شتاب بورس؛ آرامش دلار و سکه

 یکی از روش‌های پیش‌بینی قیمت‌ها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این صفحه روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان به نمایش گذاشته شده‌اند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمت‌ها براساس شواهد موجود پیش‌بینی شده‌اند.

 

بازار سهام

تاریخ‌سازی بورس تهران

شاخص کل بورس تهران ضمن جهش ۵۷۲۲ واحدی برای نخستین بار از مرز ۲۰۰ هزار واحدی عبور کرد و قله جدید ۲۰۱ هزار و ۸۰۶واحدی را برای خود به ثبت رساند. ورود جریان پول‌های تازه بیش از هر عامل دیگری منجر به جابه‌جایی رکوردها در بورس تهرانشد. در ارزش بالای ۱۲۸۵ میلیارد تومانی معاملات خرد و حضور قدرتمند خریداران حقیقی در سمت تقاضا، بسیاری از گروه‌ها تا تجربه صف خرید پیش رفتند. حضور غول‌های فلزی و پتروپالایشی در جدول نمادهای حامی شاخص کل بیانگر رشد این دسته ازسهام بود که سبقت شاخص کل از شاخص هم‌وزن پس از گذشت ۸ روز را رقم زد. دیروز تمامی گروه‌های بورسی به جز قندی‌ها سبزپوش شدند. بازگشایی دو نماد «وتجارت» و «کگل» بعد از تصویب افزایش سرمایه به ترتیب ۳۹۰ و ۳۳ درصدی با جذب جریاننقدینگی به عقبگرد بسیاری از سهم‌ها انجامید.

 

20 (1)

 

بازار ارز

دفع فاصله آربیتراژی با بازار آزاد

هر دلار آمریکا ساعت ۱۶ دیروز به بهای ۱۳ هزار و ۷۹۰ تومان به فروش رفت تا تنها ۴۰ تومان در مقیاس روز افزایش قیمت باشد. دوشنبه شاخص ارزی کشور خیلی زود توانست از مرز ۱۳ هزار و ۸۰۰تومانی عبور کند، اما به دلیل ضعف تقاضا در بازار امکان حمله به مرز روانی ۱۴ هزار تومانی برای دلالان میسر نشد. بازارساز که در معاملات یکشنبه متوجه جبهه‌گیری افزایشی‌های بازار شده بود در شروع کار صرافی‌های عامل خود نرخ ارز مندرج بر تابلوی آنها را ۲۴۰تومان افزایش داد و به سطح ۱۳ هزار و ۶۹۰ تومان رساند. این حربه بازارساز تفاوت قیمتی دلار بازارساز و نرخ ارز بازار آزاد را به کمتر از ۱۰۰ تومان رساند تا فاصله آربیتراژی جذابیت صف خرید را برای دلالان از بین ببرد. همین امر منجر به محدود شدن رشد روزانه نرخ ارز به سطح ۳/ ۰ درصد شد.

 

 

20 (2)

 

بازار سکه

کند شدن سرعت رشد سکه

هر سکه طرح جدید ساعت 16 دیروز به قیمت 4 میلیون و 850تومان معامله شد و رشد روزانه 40 هزار تومانی را تجربه کرد. از رمق افتادن صعود شاخص ارزی کشور و افت اونس طلا در بازار جهانی از سرعت صعود سکه کاست و رشد 7/ 1 درصدی این دارایی ارزشمند در روز یکشنبه به 8/ 0 درصد در معاملات دیروز تقلیل یافت. اونس طلا به واسطه سیگنال‌های مثبت اقتصادی کاهشی شده و از مرز روانی ۱۳۰۰ دلاری هرچه بیشتر دور شد. مدیریت بازارساز نیز ضمن از میان برداشتن فاصله آربیتراژی ایجاد شده در یکشنبه به محدود شدن سرعت افزایش روزانه نرخ ارز در سطح ۳/ ۰ درصد منجر شد. با این حال نبود نهادی همچون بازارساز ارزی برای کنترل جریان معاملات بازار سکه، کنترل رفتار این دارایی ارزشمند را سخت کرده است. طی معاملات دوشنبه حباب سکه نیز ۵۰ هزار تومان ارتفاع گرفت.

 

20 (3)

 

بازار طلای جهانی

دو سناریوی افت طلا

هر اونس طلا در بازگشایی بازارهای جهانی و در ادامه افت خود 5 دلار کاهش قیمت یافت و راس ساعت 16 دوشنبه به بهای 1286 دلار به فروش رفت. رشد بسیار فراتر از انتظار صادرات چین در ماه مارس ضمن کاهش سطح نگرانی‌ها از کند شدن رشد اقتصادجهانی، ریسک‌پذیری بین معامله‌گران را افزایش داد و با تحت فشار قرار دادن دارایی‌های امن منجر به شدت گرفتن فروش و افت قیمت فلز زرد شد. پیشرفت مذاکرات تجاری چین و آمریکا هم تمایل سرمایه‌داران را برای ورود به بازارهای موازی و کسب سود بیشتر افزایش داده است. در هفته جاری توجه فعالان بازار طلا به گزارش درآمد بانک‌های آمریکایی در سه ماه نخست ۲۰۱۹ معطوف شده است. در صورت سودرسانی بانک‌هایی همچون گلدمن ساکس و سیتی‌گروپ، طلا می‌تواند با عبور از منطقه خرسی بار دیگر افزایش قیمت را تجربه کند.

 

20 (4)

 

بازار اوراق مسکن

رشد دسته‌جمعی «تسه‌ها»

اوراق تسهیلات مسکن دی ماه ۹۶ «تسه۹۶۱۰» در جلسه معاملاتی روز دوشنبه ۱۶/ ۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرد و در نهایت به بهای ۴۹ هزار و ۲۵۷ تومان به فروش رسید. در مجموع ۳۲ معامله به ارزش ۱/ ۱۶ میلیارد تومان برای این سررسید وام در جلسه دیروز ثبت شد. سیر صعودی وضعیت غالب بازار «تسه‌ها» بود و اکثریت سررسیدهای وام (به غیر از ۵ مورد) در محدوده مثبت معاملاتی قرار گرفتند و میانگین قیمتی آنها به مرز ۵۰ هزار تومانی نزدیک‌تر شد. با بررسی تعداد معاملات ثبت شده در سامانه اطلاعات املاک ایران در روزهای اخیر به افت حجم معاملات مسکن نسبت به فروردین سال گذشته پی می‌بریم. تعداد آپارتمان‌های فروش رفته تا تاریخ ۲۲ فروردین ۶۱۰ واحد است که این میزان کمتر از یک‌دهم حجم معاملات در فروردین ۹۷ است. بی‌رونقی بازارمسکن مستقیما بر قیمت «تسه‌ها» اثر می‌گذارد.

 

20 (5)

 

بازار نفت

استارت منفی طلای سیاه

نفت خام وست تگزاس آمریکا «WTI» در بازگشایی بازارهای جهانی 8/ 0 درصد افت قیمت پیدا کرد و در ساعت 16 روز دوشنبه به بهای 3/ 63 دلار به ازای هر بشکه به فروش رفت. هر بشکه نفت برنت نیز با افت ۹/ ۰ درصدی به سطح ۹/ ۷۰ دلار رسید. زمزمه‌های پایان طرح کاهشی اوپک در نشست ماه ژوئن این کارتل نفتی، با توجه به اخلال در عرضه نفت ایران، ونزوئلا و لیبیمی‌تواند به اصلاح بهای طلای سیاه منجر شود. از سمت دیگر اداره انرژی آمریکا در هفته قبل گزارش داد که تولید نفت این کشور به رکورد جدید ۲/ ۱۲ میلیون بشکه در روز رسیده است که با انبساط کانال عرضه به کاهش قیمت نفت انجامیده است. حال تهدید جدید ژنرال حفتر (سردسته شورشیان لیبی) مبنی بر توقف تولید نفت این کشور می‌تواند منجر به بازگشت نفت به مدار صعودی شود.

 

20 (6)