مودم وسیلهای است که از طریق آن میتوان به اینترنت متصل شد. این دستگاه با تبدیل سیگنالهای آنالوگ به دیجیتال و بالعکس امکان استفاده از اینترنت را برای افراد فراهم میآورد. برخی متخصصان در زمینه مودم و اینترنت به افرادی که از سرعت اینترنت پایین رنج میبرند، توصیه میکنند که مودم خود را عوض کنند و انواع خاصی از آن را تهیه کنند. میتوان گفت این صحبت تا حدودی درست است. البته عوامل زیادی در پایین بودن سرعت اینترنت نقش دارند، اما در بسیاری از موارد ارتقاء مودم میتواند باعث افزایش سرعت اینترنت شود. در ایران به دلیل سرعت پایین اینترنت، این مورد زیاد به چشم نمیآید. به هر حال اگر از سرعت اینترنت خود راضی نیستید، میتوانید مودم با کیفیتتری تهیه کنید یا به اصطلاح مودم خود را ارتقاء دهید. البته دقت کنید که ارتقای مودم با تعویض مودم فرق میکند. در تعویض مودم شما لزوما از نسخه بهتری از مودم استفاده نمیکنید؛ بلکه یک مودم قدیمی را کنار گذاشته و مودم جدید جایگزین میکنید. منظور از ارتقاء مودم چیزی بیش از این است که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
تأثیر ارتقاء مودم بر سرعت اینترنت
ارتقاء مودم به این معنی است که مودم فعلی را با مودم جدید تعویض کنیم، به گونهای که مودم جدید از نظر فناوریهای به کار رفته در آن با مودم قبلی متفاوت باشد و ویژگیها و قابلیتهای بیشتری نسبت به آن داشته باشد. به عنوان مثال اگر شما یک مودم ADSL با وای فای تک بانده را با مودم ADSL با وای فای دو بانده تعویض کنید، میتوان گفت شما مودم خود را ارتقا دادهاید؛ بنابراین ارتقای مودم به معنی بهبود فناوریهای ارتباطی و وای فای استفاده شده مودم است که باعث میشود انتقال سیگنالها با کیفیتی بهتر و سرعت بیشتر انجام گیرد. بنابراین میتوان گفت پاسخ به این سوال که آیا مودم بر سرعت اینترنت تأثیر میگذارد یا خیر؟ مثبت است.
مودمها میتوانند در سرعت اینترنت تأثیر زیادی داشته باشند
نقش مودم بر سرعت اینترنت در ایران
معمولا آخرین گزینهای که برای افزایش سرعت اینترنت به ذهن کاربران ایرانی میرسد، ارتقای مودم است. موارد زیادی دیده شده است که کاربران حاضرند برای افزایش سرعت اینترنت، گوشی موبایل یا لپ تاپ خود را عوض کنند اما مودم را تغییر ندهند. البته این کار دلایلی دارد که از آن جمله میتوان به مسائل اقتصادی اشاره کرد. با توجه به وضعیت اقتصادی ایران، بسیاری از کاربران توان تهیه مودمهای با قابلیتهای زیاد و ارتقا یافته را ندارند و ترجیح میدهند از روشهای دیگری مشکلشان را حل کنند. البته بسیاری از کاربران نیز از ویژگیهای دقیق مودم ارتقا یافته خبر ندارند و نمیدانند مودم گرانی که قرار است بخرند، دقیقا به چه دردشان خواهد خورد.
مورد دیگری که باید به آن توجه شود این است که عمر مفید یک مودم بین 4 تا 5 سال است و نباید آن قدر از آن کار کشید تا بسوزد. در صورتی که مدت زیادی است که از یک مودم استفاده میکنید، شاید علت پایین بودن سرعت اینترنت شما سالخوردگی مودم باشد.
همچنین نزدیکی و دوری مودم به کامپیوتر یا وسیله ای که از آن استفاده می کند می تواند بر سرعت ارتباط تاثیر بگذارد. اگر در کنار دستگاه مورد استفاده جایی برای قرار دادن مودم نیست، می توانید اقدام به خرید کتابخانه کوچک نمایید تا در نزدیکی دستگاه از آن استفاده نمایید.
مودم همراه و سرعت اینترنت
مودم همراه نوع خاصی از مودم است که قابلیت حمل یا جا به جایی دارد. معمولا اندازه کوچکی دارد و میتوان آن را به راحتی در جیب یا کیف جای داد. این مودمها به عنوان مودم سیم کارت خور نیز شناخته میشوند؛ زیرا از طریق سیمکارت یکی از اپراتورهای موبایل میتوانند اتصال اینترنتی برقرار کنند. با وجودی که امروزه اکثر تلفنهای همراه به اینترنت دسترسی دارند، اما بازار خرید مودم همراه همچنان داغ است.
یکی از مسائلی که باعث میشود کاربران به جای استفاده از داده تلفن همراه به استفاده از مودمهای همراه روی بیاورند، خالی شدن زودهنگام شارژ باتری در اثر روشن بودن داده موبایل است. این مشکل در مودمهای همراه کمتر به چشم میخورد. علت دیگر این است که استفاده از مودم همراه به نسبت داده هزینه کمتری برای کاربران دارد. همچنین در اثر استفاده زیاد از داده همراه ممکن است گوشی داغ شود اما در مودمهای همراه این اتفاق وجود ندارد. به علاوه این مودمها از فناوریهای ارتباطی نسل جدید 4G و 5G با سرعتی بسیار بهتر از موبایل پشتیبانی میکنند و قابلیتهای دیگری نیز دارند. این موارد باعث شده تا بازار این مودمها نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا داغ باشد. از طریق وای فای و یک مودم سیم کارت خور میتوان به اینترنت متصل شد. البته برخی از این مودمها قابلیتهایی دارند که میتوان از آنها به عنوان حافظه جانبی نیز استفاده نمود.
مودم همراه یکی از انواع مودم است که سرعت اینترنت خوبی دارد
سرعت اینترنت در مودمهای بی سیم
حتما میدانید که مودمها در دو نوع سیمی و بدون سیم به بازار عرضه شدهاند. مودم بی سیم آنتنهایی دارد که باعث پخش شدن امواج در هوا میشود و کاربر از طریق این امواج میتواند به اینترنت متصل شود. از طریق این مودمها چند دستگاه میتوانند به طور همزمان به اینترنت متصل شوند. مودمهای بی سیم سرعت خوب و استفاده آسانی دارند و گاهی اوقات از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر هستند. البته عیب آنها این است که به علت استفاده از فناوریهای بدون سیم ممکن است توسط افراد سودجو هک شوند.
در مقابل مودمهای سیمی برای اتصال به اینترنت از سیم استفاده میکنند که شاید به عقیده برخی مهمترین ضعف این مودمها همین باشد. این مودمها در مقایسه با مودمهای بی سیم امکان هک پایینتری دارند ولی صرفه اقتصادی ندارند و در ارائه سرویس به گوشی یا تبلت نیز مشکل دارند. در واقع این مودمها فقط برای اتصال یک دستگاه آن هم از طریق سیم مناسب هستند.
مودم بی سیم نمونههای مختلفی دارد اما سرعت اینترنت نوع سیمی معمولا بالاتر است
ذکر این نکته ضروری است که کابلهای اینترنت با کیفیت میتوانند سرعت اینترنت شما را تا حد زیادی بالا ببرند. بنابراین شاید بتوان مودمهای سیمی را از نظر سرعت بهتر از مودمهای بی سیم دانست. البته عوامل زیادی بر این سرعت تأثیر میگذارند که بافت ساختمانها و دیوارهای محیط نیز از آن جمله هستند. هر چه فرکانس دستگاه اتصال بیشتر باشد، میزان بیشتری از سیگنالها توسط موانع موجود در محیط جذب میشوند. میتوانید یک فایل مشخص را یک بار از طریق بی سیم و بار دیگر از طریق سیمی ارسال کنید تا متوجه تفاوت در سرعت آنها شوید. به هر حال اگر دوست ندارید سیمهای زیادی را در محل زندگی خود مشاهده کنید، شاید مودم بی سیم برای شما مناسبتر باشد. در صورتی که یک گیمر یا استریمر هستید، مودم سیمی با کیفیت کابل بالا به دلیل سرعت بالاتر برای شما مناسبتر است.