محصولات پتروشیمی از جمله اقلام صادراتی هستند که با دارا بودن سهمی حدود ۲۷.۶ درصد از صادرات غیرنفتی، به عنوان یکی از نقاط قوت حوزه انرژی از آن یاد میشود.
بنا بر آخرین آمار تا پایان آبان ماه سال جاری در مجموع ۳۶.۷ میلیون تن انواع تولیدات در مجتمعهای پتروشیمی به ثبت رسیده که در این میان دو منطقه ماهشهر و عسلویه با اختصاص میزان تولید ۱۲ میلیون و ۹۰۸ هزارتن و ۱۶ میلیون و ۴۵۳ هزار تن در صدر میزان تولید هستند.
در بخش صادرات محصولات پتروشیمی نیز، آمارها حاکی از آن است که تا پایان آبان ماه در حدود ۱۴ میلیون تن صادرات گزارش شده که این میزان ارزشی معادل ۸.۱ میلیارد دلار داشته است.
بهزاد محمدی معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در جدیدترین اظهارات خود مقایسهای میان میزان تولید محصولات پتروشیمی در ایران و بازارهای جهانی انجام داد و گفت: اگر ارزش کل تولید محصولات پتروشیمی جهان ۳ هزار و ۳۶۰ میلیارد دلار و ارزش کل محصولات پتروشیمی کشور ۲۲ میلیارد دلار باشد، نسبت صنعت پتروشیمی ایران در مقایسه با جهان و سهم آن در بازار جهانی ۶ دهم درصد خواهد بود که این نشاندهنده راه طولانی پیش روی صنعت پتروشیمی است.
معاون وزیر نفت برای توسعه این حوزه پیشنهاد داد تنها نباید در بازارهایی متمرکز باشیم که در کوتاه مدت جذاب هستند.
در همین راستا فریبرز کریمایی در گفتوگو با خبرگزاری میزان، با اشاره به حجم بالای صادرات محصولات پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی ایران در تولید محصولاتی مانند متانول، اوره و انواع محصولات پلیمری سهم قابل توجهای در بازارهای جهانی دارد به همین خاطر کشورهایی که از سالهای گذشته برای خرید محصولات پتروشیمی از ایران برنامه ریزی کرده اند، نمیتوانند به راحتی جایگزینی برای محصولات مد نظر خود پیدا کنند.
وی عنوان کرد: محصولات پتروشیمی پیش از تولید بازار خود را به دست آورده اند به همین خاطر صادرات آنها طی برنامههای بلند مدت دسته بندی میشود.
آنچه مسلم است توسعه صنعت پتروشیمی بنا بر اظهار مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی علاوه بر رونق دادن به سیستم کسبوکار، باید در تفکر نوین توسعه پتروشیمی مبتنی بر تولید محصولات راهبردی صورت گیرد تا از منافع این صنعت بیش از پیش برخوردار شویم.