اوایل اردیبهشت ماه اخباری در فضای رسانهای کشور منتشر شد که نشان میداد واردات برخی اقلام اساسی که تا پیش از آن برای وارداتشان از ارز دولتی 4200 تومانی استفاده میکردند، از این پس باید با ارز مبادلهای به کشور وارد شوند. اخباری که در کنار ماجرای هر روزه خبر حذف تخصیص ارز 4200 تومانی از واردات گوشت قرمز، کره، حبوبات و چای، شائبه تخصیص ارز 4200 تومانی از واردات کاغذ نیز بیشتر و بیشتر شد. برخیها نیز مدعی شدند بر اساس تصمیم ستاد اقتصادی کشور، مقرر شده است تا واردات کاغذ چاپ، کاغذ روزنامه، تحریر و خمیر کاغذ با ارز مبادلهای (نرخ سامانه نیما) انجام شود.
همه این اخبار در شرایطی منتشر میشد که بازار کاغذ روزهای پرالتهابی را پشت سر میگذاشت و این التهاب تا جایی بود که به قیمت برخی از انواع کاغذ، به صورت روزانه افزایش مییافت و هر روز رکورد جدیدی را در قیمت کاغذ وارداتی ثبت میکرد. در چنین شرایطی، خبر حذف ارز 4200 تومانی از واردات کاغذ هم باعث شد تا بازار ملتهب نشر و چاپ و کاغذ باز هم ملتهبتر شود.
شرایط بازار کاغذ به قدری وخیم شد، که مقام معظم رهبری پس از بازدید از نمایشگاه کتاب، به وزارت صمت و ارشاد دستور ویژهای برای سامان دادن به بازار کاغذ دادند و وحید حقانیان، معاون امور ویژه دفتر مقام معظم رهبری، دستور ایشان را بلافاصله به رضا رحمانی و عباس صالحی ابلاغ کرد.
البته عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز قبل از ابلاغ این دستور یعنی روز یکشنبه هشتم اردیبهشت ماه در حاشیه بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در واکنش به عدم تخصیص ارز 4200 تومانی به واردات کاغذ، در یک عقبنشینی آشکار، صراحتاً اعلام کرده بود: «دولت درباره خروج کاغذ از شمول کالاهای دریافتکننده ارز دولتی، تاکنون تصمیم جدیدی نگرفته و هنوز این مسئله نهایی نشده است»
این اظهار نظر وزیر ارشاد درخصوص عدم تصمیمگیری جدید از سوی دولت برای خروج کاغذ از شمول کالاهای دریافت کننده ارز 4200 تومانی در شرایطی صورت گرفت که علیرغم تاکید مقامات دولتی، آنچه در فضای حاکم بر بازار کاغذ، فروشندگان کاغذ و اصناف مرتبط با آنها میگذشت، حول حذف تخصیص ارز 4200 تومانی از واردات کاغذ بود و این اظهارات وزیر ارشاد هم نتوانست این فضا را تحت تاثیر قرار دهد.
اما در این میان با توجه به ادعای برخی رسانهها مبنی بر حذف ارز 4200 تومانی از واردات کاغذ و جایگزینی ارز نیمایی، لازم است تا وزارت صمت و ارشاد صراحتاً در این باره اعلام نظر قطعی کنند که آیا کاغذ از لیست اقلام مشمول ارز دولتی خارج شده و آنطور که برخیها میگویند قرار است تا مابهالتفاوت این دو، بصورت یارانه فرهنگی در اختیار صنوف مرتبط برای حمایت از رسانهها و کالاهای فرهنگی قرار گیرد، یا آنکه تصمیم دیگری برای سامان دادن به این بازار که به نوعی میدان جولان دلالان کاغذ شده، گرفته شود.