۱۶ ایده برای افزایش درآمد در دوران رکود

هر گونه فعالیت اقتصادی در بستری از زمان انجام می‌شود، گاه زمان رونق و گاه دوران رکود؛ این طبیعت اقتصاد است. مهم این است که بتوانید در هر زمان، بهترین عملکرد را داشته باشید.

درس جدید سواد زندگی، ۱۶ راه بسیار مهم برای کار و کسب و درآمدزایی در دوران رکود را پیشنهاد می‌کند:

۱ - در دوران رکود، باید استراتژی شرکت شما، قبل از هر چیزی "بقا" باشد و نه "سود حداکثری"؛ تا این واقعیت را نپذیرید نخواهید توانست زیست مناسبی در دوران رکود داشته باشید. پس در گام اول، استراتژی تان را واقع بینانه بازتعریف کنید.

۲ - هزینه‌های شرکت را مجدداً و با وسواس بسیار بررسی کنید و ببینید کدام هزینه‌ها را می‌توان قطع کرد یا کاست؛ مدیریت هزینه‌ها ارزشی به مراتب بیشتر از افزایش درآمد دارد؛ قاطعانه در این باره اقدام کنید.

۳ - مشتریان کسب و کار‌ها در دوران رکود معمولاً خریدشان را متوقف نمی‌کنند بلکه آن را محدود می‌کنند؛ بنابراین فروش سخت‌تر از قبل می‌شود.

در چنین وضعیتی باید بکوشید خود را با محدودیت‌های مشتریان وفق دهید و با خدمت رسانی بیشتر به آنها، وفاداری شان را حفظ کنید در غیر این صورت به سمت رقبا خواهند رفت. کار‌هایی مانند این چند مورد می‌توانند به شما در حفظ مشتریان وفادار کمک کنند:

- ارائه تخفیف‌های مناسب و حتی دراز مدت (به جای کاهش قیمت)

- فروش اقساطی

- فروش با جایزه

- ارائه آفر‌ها (مانند خرید به اندازه n. تومان = دریافت یک بسته از کالای x.)

 

۴ - سبد محصولات خود را متنوع کنید و کالا و خدمات ارزان‌تر نیز در آن بگنجانید. مثلاً اگر صاحب یک سوپرمارکت هستید، ماکارونی‌های ارزان تری هم بیاورید، یا اگر معلم زبانی هستید که تدریس خصوصی می‌کنید، از این پس کلاس‌های ۵ نفری را هم بپذیرید تا هزینه‌ها بین شاگردان تان سرشکن شود یا اگر مشاور هستید می‌توانید در کنار مشاوره‌های مرسوم یک ساعته، مشاوره‌های محدود ۲۰ دقیقه‌ای با قیمت پایین را هم بگنجانید (مثلاً به این شکل که مراجعه کننده از قبل مشکل اش را در یک صفحه تایپ شده به شما بدهد تا شما فرصت بیشتری برای مشاوره دادن در زمان محدود داشته باشید/ البته این فقط یک مثال است و شاید مقررات و الزامات درباره مشاوره جور دیگری ایجاب کند).

بدیهی است که در هر کسب و کاری معنای ارزان و گران متفاوت است. اگر شما فروشنده ساعت‌های لوکس هستید ممکن است با آوردن ساعت‌های ۵ میلیون تومانی در کنار ساعت‌های موجود ۲۰ - ۱۰ میلیون تومانی، بتوانید بخشی از مشتریان قبلی را حفظ کنید، ولی در یک ساندویچی با گنجاندن فلافل ارزان قیمت در کنار همبرگرها، به حفظ مشتری فکر کنید.

۵ - در دروان رکود، مردم بیش از آن که به ظاهر و بسته بندی‌های شکیل توجه کنند، متوجه قیمت‌ها و مقایسه آن با موجودی کارت بانکی شان هستند؛ لذا اگر تولید کننده هستید - به ویژه در اقلام عمومی - بکوشید با کاستن از هزینه بسته بندی، قیمت تمام شده را پایین بیاورید.

۶ - هرگز در دام این که با کاهش کیفیت از قیمت‌ها بکاهید نیفتید. این تصمیم برندتان را منهدم خواهد کرد و حتی اگر بتوانید از دوران رکود نیز زنده بیرون بیایید، دیگر اعتمادی به شما وجود نخواهد داشت.

۷ - از نیرو‌های شرکت تان بخواهید اگر پیشنهاد‌های خلاقانه‌ای برای بهبود وضعیت و کاهش هزینه‌ها دارند با شما در میان بگذارند. برای پیشنهاد‌های عملی، پاداش مناسب در نظر بگیرید.

۸ - در دوران رکود، ممکن است روحیه نیروهایتان کاهش یابد. باید به عنوان رهبری دلسوز، با نیروهایتان همراهی و همدلی واقعی - و نه نمایشی - داشته باشید. رفتار انسانی با نیرو‌ها به عنوان اعضای یک خانواده می‌تواند آن‌ها را در کنار هم و در کنار شما نگه دارد.

جا‌هایی هم لازم است گوشه‌هایی از مشکلات را به آن‌ها بگویید تا دچار این سوء تفاهم نشوند که شما ثمره کار آن‌ها را به طور غیر منصفانه‌ای برای خود مصادره می‌کنید، اما نباید طرح مشکلات به گونه‌ای باشد که آن‌ها را از آینده بترساند و ناامیدشان کند.

راستی اگر مانند گذشته نمی‌توانید به هر کارمندتان ماهانه ۲۰۰ هزار تومان پاداش بدهید، ولی می‌توانید که یک جمعه را با آن‌ها قرار بگذارید و با هم به کوه بروید یا یک سینما مهمان شان کنید.

 

۹ - بررسی کنید چگونه می‌توانید از فضای مجازی برای توسعه فروش تان استفاده کنید؛ این نکته بسیار مهم و حیاتی است.

۱۰ - بسیاری از مدیران اولین کاری که در مواجهه با رکود می‌کنند، قطع یا کاهش بودجه تبلیغات و بازاریابی است.

تحقیقات دانشگاه مک گیل بر روی ۶۰۰ شرکت که در عرصه‌های مختلف کار می‌کردند نشان داد شرکت‌هایی که در دوران رکود بودجه تبلیغات و بازاریابی شان را بهبود بخشیدند در فروش خود بیش از ۲۵۵ درصد موفق‌تر از شرکت‌هایی بودند که این بخش از بودجه شان را قطع کردند یا کاهش دادند. برتری این شرکت‌ها در دوران بعد از رکود هم عمدتاً ادامه داشته است.

تبلیغات و بازاریابی موثر در دوران رکود که مشتریان سردرگم و کلافه اند می‌تواند به آن‌ها کمک کند، به ویژه این که رقبای زیادی به اشتباه بودجه تبلیغات و بازاریابی شان را کم یا قطع کرده اند و شما می‌توانید بهتر و راحت‌تر دیده شوید.

۱۱ - ارتباط با مشتریان را تقویت کنید. پیشنهاد می‌کنیم از یک نرم افزار CRM استفاده کنید. CRM یعنی مدیریت ارتباط با مشتری و برای این که این ارتباط به خوبی مدیریت شود نرم افزار‌هایی در بازار وجود دارند که اگر خوب انتخاب و عمل کنید، می‌توانید فروش تان را بالا ببرید.

 

۱۲ - اگر در حالت عادی فروش تان در یک شهر پاسخگوی نیاز‌های شرکت تان بود، بررسی کنید که آیا در دروان رکود می‌توانید دایره جغرافیایی عرضه محصولات تان را گسترش دهید؟

۱۳ - تحقیقات متعدد نشان می‌دهد در دوران رکود، همبستگی خانوادگی افزایش می‌یابد (مثلاً پدر به جای این که برای خود کفش نو بخرد، یکی از مایحتاج خانواده را می‌خرد یا به جای این که ۴ بار انفرادی به رستوران برود، یک بار با خانواده به رستوران می‌رود یا مادر ترجیح می‌دهد به جای خرید طلا، یخچال خراب شان را تعویض کند)؛ بنابراین در تبلیغات تان به جای فرد گرایی روی ارزش‌های خانوادگی تمرکز کنید.

۱۴ - شبکه توزیع تان را بیش از پیش مورد حمایت قرار دهید تا انگیزه بیشتری برای توزیع محصول شما داشته باشند. آن‌ها نیرو‌های خط مقدم شما هستند.

۱۵ - در دوران رکود، بسیاری از رقبا نیرو‌های کارآمدشان را از دست می‌دهند، اگر بتوانید آن‌ها را جذب کنید، سرمایه گذاری دراز مدتی برای شرکت خود انجام داده اید. پس حواس تان به اخراجی‌های رقبا باشد و البته نیرو‌های کلیدی تان را حفظ کنید.

۱۶ - دانش مربوط به کار و کسب تان را بروز کنید. همچنین درباره بازاریابی و برندسازی و تبلیغات و ... کسب دانش کنید. حتماً ایده‌های جذابی برای رونق کار و کسب تان می‌یابید و از رقبا جلوتر می‌افتید.