با فراگیری مصرف برق در سراسر دنیا، نیاز به دیزل ژنراتور هم افزایش یافته است. تقریبا در هر گوشه ای می توان یکی از این دستگاه های مفید و نسبتا گران را پیدا کرد. همین ارزشمند و گران بودن این دستگاه ها باعث شده که محافظت از آن ها اهمیت پیدا کند. محافظتی که اصولی و براساس استاندارد ها انجام شود تا بتواند طول عمر مفید دستگاه را افزایش دهد. در ادامه برخی از معمول ترین و البته مهم ترین مواردی که در سرویس های دیزل ژنراتور انجام می شوند را بررسی می کنیم.
تعویض روغن
تعویض روغن در دیزل ژنراتور بسیار اهمیت دارد. همانطور که تعویض روغن در موتور وسایل نقلیه اهمیت دارد. اولین نکته در این مورد، تعویض روغن در زمان مناسب است. در وسایل نقلیه براساس مسافتی که طی می شود، زمان مناسب تعویض روغن موتور را محاسبه می کنند. اما در دیزل ژنراتور داستان متفاوت است. زمان مناسب تعویض روغن در دیزل ژنراتور، بر اساس زمان کار کرد آن است. به طور مثال بعد از 150 ساعت کار باید روغن یک دیزل ژنراتور را تعویض نمود. البته این براساس نوع روغنی است که در دیزل ژنراتور مورد استفاده قرار گرفته. پس می بینید که برای دیزل ژنراتوری که به صورت پیوسته روشن است و اصطلاحا دائم کار است، تعویض روغن تقریبا به صورت هفتگی باید انجام شود.
در مورد دیزل ژنراتور هایی که در مواقع اضطراری مورد استفاده قرار میگیرند، تعویض روغن به صورت هفتگی لازم نیست. چرا که این دیزل ژنراتور ها معمولا خاموش هستند و ساعت کار آن ها تغییری نمی کند. با این حال عمر مفید روغن حتی در دیزل ژنراتور خاموش هم بیشتر از یک سال نیست و باید سالی حداقل یک بار تعویض گردد.
تعویض فیلتر روغن
فیلتر ها مواردی هستند که به تعداد تقریبا زیادی در دیزل ژنراتور موجود می باشند. از جمله مهمترین آن ها فیلتر روغن می باشد که گاها در موتور دیزل، دو عدد از آن را می توان یافت. زمان تغییر فیلتر روغن هم بر اساس ساعت کار دیزل ژنراتور است. با توجه به مشخصات درج شده روی فیلتر می توان فهمید که پس از چند ساعت کار دیزل ژنراتور باید روغن آن را تعویض نمود.
تعویض فیلتر سوخت
فیلتر سوخت هم از جمله دیگر وسایل مصرفی موتور دیزل در دیزل ژنراتور به شمار می آید. در بعضی دیزل ژنراتور ها دو و حتی سه فیلتر سوخت وجود دارد. این موضوع برای آن است که سوخت با کیفیت به موتور دیزل برسد و راند مان و طول عمر مفید آن را افزایش دهد. تقریبا زمان تعویض تمام این فیلتر ها هم براساس ساعت کارکرد دیزل ژنراتور است. این زمان بر روی جعبه و کاتالوگ فیلتر ها نوشته شده است.
تعویض فیلتر هوا
فیلتر هوا هم تقریبا مثل فیلتر های قبل است. به همان اندازه اهمیت دارد. باز هم تعداد فیلتر هوا در دیزل ژنراتور های مختلف متفاوت است. بعضی از این فیلتر ها، به صورت مکانیکی اقدام به تمیزی هوای ورودی به موتور دیزل می کنند. این فیلتر ها با ایجاد چرخش سریع در هوای ورودی، نا خالصی های بزرگ را از آن جدا میکنند. به همین جهت در سرویس های دوره ای، فقط کافی است که این فیلتر ها بازدید شوند و در صورت وجود آلودگی تمیز و یا شسته شوند. البته باز در بین این فیلتر ها، مواردی است که به صورت اتوماتیک، خود را تمیز می کنند. و نیازی به سرویس دوره ای ندارند.
برای جدا کردن نا خالصی های بسیار ریز تر، فیلتر های حساس تری هستند. در سرویس ها این فیلتر ها مورد بازدید قرار می گیرند. گاهی میتوان با دمیدن هوا با فشار زیاد از داخل به خارج، آن ها تمیز و مجددا مورد استفاده قرار داد. ولی در صورت آلودگی زیاد و یا وجود پارگی باید آن ها را تعویض نمود.
سایر موارد هم وجود دارد که در سرویس ها معمولا انجام می شود. مثل تمیز کردن ظاهر دیزل ژنراتور، تمیز کردن داخل کانوپی، بررسی اتصالات دیزل ژنراتور به یک دیگر، بررسی اتصالات دیزل ژنراتور به شاسی و سفت کردن آن در صورت لزوم و .... .