اواسط سال گذشته بود که ستاد تنظیم بازار به این نتیجه رسید که باید با توجه به تغییر هزینهها، قیمت نان را ۱۵ درصد افزایش داد و قرار بر آن شد تا از ابتدای آذر ۱۳۹۶ نان ۱۵ درصد گرانتر عرضه شود. این مصوبه که در سومین روز آذر سال گذشته اجرایی شد آنچنان عمری نکرد و به دلیل انتقادات وارده بر آن، قیمتها به شرایط گذشته بازگشت و این قیمتها تا به امروز همچنان از سوی مقامات رسمی اعتبار دارد.
طبق آخرین قیمتهای رسمی هر نان سنگک به صورت ساده به قیمت ۸۰۰ تومان، نان بربری ۶۵۰ تومان، تافتون ۴۰۰ تومان و نان لواش ۲۱۰ تومان باید به فروش برسد. این قیمتها در حالی همچنان بر بازار حاکم است که قیمت انواع محصولات خوراکی در بازار افزایش یافته و از سوی دیگر قدرت خرید مردم کاهش داشته است. این در حالی است که بیشتر نانواییها در خمیر نان و در لحظه پخت، مواد اضافهای همچون سبوس و کنجد اضافه میکنند و به این بهانه قیمتها را نسبت به نرخهای رسمی افزایش میدهند.
علاوه بر این اما برخی واحدهای نانوایی در چند روز اخیر بدون تغییر قیمت، وزن چانه نان را کاهش دادهاند که این موضوع بیشتر در واحدهای نانوایی بربری و سنگک دیده میشود. لازم به ذکر است که برخی از واحدهای نانوایی لواش و تافتون نیز برای آنکه پخت نان قیمت مصوب دولتی را پوشش دهد، کیفیت آرد و افزودنیهای خود را کاهش دادهاند که این موضوع منجر به نازک شدن و افزایش حجم سوختگی نان شده است.
در کنار نانواییهایی که آرد دولتی دریافت میکنند و به کم فروشی روی آوردهاند واحدهای نانوایی آزادپز اما به سمت کاهش وزن چانه نرفتهاند و برای آنکه درآمد بیشتری از پخت نان داشته باشند، افزایش وزن چانه و استفاده از افزودنیهای خوراکی همچون سبوس و کنجد را در دستور کار خود قرار دادهاند. به طور مثال هر نان ساده در برخی از واحدهای سنگکی آزادپز ۱۲۰۰ تومان، نان سنگک یک رو خاش خاش ۱۵۰۰ تومان، نان سنگک سبوسدار ۲,۰۰۰ تومان و سنگک دو رو خاش خاش ۲,۵۰۰ تومان عرضه میشود.
در این رابطه فرد میانسالی که برای تهیه نان تافتون مراجعه کرده بود به خبرنگار ایسنا گفت: به دلیل آنکه نان سنگک از کیفیت بهتری برخوردار است عموماً این نان را خریداری میکنند اما در چند روز اخیر به دلیل آنکه سایز نانهای سنگک کوچک شده است بالاجبار به خرید نان تافتون روی آوردهاند.
به نظر میرسد در شرایط فعلی که قیمت انواع محصولات مصرفی در کشور افزایش یافته و قدرت خرید مردم کاهش داشته است سازمانهای نظارتی برای آنکه از سودجوییها جلوگیری کنند باید در روزهای پایانی سال نظارت و بازرسی بیشتری بر بازارهای مختلف همچون پخت نان و نانواییها داشته باشند.