حرمتالله رفیعی با بیان اینکه سفرهای خارجی به استناد حجم فروش تورها و بلیت هواپیما در آژانسهای مسافرتی حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد کاهش داشته است، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بیثباتی نرخ ارز، برنامهریزی سفر را تحت تاثیر قرار داده است. هر بسته سفر از زمان برنامهریزی تا عرضه در بازار دستکم دو ماه زمان میبرد، اما در این فاصله ارز آنقدر بالا و پایین میشود که نمیتوان نرخ با ثباتی را تعیین کرد. از طرفی وقتی نرخ ارز پایین میآید انتظار میرود قیمت خدمات هم کمتر شود اما این اتفاق نمیافتد. همین چند وقت پیش با وجود آنکه دلار به کانال ۱۰ هزار تومان وارد شد اما قیمت بلیت هواپیما بدون تغییر باقی ماند.
او به وضعیت سفرهای خارجی در مناسبت خاص کریسمس و سال نو میلادی نگاهی داشت و افزود: اگرچه همزمان تعطیلات مناسبتی در داخل کشور ندارد اما هر سال جمعیتی به این بهانه به خارج از کشور سفر میکردند که بیشتر هم به سمت اروپا بود که تعداد این سفرها هم کم شده است. به هر حال شرایط اقتصادی مردم دشوار شده، تا وقتی غذا، پوشاک و مسکن مسالهی مردم است، نمیتوان انتظار داشت سفر را در اولویت اول قرار دهند. از طرفی فرهنگ مردم ما این است که وقتی پول، حال و حوصله و زمان کافی داشته باشند، سفر میروند. الان توان اقتصادی مردم کم شده و قیمت برخی کالاها نجومی شده، پس طبیعی است به سفر کمتر فکر کنند.
این فعال گردشگری به کاهش سفرهای داخلی اشاره کرد و تفکر حاکم درباره پوشش سفرهای داخلی با ریزش سفرهای خارجی را رد کرد و گفت: اوایل که سفرهای خارجی گران و کم شد، برخی گمان میکردند تعداد سفرهای داخلی بیشتر میشود، ولی مگر ما در داخل کار متفاوتی انجام دادیم تا آن گروهی که سفر خارجی میرفتند را جذب کنیم. آمار اتاقهای خالی هتلها و صندلیهای خالی پروازها گویای واقعیت سفرهای داخلی است. در نشستی هتلداران اعلام کردند امسال در مقایسه با سال گذشته ۲۰ درصد بیشتر خالی بودهاند.
وی افزود: همه آنهایی که دیگر نمیتوانند سفر خارجی بروند، به ایرانگردی روی نیاوردهاند، چون آنهایی که خارج میرفتند از آنهایی که ایرانگردی میکنند، متفاوتاند. برخی میگویند سفر آنها به کیش زیاد شده است، ولی ما که آژانسدار هستیم میبینیم که تعداد پروازهای کیش هم کم شده است.
رفیعی با استناد به فروش بلیت پروازها و تورهای داخلی نیز بیان کرد: گرانیها تعداد سفرهای آنهایی که ایرانگردی هم میکردند کم کرده است. هرچند ریزش در این بخش به اندازه سفرهای خارجی نبوده است، ولی اینطور هم نبوده که همدیگر را پوشش داده باشند یعنی جا ماندههای سفرهای خارجی به ایرانگردی روی آورده باشند. اگر هم این اتفاق افتاده باشد جمعیت زیادی نبوده است.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی درباره تهیه بسته سفر ارزانقیمت برای ساماندهی این وضعیت، اظهار کرد: شنیده بودم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار است چنین بستهای را ارائه دهد، ولی هنوز خبری نشده است. معتقدم اگر برخی انحصارها و وابستگیها از شرکتهای هواپیمایی و هتلها برداشته شود، آژانسهای گردشگری میتوانند توافقی سه جانبه داشته باشند تا با استفاده از ظرفیت خالی هتلها و پروازها، سفر ارزان طراحی و عرضه کنند. مساله این است که آژانسدار از خود چیزی ندارد و فروشنده محصول دیگران است، بنابراین به تنهایی نمیتواند قیمتها را پایین آورد.
رفیعی گفت: این هفته جلسهای را با شرکتها هواپیمایی خواهم داشت و امیدوارم در اینباره توافقی حاصل شود تا با مشارکت آنها و هتلدارها بتوان بسته سفر با قیمتی مناسب آماده کرد.