منابع اینترنتی در کوتاه‌ترین زمان ممکن و تنها با چند کلیک ساده اقدام به رزرو بلیط کنند. بااین‌وجود بیشتر افراد با انواع بلیط هواپیما آشنا نیستند و همین موضوع سبب می‌شود تا در هنگام خرید بلیط در انتخاب از میان انواع بلیط هواپیما دچار سردرگمی و تردید شوند. ازاین‌رو تصمیم داریم تا به معرفی انواع بلیط هواپیما در این مطلب بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید تا به این سؤال پاسخ دهیم که چند نوع بلیط پرواز وجود دارد؟

بلیط هواپیما یک‌طرفه و بلیط رفت‌وبرگشت

بلیط هواپیما را می‌توان از جهات مختلف دسته‌بندی‌ کرد. یکی از رایج‌ترین نوع این دسته‌بندی‌ها نیز مربوط به مسیر هوایی است که در پرواز طی می‌شود. بر این اساس بلیط هواپیما را می‌توان به دو دسته بلیط یک‌طرفه و بلیط رفت‌وبرگشت تقسیم‌بندی کرد. بلیط یک‌طرفه همان‌طور که از نامش پیدا است به بلیطی گفته می‌شود که برای پرواز از یک مبدأ مشخص به یک مقصد خاص و در تاریخی مشخصی صادر می‌شود. در مقابل با خرید بلیط رفت‌وبرگشت مسافران در یک تاریخ مشخص از مبدأ به مقصد خواهند رفت و مجدداً در تاریخ دیگری از همان مقصد به مبدأ اولیه باز می‌گردند. مزیت بلیط‌های رفت‌وبرگشت هواپیما در این است که اغلب این بلیط‌ها قیمت ارزان‌تری نسبت به بلیط یک‌طرفه دارند.

بلیط سیستمی هواپیما

بلیط سیستمی را می‌توان رایج‌ترین بلیط هواپیما دانست و به همین دلیل اغلب اوقات برای اشاره به آن از عنوان بلیط هواپیما معمولی استفاده می‌کنند. بلیط‌های سیستمی برای خرید پرواز در تاریخ‌های از پیش تعریف شده در یک مسیر هوایی و با قیمت مصوب عرضه می‌شوند. در صورت رزرو این دسته از بلیط هواپیما مسافران این امکان را دارند تا با پرداخت جریمه کنسلی که بر مبنای زمان باقی مانده تا پرواز تعیین می‌شود بلیط خود را لغو کنند.

02

بلیط چارتر هواپیما

بلیط چارتر هواپیما که به آن بلیط چارتری می‌گویند از پرطرفدارترین انواع بلیط در میان مسافران هوایی است. این نوع بلیط معمولاً در تقابل با بلیط سیستمی تعریف می‌شود. بلیط چارتری در واقع بلیطی است که یک شرکت خدمات مسافرتی به تعداد عمده پیش‌خرید کرده است و بعدازآن مسئولیت فروش آن به مسافران را برعهده گرفته است؛ بنابراین تفاوت اصلی بلیط چارتری با بلیط سیستمی در این است که قیمت این بلیط توسط شرکت خریدار یا به‌اصطلاح شرکت چارترکننده تعیین می‌شود؛ بنابراین اگر شرکت نتواند تعداد کافی از بلیط‌ها را به فروش برساند به ناچار برای پیشگیری از خسارت مالی، بیشتر بلیط‌ها را با قیمتی پایین‌تر عرضه می‌کند. ازاین‌رو در اغلب مواقع بلیط چارتری هواپیما جزو گزینه‌های اقتصادی محسوب می‌شود. لازم به ذکر است که تفاوت دیگر این دسته از بلیط‌ها با بلیط سیستمی در این است که این بلیط‌ها معمولاً به‌صورت غیر قابل‌استرداد عرضه می‌شوند و امکان کنسلی ندارند.

بلیط لحظه آخری هواپیما

بلیط لحظه آخری هواپیما را می‌توان زیرمجموعه‌ای از بلیط چارتری دانست با این تفاوت که این دسته از بلیط‌ها معمولاً در زمانی نزدیک به تاریخ شروع پرواز عرضه می‌شوند و معمولاً قیمت ارزان‌تری هم در مقایسه با بلیط‌های معمولی دارند. دلیل آن هم این است که گاه پروازهای یک مقصد خاص، در یک بازه زمانی مورد استقبال قرار نمی‌گیرد و در این شرایط هر چه به زمان پرواز نزدیک‌تر شویم احتمال به فروش نرسیدن بلیط‌های باقی مانده و خسارت مالی شرکت نیز بالاتر می‌رود و اینجا است که شرکت عرضه کننده بلیط تصمیم به عرضه آن با قیمتی ارزان‌تر می‌کند.

انواع بلیط هواپیما بر اساس کلاس پروازی

در پرواز به یک مقصد هوایی مشخص خدمات متفاوتی به مسافران ارائه می‌شود که تحت عنوان کلاس‌های پرواز شناخته می‌شوند. مسافران نیز پیش از رزرو بلیط هواپیما این امکان را دارند تا از میان این کلاس‌ها دست به انتخاب بزنند. در پروازهای داخلی بلیط هواپیما در سه کلاس پروازی شامل اکونومی، بیزنس و فرست کلاس عرضه می‌شود که قیمت آن‌ها به ترتیب از کم به زیاد معین شده است. با خرید بلیط اکونومی مسافر از پایین‌ترین سطح خدمات پروازی بهره‌مند می‌شود درحالی‌که با رزرو بلیط فرست کلاس مسافر از بیشترین خدمات پروازی برخوردار است و مسلماً قیمت بیشتری بابت آن پرداخت باید کرد. به‌طور نمونه استقبال ویژه از مسافران، پذیرایی مفصل در طول سفر و از همه مهم‌تر صندلی‌های ویژه که فاصله بیشتری با دیگر صندلی‌ها دارند و کاملاً مناسب پروازهای طولانی‌مدت هستند از نمونه‌ خدماتی است که خریداران بلیط فرست کلاس دریافت می‌کنند درحالی‌که بلیط اکونومی شامل این خدمات نمی‌شود.

01

بلیط هواپیما با کلاس‌های نرخی گوناگون

یکی دیگر از دسته‌بندی‌های بلیط هواپیما به کلاس نرخی بلیط مربوط می‌شود. به عبارتی گاه یک ایرلاین یا شرکت هواپیمایی خدمات متفاوتی برای یک پرواز یکسان تعریف می‌کند و بر اساس آن بلیط هواپیما به مقصدی خاص را باقیمت‌های متفاوتی به متقاضیان عرضه می‌کند. به‌طور مثال ممکن است ایرلاین برای پرواز تهران مشهد چندین بلیط مختلف ارائه کند که تفاوت آن‌ها تنها در برخی موارد مانند میزان بار مجاز و شرایط استرداد بلیط باشد؛ بنابراین هرچند مسافران این پرواز خاص همگی در یک هواپیما مشترک می‌نشینند، اما بر اساس نوع کلاس نرخی بلیط خود در برخی موارد به‌طور متفاوتی از خدمات پروازی بهره‌مند می‌شوند. مسلماً کلاس‌های نرخی ارزان‌تر میزان بار مجاز محدودتر است و اغلب به‌صورت غیر قابل‌استرداد عرضه می‌شوند درحالی‌که کلاس‌های نرخی بیشتر این امکان را به مسافران می‌دهند تا در صورت انصراف از سفر مبلغی از بلیط را دریافت کنند؛ همچنین میزان بار مجاز در پرواز برای آن‌ها بیشتر است.