حال و روز کرونایی این روزهای کشورمان با دو ماه قبل تفاوت زیادی دارد؛ دیگر خبری از اضطراب و استرسهای گذشته نیست. کسی به دنبال خرید ماسک، دستکش و مواد ضدعفونی کننده از این داروخانه به آن فروشگاه نمیرود و کادر درمان از مشکلات تامین امکانات گله مند نیستند. ورود شما به داروخانه و پرداخت چند هزار تومان میتواند تضمینی برای دریافت اقلام ضروریتان برای مقابله با کرونا باشد.
گسترش تولید و صادرات اقلام بهداشتی
او بیان کرد: در تولید مایع دستشویی از ۳۳۰ به ۴۵۰ تن در روز و صابون از ۱۸۰ به ۲۴۰ تن در روز رسیدیم و نه تنها کمبودی در تامین این اقلام وجود ندارد بلکه زمینه صادرات در این حوزه فراهم شده است.
این مقام مسئول با اشاره به افزایش تولید شیلدهای محافظ از ۷۰ به ۲۱ هزار عدد در روز تاکید کرد: ما در این محصولات به طور کامل نیاز کشور را برطرف کردیم و امروز نه تنها نیازی به واردات نداریم بلکه بیش از نیاز کشور ظرفیت تولید داریم.
گردان تصریح کرد: در روزهای ابتدایی علی رغم افزایش تولید دسترسی به برخی از این اقلام برای مردم سخت بود و باعث شده بود تا مردم احساس کمبود داشته باشند در حالی که باید دپوی معقولی در بیمارستانها ذخیره میشد و امروز این ذخیره شکل گرفته است؛ بر اساس آخرین مصوبه ستاد مقابله با کرونه اجازه صادرات لباس، گان و ماسک n95 صادر شده و در محلولهای ضدعفونی کننده با پایه الکل به تولید کنندهها اجازه داده شده که الکل وارد کرده و با تبدیل به مواد ضدعفونی کننده آن را صادر کنند که به آن ورود موقت گفته میشود.
گردان تصریح کرد: امروز نه تنها نیاز کشور به طور کامل رفع شده و هیچ نیازی به واردات این محصولات وجود ندارد؛ بلکه زمینه صادرات آن هم فراهم شده و برخی از انها قدم در این راه گذاشتهاند. به زودی شاهد گسترش صادرات این اقلام،بیشتر کشورهای همجوار، خواهیم بود.
البته این موضوع چندان دور از ذهن هم به نظر نمی رسید؛ خبر تولید کافی برخی از این اقلام به خصوص مواد ضدعفونی کننده مدتهاست که به گوش میرسد و واحدهای تولیدی قدم در مرزهای صادرات گذاشته بودند به دنبال دستیابی به بازارهای بینالمللی بودند.
وفور محلول ضدعفونی کننده و انواع ژلها
او ادامه داد: در حوزه الکل و مواد ضدعفونی کننده باز طراحی در زنجیره تامین و توزیع اتفاق افتاد که نتیجه آن وفور محلول ضدعفونی کننده و انواع ژلها شد، به طوری که برخی گزارشهای حاکی از آن است که داروخانهها تمایلی به دریافت این اقلام نداشته و اعلام موجودی کافی میکنند؛ حتی تعدادی از واحدهای تولیدی درخواست صادرات محصولات خود را دارند.
او گفت: به مرور تولید این اقلام در ۴۰ واحد متمرکز شد که از این بین حدود ۱۰ واحد صرفا وظیفه تامین این اقلام برای مراکز درمانی و بیمارستانی را بر عهده دارند و بقیه شرکتها محصولات لازم برای توزیع در بین مردم را تامین می کنند. در همان جلسات مقرر شد که صرفا ژلهای تولید شده، علاوه بر داروخانهها از طریق فروشگاههای زنجیرهای هم به فروش برسد.
صادقی گفت: در هفته اول اسفند به طور چشم گیری با جمله "ماسک و الکل نداریم" مواجه میشدیم، اما امروز به راحتی میتوان این اقلام را تهیه کرد؛ قیمت الکل از همان ابتدا میزان ۱۵ هزار تومان تعیین شد که نتیجه آن ورود سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولید کنندگان و تعیین قیمت رسمی اقلام ضدعفونی کننده بود.
ما در روزهای ابتدایی ورود کرونا به کشور به طور جدی با مشکل تامین ماسک و تجهیزات پزشکی مواجه بودیم اما ورود به موقع وزارت صمت توانست تا حدود زیادی این موضوع را کنترل کند. علی رغم نیاز شدید تمام کشورهای دنیا به این تجهیزات چند محموله بزرگ از اقلام مورد نیاز برای مقابله با کرونا وارد کشور شد.
محمد قبله مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت در ۲۷ اسفند و در حاشیه تحویل اولین محموله اقلام وارداتی برای مقابله با کرونا اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا و نیاز کشور، بازرگانی و واردات را هم مورد توجه قرار دادهایم تا نیاز کشور تأمین شود به همین دلیل با بخش خصوصی مطمئن وارد مراوده شدیم و تعرفه واردات را صفر کردیم تا در کوتاهترین زمان ممکن نیاز بخش درمانی کشور تأمین شود.
قبله بیان کرد: برنامهریزی کردهایم تا بارها به صورت متوالی و با فاصله یک روز وارد کشور شوند؛ بخشی از این بارها به دست بخش درمان خواهد رسید و مابقی بار نیز بین داروخانهها توزیع خواهد شد، این فرایند واردات ادامه خواهد داشت تا بتوانیم نیاز کشور را تأمین کنیم.
مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت گفت: در گام اول ۵ تا ۱۰ میلیون ماسک n۹۵ و ۸۰ میلیون ماسک معمولی را وارد کشور خواهیم کرد. این فرایند تنها موضوعی در تجارت کشور بود که فرآیند ثبت سفارش و پرداخت کارمزد تا واردات آن، کمتر از ۴۸ ساعت زمان برد.
او با اشاره به همراهی بخشهای مختلف در تسریع این فرایند بیان کرد: ما به ستاد مقابله با کرونا متعهد شدهایم که تا پیش از سال نو ۳ میلیون ماسک n۹۵، دو میلیون لباس یکسره، ۱۰ هزار تب سنج و ۲۰ میلیون ماسک ۳ لایه عرضه کنیم، این اقلام با اولویت ماسک n۹۵ وارد شده و محموله بعدی روز جمعه وارد کشور میشود که شامل ۹ میلیون ماسک n ۹۵ خواهد بود.
اما کشور ما در واردات به همین حجم محدود بسنده کرده و تفکر تولید را پیش رو قرار داد. به جای واردات ماسک به دنبال واردات و ساخت دستگاههای تولید ماسک رفتیم و نتیجه آن افزایش چند برابری تولید این محصولات در کشور شد، مواد ضدعفونی کننده، لباسهای پزشکی و سایر تجهیزات مورد نیاز کشور هم شرایط مشابهی را تجربه کردند.
نتیجه این تلاشها امروز نتیجه داده است نهتنها نیازی به واردات در کشور وجود ندارد بلکه واحدهای تولیدی قدم در راه صادرات گذاشته اند. تلاشهای تولیدکنندگان ایرانی نه تنها جان و غرور هموطنانمان را حفظ کرد، بلکه به زودی وارد سایر کشورها شده و جان مردمان بیشتری را در سراسر جهان نجات خواهد داد.