دوازدهم مرداد ماه سالروز مراسم اعطای حکم تنفیذ ریاست جمهوری است. هفت سال از آغاز دوران ریاست جمهوری آقای حسن روحانی میگذرد. در این دوران هفت ساله امام خامنهای مباحث و تدابیر مهمی را به دولتمردان گوشزد و ابلاغ کردهاند. یکی از آن موضوعات، مسائل اقتصادی است.
اخبار اقتصادی- معظمله در تاریخ 4 شهریور 1394 در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «مسئلهی اقتصاد در واقع اولویت اساسی کشور است و هر چه روی این مسئله فکر بشود، کار بشود، تلاش بشود، تذکر داده بشود، جا دارد».
ایشان در همان جلسه فرمودند: «اعتقاد ما این است که پیشرفت اقتصاد کشور، باید همراه با عدالت باشد؛ ما اقتصاد منهای عدالت را قبول نداریم؛ یعنی انقلاب قبول ندارد؛ نظام جمهوری اسلامی قبول ندارد. باید مراقبت بکنید که فاصلهی طبقاتی پیش نیاید؛ فقرا پامال نشوند؛ اینها جزو مسائل اساسی در برنامهریزیهای کلان اقتصادی ما است».
معظمله در تاریخ 2 تیر 1394 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «اگر در مورد اقتصاد میخواهیم در مقابل تکانههای ناشی از حوادث جهانی یا در مقابل تیرهای زهرآگین سیاستهای معارض جهانی آسیب نبینیم، ناچاریم به اقتصاد مقاومتی رو کنیم ... ما باید با همهی توان، ظرفیت موضوع اقتصاد مقاومتی را در داخل دنبال کنیم ... سیاستهای اقتصاد مقاومتی که تنظیم شده است و ابلاغ شده است ... محصول یک عقل جمعی است ... من قاطعاً عرض میکنم این الگو یک الگوی ممکن در کشور ما است؛ الگوی اقتصاد مقاومتی کاملاً امکانپذیر در شرایط کنونی کشور است».
رهبر معظم انقلاب در همان تاریخ فرمودند: «نقطهی کانونی اقتصاد مقاومتی عبارت از دورنزایی در کنار برونگرایی ... درونزایی با نگاه به بیرون و با گرایش به بیرون جامعه اما تکیه به توانایی درونی و به ظرفیت درونی».
ایشان در تاریخ 5 اردیبهشت 1396 در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «من به همهی این آقایان محترمی که نامزد انتخابات ریاست جمهوری هستند این را عرض میکنم ... تصمیم بگیرند، به مردم هم بگویند ... که برای پیشرفت امور کشور، نگاهشان به بیرون از این مرزها نخواهد بود، نگاه به خود ملت خواهد بود. تواناییهای ما زیاد است، ظرفیتهای ما زیاد است؛ توجه به این ظرفیتها، استفادهی از این ظرفیتها، برنامهریزی عاقلانه و مدبرانه برای استفادهی از این ظرفیتها میتواند کشور را به اقتدار و استحکام ساخت درونی برساند».
معظمله در تاریخ 12 مرداد 1396 در مراسم اعطای حکم تنفیذ آقای روحانی فرمودند: «نظام جمهوری اسلامی و کشور عزیز ما یک نظام پرظرفیت و پرامکان و پراستعداد است؛ این استعدادها را باید دانه دانه شناخت و از آنها بهرهبرداری کرد».
ایشان در تاریخ 25 خرداد 1395 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «ما شش هفت برابر متوسط ظرفیت دنیا ظرفیت داریم؛ هم از لحاظ جمعیت، هم از لحاظ نیروی انسانی، هم از لحاظ امکانات طبیعی».
آن رهبر حکیم و فرزانه در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «مشکل اقتصاد کشور با تکیهی به ظرفیتهای فراوان داخلی، قابل حل است؛ این را باور کنیم».
معظم له در تاریخ 24 اردیبهشت 1398 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «ما ظرفیت مردمی وسیعی داریم، جوانهای خوبی داریم؛ جوانهای فاضل، تحصیلکرده، کارآفرین، خوشفکر، مبتکر در بخشهای مختلف که به اینها باید اعتماد کنیم؛ از اینها باید دعوت کنیم، فراخوان بدهیم برای کارهای مختلف روی یک نقطه؛ مثلاً فرض کنید دولت در مسائل اقتصادی روی یک مسئله، مِن باب مثال روی مسئلهی ارزش پول ملی تمرکز کند و از این جوانها بخواهد بیایند، بنشینند، فکر کنند، تلاش کنند، کار کنند، راه حل بدهند، اقدام کنند؛ اینها ظرفیت است».
ایشان در تاریخ 22 مهر 1394 در دیدار نخبگان فرمودند: «ثروت واقعی یک کشور، نیروی انسانی آن کشور است؛ به خصوص اگر جوان و هوشمند باشد ... سطحِ هوشی متوسط کشور ما از متوسط دنیا بالاتر است؛ خب جوان هم که خیلی داریم بحمدالله؛ این خیلی ثروت عظیمی است، این خیلی دارایی ارزشمندی است و برای کشور فرصت است».
رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «یک مطالعهی کارشناسی در بانک جهانی شده ... آنها میگویند: ایران مخزنی از استعدادهای انسانی و سرزمینیِ بهرهبردارینشده است؛ توجه کنید! میگویند ایران به لحاظ عدم بهرهبرداری از استعدادهای انسانی و سرزمینی در رتبهی اول جهان است؛ یعنی استعدادهای فراوانی در مقابل ما است که ما از اینها استفاده نکردهایم، کوتاهی کردهایم».
معظم له در تاریخ 2 تیر 1394 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «ظرفیتهای استفاده نشده در کشور زیاد است؛ منابع طبیعی داریم، نفت داریم، در نفت و گاز، رتبهی اول جهانیم ... معادن فراوان دیگری هم داریم».
ایشان در تاریخ 4 شهریور 1394 در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «ما حداکثر پانزده درصد از ظرفیت معدنی کشور را داریم استحصال میکنیم؛ پانزده درصد! ما معدن را باید جایگزین نفت کنیم».
آن حکیم وارسته در تاریخ 2 تیر 1394 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «ظرفیت دیگر، جایگاه اقتصادی کشور ماست. طبق آمارهای رسمی جهانی رتبهی بیستم در اقتصاد دنیا متعلق به جمهوری اسلامی است ... ظرفیت دیگر، موقعیت جغرافیایی ممتاز کشور است؛ در جغرافیای منطقه و جهان، ما نقطهی اتصال شمال به جنوب و شرق به غربیم که این برای مسئلهی ترانزیت، برای حملونقل انرژی ... دارای اهمیت بسیار فوقالعادهای است ... ظرفیت دیگر، همسایگی با پانزده کشور است با 370 میلیون جمعیت؛ یعنی یک بازار دَمِ دست ... ظرفیت دیگر، بازار داخلی هفتاد میلیونی است که اگر ما همین بازار داخلی را منعطف بکنیم به تولید ملی و تولید داخلی، وضع تولید دگرگون خواهد شد. ظرفیت دیگر، وجود زیرساختهای اساسی است در انرژی، در حملونقل ریلی و جادهای و هوایی، در ارتباطات، در مراکز بازرگانی، در نیروگاهها، در سد؛ اینها زیرساختهایی است که در طول این سالها با همت دولتها و همت مردم و کمک مردم بهوجود آمده است و امروز در اختیار ما است ... از این ظرفیتها بایستی استفاده کرد. مسئلهی کنونی کشور ما این نیست که ما طرح نداریم، حرفِ درست نداریم؛ مسئلهی ما این است که حرف درست و طرح درست را آنچنانکه شایسته است دنبال نمیکنیم ... سهلانگاری در عمل، چالش بزرگ ماست».
معظم له در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار کارگزاران نظام فرمودند: «وسعت سرزمین، دسترسی به آبهای آزاد بینالمللی، تعداد همسایگان، بازار منطقه، مسیر حمل و نقل خارجی؛ اینها آن چیزهایی است که آن کارشناسهای بانک جهانی میگفتند. اینها امکانات سرزمینیای است که ما از آن استفادهی درستی نکردهایم. تعداد جمعیت در سن کار و میزان تحصیلات ... همان کارشناسها این را گفتهاند که اگر ایران از این استعدادها به درستی استفاده کند، جزو اقتصادهای پیشروِ جهان به شمار خواهد آمد».
ایشان در همان جلسه فرمودند: «کشور به برکت ظرفیتها، توانایی غلبهی بر مشکلات اقتصادی را به طور کامل دارد».
امام خامنهای در تاریخ 22 خرداد 1396 در دیدار مسئولان نظام با تأکید بر اولویت دادن به ظرفیتها داخلی، فرمودند: «یکی از بخشهای مربوط به ظرفیتها، تولید ملی است».
معظمله در تاریخ 24 اردیبهشت 1398 در دیدار کارگزاران نظام فرمودند: «اگر واقعاً ما بتوانیم تولید را رونق بدهیم، اگر بتوانیم موانع تولید را که خیلی هم زیاد است در کشور، از سر راه تولید برداریم ... بسیاری از مشکلات [مانند] مسئلهی اشتغال حل میشود، مسئلهی تورم حل میشود، مسئلهی رفاه مردمی حل میشود، [مسئلهی] درآمدهای مردم حل میشود، صادرات رونق میگیرد. تولید، مادرِ عمدهترین مسائل اقتصادی کشور است ... کاری بکنید که کار تولیدی تشویق بشود. خب امروز همه میدانند نقدینگی در کشور به حد خیلی زیادی رسیده ... همین نقدینگی اگر هدایت بشود به سمت تولید، میتواند مثل یک دریاچه یا مثل یک استخر، رحمت الهی باشد؛ چرا هدایت نمیشود؟»
ایشان در همان جلسه فرمودند: «یکی از غفلتهایی که در این چند سال شد، این بود که به مسکن پرداخته نشد؛ خود تولیدِ مسکن صنایع زیادی را به کار میاندازد؛ خود تولید مسکن صنایع زیادی را به خدمت میگیرد و به کار میاندازد؛ یعنی کارآفرین است، تولیدآفرین است و خودش تولید [را رونق میدهد]».
امام خامنهای در تاریخ 23 تیر 1396 با تأکید بر حل موضوع روستاها، فرمودند: «یک بخش عمدهی حل مسائل روستا، ایجاد صنایع روستایی است ... ما در این زمینه کوتاهی کردهایم. باید صناییع روستایی مورد توجه قرار بگیرد».
ایشان در ادامهی تأکید بر حل مشکلات روستاها، از جمله راههای روستایی، فرمودند: «رفت و آمد و دادوستد روستایی وقتی که آسان شد و تضمین شد، طبعاً روستاها تولیدکننده باقی میمانند و خیلی از مشکلات کم خواهد شد».
معظم له در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام، ضمن تأکید بر تولید داخلی و تقویت کالای ایرانی، فرمودند: «مسئلهی اقتصاد را ... به برجام و امثال آن گره نزنیم ... دیدید برجام تشکیل شد، اقتصاد هم درست نشد؛ اقتصاد به عوامل دیگری، به عناصر دیگری احتیاج دارد».
ایشان در تاریخ 2 تیر 1394 در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «مقابلهی جدی با واردات بیمنطق، یکی از کارهای لازم است؛ مقابلهی جدی با قاچاق، یکی از کارهای لازم است؛ پرداختن به کارگاههای تولیدی کوچک و متوسط ... یکی از کارهای بسیار لازم است؛ بازنگری در سیاستهای پولی و فعالیتهای نظام بانکی کشور، ... اینها کارهایی است که بایستی انجام بدهیم».
آن رهبر فرزانه در تاریخ 4 شهریور 1394 در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «روی شرکتهای دانشبنیان ... حتماً باید تکیه بشود؛ تجاریسازی علوم و فناوریها، پارکهای علم و فناوری ... کارهای بسیار لازم و خوبی است ... یکی از بهترین راههای اشتغال، همین پارکهای علم و فناوری و همین وارد کردن دانشجویان به فناوریهای قابل تبدیل به ثروت است».
معظم له در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «رشد شتابان اقتصاد به وسیلهی اقتصاد دانشبنیان [ممکن] خواهد شد».
ایشان در تاریخ 25 خرداد 1395 در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «پرداختن به شرکتهای دانشبنیان، یکی از اساسیترین کارها است؛ این جزو اولویتها است و باید به این پرداخت».
معظمله در تاریخ 22 مهر 1394 در دیدار نخبگان فرمودند: «یکی از پایههای محکم اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانشبنیان است؛ اساس کار در اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانشبنیان است».
امام خامنهای همچنین در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار کارگزاران نظام فرمودند: «باید بخش خصوصی را وارد میدان بکنید، باید کمک کنید به بخش خصوصی، این صندوق توسعهی ملی برای همین است ... این صندوق توسعهی ملی در اختیار دولت است و هیچ چیزِ این در خارج از دولت نیست؛ خود صندوق در اختیار دولت است، مسئولین صندوق را دولت نصب میکند، سیاستهای صندوق، برداشت از صندوق، همهچیزش دست دولت است ... این فقط بایستی در اختیار فعالان اقتصادی بخش خصوصی قرار بگیرد برای اینکه بتوانند کار کنند».
معظمله در تاریخ 24 اردیبهشت 1398 در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «عیب بزرگ اقتصاد ما وابستگی به نفت است. ما این مایع را از زیرزمین درآوردهایم، بدون هیچگونه ارزش افزودهای این پول نقد را – مثل پول نقد است – دادهایم دلار گرفتهایم، خرج امور جاری و امور زندگی کردهایم؛ [این] غلط است».
ایشان در تاریخ 4 شهریور 1394 نیز در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «از خامفروشی معادن بشدت پرهیز کنیم. معادن باارزشی ما داریم. در استان کرمان یا در جنوب خراسان، سنگهای فوقالعاده باارزشی وجود دارد. [اینکه] ما این سنگ را همینطور یک دفعهای بِکَنیم، بفرستیم ایتالیا که آنها بعد تبدیل کنند و ارزش افزودهاش را چند ده برابر ببرند، احیاناً گاهی برای خود ما هم آنها را بفرستند و صادر کنند داخل کشور ما، آدم خیلی زورش میآید که یکچنین چیزی بشود ... به نظر من در قضیهی معدن هم مسئلهی بخش خصوصی مهم است».
رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 2 خرداد 1397 در دیدار کارگزاران نظام فرمودند: «اقتصاد دولتی جواب نمیدهد؛ مردم را باید وارد کرد، سیاستهای اصل 44 را باید جدی گرفت. به دولت قبل هم من همین را میگفتم، به دولت جناب آقای روحانی هم همین را مکرر گفتهام، باز هم میگویم؛ سیاستهای اصل 44 را باید جدی بگیرید، باید بخش خصوصی را وارد میدان بکنید».
ایشان در تاریخ 24 اردیبهشت 1398 در دیدار مسئولان نظام فرمودند: «این پیچ و خمها و دالانهای عجیب و غریب دستگاههای دولتی هم که موجب میشود که فضای کسب و کار در جامعه تخریب بشود، یکی از مشکلات ما است ... بایستی فضای کسب و کار را [تسهیل کنند] ... این قدر مقررات گوناگون و متناقض در این دستگاه، آن دستگاه [وجود دارد که] تولید مشکل میشود. ما این را دو سه مرتبه تا حالا در جلسات مسئولین دولتی هم مطرح کردهایم، از آنها خواستهایم؛ خب به اندازهی لازم همت نشده. من خواهش میکنم این قضیه را خیلی جدی بگیرید».
معظمله در همان دیدار فرمودند: «مسئلهی رونق تولید را باید جدی گرفت. مسئولین محترم روی خوابیدن و تعطیل شدن کارخانههای تولیدی و جاهای تولیدی، خیلی باید حساس باشند. گاهی خبرهایی میرسد که واقعاً خبرهای تلخی است؛ [مثلاً] فلان کارخانهی معروف با محصولات زیاد، به خاطر یک مشکلی تعطیل میشود ... گاهی اوقات در یک کار صنعتی احتیاج پیدا میشود به یک قطعه ... یا فلان مواد اولیه ... بایستی همت کنیم، این را در داخل تولید کنیم».
امام خامنهای در تاریخ 25 خرداد 1395 در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام فرمودند: «ما باید تا آنجا که میتوانیم توانمندیها را افزایش بدهیم. بنده بارها در این جلسه و جلسات گوناگون دیگر در این چند سال تکرار کردهام: باید کشور قدرتمند بشود؛ یعنی همین توانمندیهای گوناگون را افزایش بدهید ... این توانمندیها باید روزبهروز افزایش پیدا کند ... کسی که باید این کار را انجام بدهد، ما مسئولین هستیم؛ مردم به تبع ما وارد میدان میشوند و کار میکنند».
ایشان در تاریخ 24 اردیبهشت 1398 در دیدار کارگزاران نظام فرمودند: «یکی از مشکلات کار ما پیگیری نکردن است، مسئله رها میشود. یک موضوعی را خوب شروع میکنیم، یک مقداری حرکت میکنیم بعد یواشیواش رها میشود؛ پیگیری باید کرد».
معظمله در تاریخ 4 شهریور 1394 در دیدار کارگزاران رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «یک ستاد قوی و هوشمند و نافذالکلام تشکیل بشود ... یک ستادی لازم است – مثل ستادهای فرماندهی که ما در دورهی جنگ داشتیم ... – یک ستاد فرماندهی لازم دارد که به طور دائم رصد کند، نگاه کند، ببیند کدام دستگاه توانسته و پیش رفته، کجا مشکل وجود دارد ... گاهی اوقات یک موانعی پیش میآید که قبلاً پیشبینی نشده ... بایستی آن ستاد بتواند به صورت ضربتی آن موانع را برطرف کند، راه را باز کند و پیش ببرد».
رهبر حکیم و دانشمند ما در تاریخ 2 خرداد 1397 فرمودند: «دشمن اتاق جنگ را برده است وزارت خزانهداری ... اینجا هم بایست ستاد مقابلهی با شرارتِ این دشمن در مجموعهی اقتصادی تشکیل بشود؛ وزارت خارجه باید پشتیبانی کند، باید بهصورت همراه کمک کند؛ لکن بایست در مرکز اقتصادی دولت این ستاد تشکیل بشود و این کار را دنبال کنند».
معظمله در تاریخ 4 شهریور 1396 در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «هرچه آن ستاد گفت، واقعاً همه آن حرف را بپذیرند. بعد هم پیشرفت کار را به مردم گزارش بدهید؛ ببینید واقعاً چه اتفاقی میافتد! شما ششماه مثلاً فرض کنید به همین شکلی که ما گفتیم، [یعنی] این برنامه وقتی تدوین شد، این ستاد تشکیل بشود و شش ماه فعالیت کند؛ کار بهصورت چشمگیری پیش خواهد رفت؛ بعد بیایید همان را به مردم بگویید؛ بگویید این کارها را کردیم، آن کارها را کردیم ... به مردم گزارش داده بشود. و [البته] تعیین شاخصهایی هم برای ارزیابی باید باشد».
ایشان در تاریخ 3 شهریور 1395 نیز در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت فرمودند: «توضیح بدهید کارهایی را که انجام گرفته؛ بدون اغراق و مبالغه؛ یعنی همان چیزی را که واقعاً خودتان مِقتنع هستید به آن، این را برای مردم بیان کنید».
در پایان سال هفتم ریاست جمهوری آقای روحانی، جا دارد ایشان با توجه به اندرزها، هدایتها و تدابیر امام خامنهای، گزارش جامعی را به ملت ایران ارایه دهد. آیا ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی شکل پذیرفته است؟ چه کارهایی انجام داده است؟ آیا همهی ظرفیتهای کشور را شناسایی کردهاند؟ از آن بهره بردهاند؟ آیا برای جایگزینی معادن به جای نفت، برنامهریزی شده است؟ آیا شرکتهای دانشبنیان مورد توجه قرار گرفتهاند؟ آیا کسب و کار در کشور تسهیل شده است؟ آیا از جمعیت جوان کشور استفاده میشود؟ آیا بازار تولید داخل رونق دارد؟ آیا از تولید کالای ایرانی حمایت میشود؟ آیا دستگاههای دولتی از کالای ایرانی استفاده میکنند؟ آیا با قاچاق کالا مبارزه میشود؟ آیا جلوی واردات بیرویه گرفته شده است؟ آیا به بخش خصوصی توجه میشود؟ آیا به اقتصاد مقاومتی عمل شده است؟ آیا نگاه حل مشکلات کشور به درون است؟ آیا گره موضوعات اقتصادی کشور به برجام پاره شده است؟ آیا به بازار مسکن رونق داده شده است؟ آیا به روستاها و صنایع روستایی توجه شده است؟ آیا جلوی خامفروشی را گرفتهایم؟ آیا به دنبال ارزش افزوده هستیم؟ آیا اقتصاد کشور را از دولتی بودن نجات دادهایم؟ آیا جلوی تعطیلی کارخانهها را گرفتهایم؟
اینها پرسشهایی است که جا دارد آقای روحانی در این روزها به آنان پاسخ دهد و همانگونه که خود ایشان، بدون اغراق و مبالغه، قانع میشود، برای مردم عزیز کشورمان بیان کند و به ملت ایران بگوید که ما در موضوع اقتصاد، در چه جایگاهی هستیم.
حجتالاسلام علی شیرازی نماینده ولی فقیه در نیروی قدس سپاه پاسداران