لوازم خانگی یکی از صنایع با دامنهای بسیار وسیع و متنوع است که میتوان گفت همواره بر موجی از ثبات سوار است. در وصف پتانسیل این صنعت همین بس که بهجرئت میتوان گفت پس از نفت، صنعت لوازم خانگی میتواند به بزرگترین صنعت سودآور کشور تبدیل شود.
اخبار اقتصادی- البته با افزایش قیمتها طی چند ماه گذشته در بازار لوازم خانگی باعث شد، چالش های زیادی روانه این بازار شود که بالتبع در یک بازه زمانی چند ماهه، قیمت لوازم خانگی رشد فزاینده ای را تجربه و از طرفی با مشکل توزیع همراه شد.
در این صنعت اگر الزامات تولید رعایت شود، مشکلی برای مقابله با تحریم و جایگزینی کالاهای خارجی وجود ندارد، اما کاهش تولید میتواند روی بازار و قیمتها تأثیر بگذارد. به گفته کارشناسان، صنعت لوازم خانگی توان تولید نیاز داخل را دارد و در صورت تقاضای بیشتر نیز میتوان با سه نوبته کردن کارخانه ها، عرضه را افزایش داد.
خیز دوباره تولیدکنندگان داخلی برندهای کره ای برای حضوری پرقدرت
علیرضا موسوی مجد، رئیس هیأت مدیره انجمن لوازم صوتی و تصویری ایران در گفت وگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزیگفت: با وجود محدودیتهایی که در پی آغاز تحریمها تمام بخشهای اقتصادی را درگیر خود کرد، تدابیر لازم اندیشیده شد و مشکل خاصی در بخش خدمات پس از فروش برندهای لوازم خانگی کرهای در ایران وجود ندارد و این شرکتهای تولیدکننده طبق ضوابط و قانونهای موجود در حال ارایه خدمات به مشتریان خودهستند.
موسوی مجد تصریح کرد: در تأمین قطعات مورد نیاز برای استفاده در خدمات پس از فروش مشکل قابل توجهی وجود ندارد و قطعات برای محصولات تحت گارانتی رسمی در اغلب موارد به طور کامل موجود است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا خدمات پس از فروش شامل گروهی از کالاهای کرهای نمیشود و این موضوع با سردرگمی و گله مندی مخاطبان مواجه شده است، گفت: از چند سال پیش که حجم بالای سرمایه گذاری بخش صد در صد خصوصی ایرانی منجر به راه اندازی خطوط تولید لوازم خانگی پیشرفته برندهای معتبر این صنعت در کشور شد، برای هر چه محدودتر کردن حجم قاچاق این محصولات، گروه سام ارایه خدمات گارانتی و وارانتی خود را تنها محدود به محصولات تولیدی داخل کشور و محصولاتی کردکه به شکل قانونی از مجاری رسمی گمرک وطبق قرار داد با شرکت مادر وارد کشور میشد.
رئیس هیأت مدیره انجمن لوازم صوتی و تصویری ایران افزود: به همین دلیل برای کمک به اقتصاد مولد و ایجاد محدودیت برای خریداران کالاهای قاچاق که ضربه اصلی را به اقتصاد و سرمایههای کشور وارد میکند، ما تنها متعهد به ارائه خدمات به محصولاتی هستیم که در ایران تولید شده و یا توسط شرکتهای معتبر طرف قرارداد به صورتی قانونی وارد کشور شده است.
این مقام مسئول تاکید کرد: به تمامی خریداران توصیه میشود از خرید محصولات خارج از سیستم گارانتی رسمی وقاچاق خودداری کنند، چرا که در صورت هرگونه ایراد و نقصی در کالا با توجه به شرایط نابسامان موجود در بخش تعمیرات غیر رسمی، هیچ بخشی پاسخگوی مشکل آنها نیست و در صورتی هم که قطعه را در بازار پیدا کنند؛ عمدتا این قطعات غیر معتبر و بی کیفیت است که هزینههای مجدد و سنگینی را به آنها تحمیل میکند.
برای نجات اشتغال و منافع خریداران؛ بازار را از سیطره لوازم خانگی بانهای خارج کنیم
موسوی مجد در ادامه به تولید گسترده محصولات و عرضه مناسب آن به بازار در سال گذشته اشاره کرد و گفت: محصولات به اندازه کافی وجود دارد و مردم نباید تقاضای کاذب برای لوازم خانگی در بازار ایجاد کنند و فرصت را به دست دلالان و واسطهها بدهند.
وی در پایان با انتقاد از گسترش و رواج خرید کالاهای به اصطلاح بانهای در بازار و اشاره به اینکه خرید کالاهای قاچاق باعث از بین رفتن اشتغال خواهد شد؛ از مردم خواست که کالاهای مورد نیاز خود را از فروشگاههای معتبر تهیه و در هنگام خرید حتما به شرکت گارانتی دهنده دقت کنند که در هنگام خرابی دچار مشکل وسردر گمی نشوند.
بازار لوازم خانگی مدت هاست که به یک ثبات نسبی رسیده است
فریدون نصیری، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی فلزی و آشپزخانه اظهار کرد: خوشبختانه هیچ واحد تولیدی به خاطر کمبود مواد اولیه تعطیل نشده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی فلزی و آشپزخانه ادامه داد: صددرصد مواد اولیه مورد نیاز برای خطوط تولید در این بازار تامین نمیشود با این وجود در حال تامین مواد اولیه در صنایعی همچون پتروشیمی و فلزی هستیم.
نصیری در ادامه افزود: تجار داخلی در زمینه تهیه مواد اولیه آشپزخانه، تا حدی جوابگوی بازار هستند، البته ممکن است تا حدی عقبتر از سایر کشورها باشند، اما میتوانند خود را با شرایط فعلی وفق بدهند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی فلزی و آشپزخانه ادامه داد: بازار لوازم خانگی مدت هاست که به یک ثبات نسبی رسیده است.
نصیری در پاسخ به این پرسش که آیا قاچاق در این صنف کمتر شده یا خیر، افزود: آمار رسمی ندارم، اما بر اساس اطلاعات گزارش شده، میزان قاچاق کمتر شده است .
نصیری گفت: زمانی که قیمتها در بازار افزایش یابد بطور قطع، خرید مردم کمتر میشود. در حال حاضر تولیدکنندگان میتوانند نیازهای خود را در بازار تامین کنند و خوشبختانه کالای ایرانی، پاسخگوی بازار است.
حمیدرضا غزنوی، عضو انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی در گفتوگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گفت: وضعیت اقتصادی و تحریمهای بی منطق سال 97 باعث افت تولید و همچنین کاهش تولید محصولات استراتژیکی مثل یخچال و ماشین لباسشویی شد. پیش فروشها، سرمایه در گردش و تعمیق عمق ساخت داخل و قاچاق از جمله مطالبات صنایع لوازم خانگی است.
غزنوی افزود: امسال شرایط آرامتر شده است، البته با وجود اینکه تقاضای خرید به علت ممنوعیت واردات لوازم خارجی افزایش یافته است، اما تولید داخلی به دلیل مشکلات ارزی که داشت، کاهش پیدا کرده و این ممنوعیت ها برای مدیریت ارزی صورت گرفته است.
عضو انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی تصریح کرد: در صورت حمایت دولت و روانه شدن نقدینگی زیادی که در کشور وجود دارد، صنعت لوازم خانگی نه تنها بازار ایران را بلکه میتواند با تقویت برندها و خط تولید موجود تبدیل به هاب منطقه شود و خاور میانه و بخشی از آسیا را به دست بگیرد.
وی ادامه داد: باید تلاش کنیم به مقیاس اقتصادی برسیم تا قیمتها هم کاهش یابد و جای خالی برندهای خارجی که در شرایط تحریم مردم ما را تنها گذاشته اند با برندهای ایرانی با کیفیت مطلوب پر شود.
تسهیلات بانکی و قاچاق، اصلی ترین مشکل صنعت لوازم خانگی
حبیباله انصاری، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی در خصوص عوامل تعیینکننده قیمت نهایی محصولات و قدرت رقابتپذیری صنعت لوازم خانگی گفت: عوامل موثر بر قیمت به چند گروه تقسیم میشوند؛ یک بخش مواد اولیه، یک بخش صرف انرژی و بخشی دیگر مربوط به سرمایهگذاریهای صورت گرفته است که باید نرخ بهرهوری صنعتگر را تامین کند. ضمن اینکه دستمزدها و هزینههای متغیر نیز روی قیمت تمام شده اثرگذار خواهد بود اما متاسفانه در تمامی بخشها تولیدکننده دچار بیاطمینانی است.
وی افزود: نرخ بهرهوری فعلی در ایران به گونهای نیست که مشوقی برای سرمایهگذاری باشد. برنامهریزی برای افزایش بهرهوری مسألهای است که رقابتپذیری را افزایش داده و در هر دو حوزه کیفیت و قیمت اثرگذار خواهد بود. ضمن اینکه تبعیت از سلیقه مردم و ارائه کالاهای متنوع در بخشهای تولید لوازم خانگی میتواند موجب افزایش رقابتپذیری این صنایع شود.
انصاری تصریح کرد: همچنین توجه بیشتر به خدمات پس از فروش به عنوان موضوعی که در ادامه خط تولید قرار دارد و نصب، آموزش استفاده، تضمین کیفیت و سرویسهای دورهای و دیگر خدماتی از این دست موجب افزایش رضایتمندی مشتری و افزایش فضای رقابتی خواهد شد.
دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی در خصوص مشکلات این صنعت گفت: باید به موضوع تسهیلات بانکی توجه بیشتری کرد، چراکه برای سرمایهگذاری یا توسعه آن امری ضروری است. زمانی که صنعتگر سود بانکی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد پرداخت میکند، نمیتواند انگیزه بالایی برای ورود به صنعت داشته باشد. سیاست کاهش سود تسهیلات همچون دیگر کشورها از جمله مواردی است که نه در این صنعت، بلکه به صورت کلی در تمامی بخشها باید مورد توجه قرار گیرد. موضوع دیگر به مالیات مصرف کننده باز میگردد که امروزه از تولیدکننده اخذ میشود. همچنین قاچاق و واردات بیرویه کالا از جمله موارد دیگری است که فشار زیادی به تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی تحمیل میکند. در کشوری که لوازم خانگی با کیفیت بالا امکان تولید دارد، هیچ دلیلی برای واردات در این اندازه و مقدار وجود ندارد.