چندی پیش رئیس جمهور گشور به همراه ریاست قوه مقننه طرحی مبنی بر گشایش اقتصادی اعلام کردند که ای کاش سخنی در این زمینه مطرح نمیشد. زیرا این طرح همراه شد با گرانی مسکن، خودرو، طلا، ریزش بورس و حتی اقلام و مایحتاج زندگی مردم با رشد قیمت مواجه شد.
به گزارش بورس بسپارید، زیرا بازار سرمایه شفاف و فاقد رانت می باشد. در نتیجه شاهد افزایش تعداد کد بورسی تا حدود 50 میلیون بودیم و مردم نیز به سخن رئیس جمهور اعتماد کردند و سرمایه خود را وارد بازار های مالی کشور کردند و دولت بورس را که به صورت دستوری بالا برده و در باغ سبز به مردم نشان داد. ولی اکنون که این بازار نیاز به حمایت از طرف دولت و نهاد های حقوقی دارد. هیچ عمل مثبتی نه از سوی دولت و نه از طرف این نهاد ها صورت نمیگیرد و باعث شده روز های سیاهی را در بورس شاهد باشیم.
، رئیس جمهور در ابتدای سال 99 فرمودند همه چیز را بهنهاد های حقوقی که عمدتا دولتی هستند، سهام های خود را در سقف به مردم فروخته اند. اکنون زمان آن فرا رسیده که از بازار حمایت نموده و صف فروش سهام ها را جمع کنند تا رمقی دوباره به بازار سرمایه برگردد نه اینکه این نهاد ها دوباره منتظر باشند و ارزش سهام ها کاهش پیدا کند تا در کمترین قیمت ممکن خریداری کنند. گویا نهادهای حقوقی فقط به فکر جیب خود بوده و اصلا حمایت از بازار سرمایه در برنامه هایشان نیست.
ارکان اقتصادی دولت باید در نظر داشته باشند افت شاخص بورس به کمتر از یک و نیم میلیون واحد، تبعات جبران ناپذیری برای اقتصاد کشور در پی خواهد داشت. از جمله ی این تبعات میتوان به سیل نقدینگی در بازار های ثانویه اشاره کرد. ریزش بازار سرمایه نقدینگی را از یک بازار مولد به یک بازار مخرب هدایت میکند. به جای آنکه نقدینگی وارد بازار سرمایه شده و تامین سرمایه شرکت های مولد را بر عهده گیرد، وارد بازار های سودا گری مثل خودرو، طلا و دلار شده است. با ریزش بازار سرمایه، افزایش شدید قیمت در خودرو، طلا و دلار را شاهدیم و به طبع، افزایش قیمت در این موارد میتواند گرانی در کالا های اساسی را موجب شود و معیشت مردم را از این که هست سخت تر کند.
در حال حاضر کشور سخت ترین روزهای خود از لحاظ معیشتی در چهار دهه ی اخیر سپری میکند و اختلاف طبقاتی به بالاترین سطح خود رسیده است اما وزارت صنعت، معدن و تجارت که از مهم ترین وزارت خانه های دولت میباشد، چندی ست که با سرپرست اداره میشود. گویا قحط الرجال در دولت وجود دارد و ریاست جمهور گزینه ی مناسبی برای این وزارت خانه ی استراتژیک پیدا نمیکند. از طرفی وقتی فردی به مجلس معرفی شود با رد صلاحیت مواجه میشود. خلائی که کاملا احساس میشود عدم هماهنگی ارکان نظام با یکدیگر من جمله ریاست جمهوری و ریاست مجلس میباشد.
افزایش مجدد قیمت خودرو را میتوان از حالا احساس کرد زیرا سرپرست وزارت صمت اعلام کرده است افزایش قیمت خودرو حباب است و در روزهای آینده متعادل میشود. هرگاه وزرای کشور سخن از حباب و کاهش قیمت ها میکنند، کشور با افزایش فزاینده ی قیمت ها روبرو میگردد.
بطور مثال رئیس کل بانک مرکزی در ابتدای سال فرمودند قیمت دلار حبابی بیش نیست و این بازار برای سرمایه گذاری نا امن میباشد. مشاهده کردیم که در روزهای اخیر قیمت دلار به بالای 25 هزار تومان رسیده است و هیچ اقدامی از طریق بانک مرکزی صورت نمیپذیرد.
اما قطع به یقین میتوان سرانجام داستان ریزش بورس را حدس زد. دولت فرد یا افرادی را بعنوان سلاطین بورس به قوه قضائیه معرفی میکند و آنها را مقصر تمامی ناکارآمدی های دولت معرفی میکنند و هیچ نهادی از دولت ایراد نمیگیرد که چرا فکری به حال اقشار ضعیف جامعه نمیکند.
دکتر سعید اشتیاقی