مصطفی احمدی در مورد وضعیت بازار شب عید آجیل و خشکبار گفت: براساس گزارشات دریافت شده از زمان افتتاح نمایشگاههای بهاره در تهران استقبال مردم از خرید آجیل و خشکبار خوب بوده است اما در برخی شهرستانهای استان تهران استقبال چندان خوب نبوده که پیشبینی میشود در روزهای آتی بهتر شود.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار تهران بیان داشت: فروش آجیل و خشکبار در 11 ماهه سال 97 یک چهارم مدت مشابه سال گذشته بوده است.
وی با بیان اینکه از ابتدای اسفند وضعیت بازار آجیل و خشکبار کمی رونق گرفته است، گفت: با توجه به اینکه بخش عمده خرید مردم در این بخش طبق روال هر سال از 22 اسفند شروع میشود بنابراین هنوز اظهار نظر راجع به وضعیت بازار شب عید آجیل و خشکبار زود است.
رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل در رابطه با دلایل افزایش قیمت پسته اشاره کرد و گفت: امسال به دلیل سرمازدگی درختان، درختچهها و باغات دچار آسیب شدند و به همین دلیل تولید محصولاتی مانند پسته، گردو، فندق و بادام و امثال آن به شدت کاهش یافت.
وی با اشاره به افزایش 80 درصدی قیمتها در بخش آجیل و خشکبار گفت: دلیل عمده افزایش قیمت آجیل و خشکبار کاهش تولید در اثر سرمازدگی ابتدای امسال بود.
احمدی اظهار داشت: به دلیل سرمازدگی باغات پسته، تولید این محصول امسال به شدت کاهش یافت و همین موضوع قیمت این محصول را به شدت افزایش داد.
وی با بیان اینکه هر ساله حدود 200 هزار تن پسته در کشور تولید میشود، گفت: از این مقدار حدود 140 هزار تن صادر و حدود 20 هزار تن به مصرف داخلی و بقیه هم در کارخانجات تبدیل میشود.
رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل با اشاره به تولید حدود 70 هزار تنی پسته در سال جاری بیان داشت: بر اثر سرمازدگی و کاهش تولید این محصول ما حتی درخواستهای برخی مشتریان خود در بخش صادرات را هم نتوانستیم تامین کنیم.
وی افزود: پس از سرمازدگی باغات پسته در ابتدای سال جاری از وزارت جهاد کشاورزی خواستیم تا اجازه واردات بادام هندی به عنوان محصول جایگزین پسته را صادر کند تا بدین ترتیب هم قیمت پسته در بازار داخلی کنترل شود و هم بتوانیم در این شرایط بازارهای صادراتی خود را تامین کنیم.
رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل با بیان اینکه در حال حاضر بادام هندی بصورت غیرقانونی و قاچاق به کشور وارد میشود، گفت: اگر وزارت جهاد کشاورزی برای سال جاری مجوز واردات این محصول را صادر میکرد، قیمت پسته کنترل میشد و تا این اندازه قیمت این محصول افزایش نمییافت.
احمدی افزود: در صورت صدور مجوز ثبت سفارش و واردات بادام هندی بازار پسته داخلی کنترل میشد ضمن اینکه مشتریان خارجی خود را از دست نمیدادیم ضمن اینکه اگر وضعیت تولید در سال 98 به حالت قبلی باز میگشت وزارت جهاد کشاورزی با استفاده از اختیارات خود میتوانست واردات بادام هندی را دوباره متوقف کند.
رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل تهران با بیان اینکه علاوه بر پسته، سرمازدگی موجب خسارت به درختان گردو هم شد، بیان داشت: در پسته سرما زدگی منجر به کاهش 70 تا 80 درصدی شد اما سرما زدگی به شدت تولید گردو را متاثر کرد بطوریکه 90 درصد تولید این محصول کاهش یافت.
وی افزود: اکنون گردو موجود در بازار از از کشور شیلی و طریق واردات قاچاق تامین میشود.
احمدی با بیان اینکه چنین وضعیتی را در مورد فندق و بادام هم در سال جاری شاهد بودیم گفت: مصرف گردو برای ماه رمضان افزایش مییابد و برای جلوگیری از افزایش قیمت این محصول وزارت جهاد کشاورزی باید به فکر تامین آن از طریق واردات باشد.
رئیس اتحادیه خشکبار و آجیل تهران با اشاره به کاهش 70 تا 80 درصدی تولید پسته، گردو، بادام و فندق در سال جاری گفت: حدود 30 درصد از گرانی این محصولات ناشی از افزایش قیمت ارز بوده و بخش قابل توجهی از افزایش قیمتها ناشی از کاهش تولید این محصولات به دلیل سرمازدگی باغات در سال جاری بوده است.