بر اساس خبر آسیاتایمز این اقدام در پی درخواست رسمی تهران از دولت سوریه برای استفاده از ظرفیت بندر لاذقیه در صادرات برخی محصولات به این کشور از سوی دمشق انجام شده است.
از زمان شروع جنگ داخلی در سوریه ایران همواره روابط بسیار مستحکمی را با دمشق داشته است و این روابط پس از سفر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، به ایران در ماه فوریه، بسیار گرمتر نیز شده است.
در این سفر دو طرف توافق کرده اند که یک اتاق بازرگانی مشترک ایجاد کرده و یک بانک مشترک نیز تأسیس کنند.
قرار است ایران در لاذقیه یک نیروگاه بسازد و از سوی دیگر انبوه سازان ایرانی حق ساخت 200 هزار واحد مسکونی را در نزدیکی دمشق دریافت کمردهاند.
ایران قرار است مواد سوختی از سوخت خودرو گرفته تا سوخت خانهها را پس از آغاز به کار بندر لاذقیه به سوریه صادر کند.
جاشوآ لاندیس، استاد دانشکاه اوکلاهامای آمریکا، طی مصاحبهای گفته است برای تهران که با مشکل تحریمهای آمریکا روبرو شده دسترسی دراز مدت به دریای مدیترانه پتانسیل تغییر دادن شرایط بازی تحریمها به نفع ایران را ایجاد میکند. همه کشورها امروزه به دنبال ایجاد راههای مشابه راه ابریشم بوده و بنادر جای خوبی برای شروع این راهها هستند.
وی معتقد است ایران به دنبال ایجاد یک اقتصاد منطقهای قوی از طریق ساخت بزرگراهها، خطوط لوله انتقال حاملهای انرژی، و تجارت با کشورهای منطقه است.
این استاد آمریکایی معتقد است توسعه بندر لاذقیه تنها یکی از قطعات پازل چشم انداز پیشرفت و منافع مشترک در منطقه است. یکی از مهمترین اتفاقات در این زمینه زمانی است که ایران بتواند از طریق این بندر و دریای مدیترانه، نفت و گاز خود را به اروپا صادر کند.
البته ورود ایران به سوریه به اینجا ختم نمیشود بلکه دو طرف در حال مذاکره برای ورود ایران به حوزه کشاورزی سوریه نیز هستند و قرار است ایران در حوزه توسعه شبکه GSM مخابراتی سوریه نیز نقشی جدی ایفا کند.
قرارداد واگذاری بندر لاذقیه به ایران، شامل استفاده اقتصادی از این بندر و ۲۳ انبارگاه آن است که وقتی دسترسی ایران با این بندر به درایی مدیترانه کامل شود، رؤیای این کشور برای صادرات کالا از طریق دسترسی مستقیم زمینی به بندر لاذقیه و بارگیری کالا در لاذقیه تحقق خواهد یافت.
تا پیش از این چندین بار ایران خواستار دریافت چند هزار هکتار زمین برای توسعه کشاورزی در نقاط مختلف سوریه شده است که مکانیابی این مسئله هنوز بین دو طرف نهایی نشده است.
به گزارش فارس، واگذاری اداره بندر لاذقیه سوریه به ایران به صورت رسمی از سوی هیچ منبعی در دو کشور تایید نشده است.