بسیاری از دامداران بر این باورند که طی ماه های اخیر دولت واردات گوشت قرمز و ضوابط بهداشتی را به گونه ای تسهیل کرده که ممکن است این امر سلامت و بهداشت جامعه را مورد تهدید قرار دهد، اما در مقابل رئیس سازمان دامپزشکی معتقد است که هیچ کشوری برای واردات گوشت، ناظر بهداشتی مستقر اعزام نمی کند و تنها واردات براساس استانداردهای بین المللی اعمال می شود.
اخبار اقتصادی- براین اساس واردات گوشت از کشورهای نیوزیلند، استرالیا و اروپا برحسب پروتکل بهداشتی و قرنطینه ای صورت می گیرد و در ارتباط با دیگر کشورها بنا به تقاضای وارد کننده نسبت به اعزام ممیزی ادواری و تایید کشتارگاه های مجاز اقداممی شود.
اگرچه مسئولان سازمان دامپزشکی بر این باورند که حذف ناظر دامپزشک تغییری در کیفیت و سلامت گوشت های وارداتی ایجاد نمی کند اما بنابر آمار سال گذشته حذف ناظر دامپزشک از کشور مغولستان به سبب شیوع بیماری تب برفکی خسارت قابل توجهی وارد کرد که ارسال نامه وزیر جهاد کشاورزی نگرانی هایی در بین دامداران ایجاد کرده است.
حال برای اطلاع از آخرین پیامدهای حذف ناظر دامپزشک در کشتارگاه های خارجی بر امر کیفیت و بیماری های دامی و انسانی به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم:
حذف ناظر دامپزشک در کشتارگاه های خارجی به معنای کاهش نظارت بر امر واردات نیست
علیرضا رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، درباره آخرین جزئیات دستور وزیر کشاورزی برای حذف ناظر دامپزشک در کشتارگاه های خارجی اظهار کرد: نظارت بهداشتی دامپزشکی برای اینکه محموله از کشوری به کشور دیگر جابه جا شود، حتما باید از نظر سلامت و کیفیت بهداشتی تضمین شود به طوری که این تضمین برابر با پروتکل ها و مقررات دامپزشکی ملی، منطقه ای و بین المللی است.
وی با اشاره به اینکه سازمان دامپزشکی کشورها تابع مقررات و ضوابط ملی و بین المللی است، افزود: براین اساس تمامی محموله ها از یک مبدا به مبدا دیگر تحت مقررات و ضوابط ملی منتقل می شوند، همانگونه که از کشور بیش از چند میلیون تن فرآورده خام دامی به کشورهای دیگر تحت همین ضوابط صادر می شود.
رفیعی پور ادامه داد: طی سال های بعد از انقلاب، فرآیندی برای نظارت های بهداشتی در مبدا و مقصد تمامی مبادی زمینی، هوایی و بنادر بود که بر اساس ضوابط و مقررات هر کشوری که قرنطینه دامی وجود دارد، ناظر بهداشتی محموله ها را بررسی می کند و در حوزه نظارت بهداشتی واردات گوشت از برخی کشورهای دنیا با سطح بهداشتی بالاتر که طبق پروتکل های بین المللی ما، ممیز بهداشتی از کشتارگاه ها فرآیند تولید را بازدید می کنند.
رئیس سازمان دامپزشکی با بیان اینکه کشورهای نیوزیلند، استرالیا و اروپا در سطح بهداشتی بالا قرار دارند، گفت: تمامی مسئولیتهای تامین سلامت بهداشتی از کیفیت محصول در مبدا توسط سازمان دامپزشکی مبدا با تبادل پروتکلهای بهداشتی بین ۲ کشور انجام میشود و محموله به محض ورود در مرز جمهوری اسلامی ایران نمونه برداری و با استاندارد و ضوابط بهداشتی ملی ابلاغی تطبیق داده میشود و در صورت تطابق امکان ورود به کشور وجود دارد، در غیر این صورت مسئولیت با کشور مبدا و واردکنندگان محموله خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته بیش از ۱۴۰ هزار تن محموله گوشت وارداتی گرم و منجمد وارد شده است، بیان کرد: تمامی این محمولهها در چارچوب ناظر دامپزشکی از آسیای میانه که مستقر هستند و از کشورهای استرالیا و نیوزیلند طبق پروتکلهای بهداشتی ناظر دامپزشک مستقر نیستند و در بسیاری از کشتارگاهها که ناظر بهداشتی اعزام نشده است، ممیز در آینده اعزام میشود تا فرآیند تولید را در چارچوب ضوابط و مقررات جاری و بین المللی بازدید کند که کشورهای مبدا متعهد میشوند که برحسب آن عمل کنند.
به گفته این مقام مسئول، در واردات گوشت منجمد و گرم هیچ محموله ای در صورت عدم رعایت ضوابط بهداشتی وارد جمهوری اسلامی ایران نمی شود و در زمان ورود نمونه برداری از محموله ها انجام می شود که بدین ترتیب هیچ کاهشی در سطح نظارت، بازدید و اقدامات تشخیصی صورت نگرفته است.
رفیعی پور گفت: پروتکل جدید بین ما و کشورهایی که ناظر دامپزشک اعزام نمی شود، به مراتب سخت گیرانه تر از زمانی است که همکار دامپزشک اعزام می شد.
حذف ناظر دامپزشک تهدیدی برای سلامت عمومی جامعه
حسین نعمتی رئیس اتحادیه دامداران کشور در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، درباره تاثیر حذف واردات ناظر دامپزشک از کشتارگاه های خارجی بر شیوع بیماری، اظهار کرد: با حذف ناظر دامپزشک از کشتارگاه های خارجی، بدون تردید با واردات دام زنده و گوشت به منظور تنظیم بازار سلامت عمومی جامعه مورد تهدید قرار می گیرد.
وی با تاکید بر حضور ناظر دامپزشک در واردات دام زنده به کشور، گفت: واردات دام زنده بدون حضور ناظر دامپزشک می تواند منجر به شیوع بیماری های تب برفکی در دامداری های کشور شود.
نعمتی با تاکید بر این مسئله که حضور ناظر دامپزشک در کشتارگاه های خارجی از اهمیت بالایی برخودار است، بیان کرد: حضور ناظر دامپزشک به منظور به منظور واردات گوشت پاک و سالم ودام عاری از بیماری امری ضروری است.
شیوع تب برفکی در واحدهای دامداری به ضرر تولید تمام می شود
احمد مقدسی رئیس انجمن صنفی گاوداران در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، در واکنش به موضوع حذف ناظر دامپزشک در کشتارگاه های خارجی، اظهار کرد: با توجه به آنکه با حذف ناظر دامپزشک دیگر امکان کنترل بر واردات وجود ندارد، در نتیجه این امر می تواند زمینه شیوع بیماری تب برفکی در کشور را فراهم بیاورد.
به گفته وی، با توجه به آنکه حضور ناظر دامپزشک در کشتارگاه های اهمیت فراوانی دارد، حذف آن از سوی وزیر جهاد کشاورزی جای تعجب است.
مقدسی ادامه داد: اگر با حذف ناظر دامپزشک در کشتارگاه های خارجی بیماری تب برفکی در کشور شیوع یابد، بدون تردید این امر در کاهش تولید داخل به سبب تلف شدن دام ها اثر گذار خواهد بود.