کمی براق کننده و پولیش تنها چیزی است که معمولا خودروسازان اروپایی برای درخشان کردن خود نیاز دارند. آنها در نمایشگاه اتومبیل ژنو شرکت میکنند.
این نمایشگاه یکی از مهمترین رویداد های صنعت خودروسازی است . سکویی برای روسای برتر خودروسازی جهان تا آنچه ساخته اند را تبلیغ کنند. ولی امسال شرایط متفاوت است.
خودروسازان با یک طوفان کامل عوارض گمرکی، سقوط تقاضا در بازار حساس چین و پس زدن شدید خودروهای دیزلی مواجه هستند. همه اینها با هم این تجارت را متزلزل میکند.
روی آوردن به خودروهای برقی و اتوماتیک کمکی نکرده است. این کار به سرمایهگذاری وسیع و شیوه تفکر متفاوت نیاز دارد. یعنی خنده ها و پوزخند های جمعی جای خود را به اخم های دسته جمعی می دهند.
جان ون زیل، مدیرعامل تویوتا موتور گفت:« این صنعت دچار تغییری شده که هر صد سال یکبار رخ می دهد . ما با تغییرات بسیاری مواجه هستیم، تغییر از نظر خودروها، تغییر از نظر مشتریان و تغییر از یک بعد وسیعتر محیط زیستی.
شرایط آنقدر بد است که جگوار و لندرور، بزرگترین خودروسازان انگلستان حتی زحمت شرکت کردن را به خود نداده اند. شرکت فورد موتور هم مانند ولوو ، تسلا و جنرال موتور از دور شاهد ماجرا هستند.
صنعت خودرو برای موفقیت اقتصادی اروپا حیاتی است. این بخش برای 12 میلیون نفر شغل ایجاد میکند و مسئول 4 درصد تولید ناخالص داخلی اتحادیه اروپا است.
ولی در روز سه شنبه مجمع خودروسازان و تاجران گزارش داد که این هفته شاهد کاهش مداوم فروش موتور دیزل در انگلستان بوده است. 14.3 درصد کاهش سالانه در فروش خودروهای دیزلی وجود داشت که سهم این خودروها را در بازار انگلستان به کمتر از 29.6 درصد کاهش داد.
در 2018 فروش خودروهای جدید با بیشترین سرعتی که از 2008 تا حالا داشته،کاهش یافت و ماه گذشته مجمع خودروسازان و تاجران اعلام کرد که فروش خودروهای دست دوم هم 2.1 درصد از نظر تعداد در 2018 کاهش یافته است.
مجمع خودروسازان اروپا هم هشدار داد که تولید خودرو در قاره اروپا 1.7 درصد در 2018 سقوط کرده است .
ولی در مرکز بحران چه چیزی قرار دارد؟
یک تحلیلگر که خواست نامش فاش نشود گفت:« مشکلات با چین در مرکز همه این مسائل قرار دارد. تقاضای خودرو کاهش یافته و بی ثباتی به خاطر جنگ تجاری آمریکا با چین به این صنعت ضربه می زند».
در این بین ،دور شدن از خودرو های دیزلی برای حل مشکل آلایندگی هوا هم موثر بوده است.
اکثر خودروسازان بزرگ اروپایی مثل BMW ، مرسدس بنز،فولکس واگن و ولوو از طریق قراردادهای مشترک در چین خودرو تولید میکنند. ولی تولید داخلی هم برای اولین بار در 10 سال گذشته کاهش یافته و دلیل آن میتواند هزینههای بالاتر وام گیری و کمبود اطمینان مشتریان باشد.
در 2018، بازار عمده فروشی چین جایی که تولیدکنندگان خودروها را به نمایندگی ها می فروشند، 4.2 درصد افت داشته و 17.7 درصد در اولین ماه سال جاری کاهش یافته است.
بازار چین خیلی مهم است. چین بزرگترین بازار BMW و پورشه است و برای فولکس واگن هم اهمیت بالایی دارد.