محمد شریعتمداری، در مراسم معارفه محمدجعفر کبیری، معاون جدید تعاون وزارت تعان، کار و رفاه اجتماعی و تکریم حمید کلانتری، معاون پیشین وزیر در امور تعاون با اشاره به جایگاه تعاون در اقتصاد بر مبنای سیاستهای کلی نظام و دیدگاه رهبر معظم انقلاب، تعاون را یک فرهنگ دانست و گفت: تعاون در دنیا سابقه دارد و در دین ما نیز ریشه دارد، تعاون شکل جدیدی از فعالیتهای مشارکت جویانه است که همه اعضای تعاونی به نسبت مساوی در مدیریت سهم دارند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: تعاون به عبارت دیگر شکل نظام یافته از مدیریت جمعی است که در دنیا نظیرش کم است.
وی به نقش تعاونیها در بخش آموزش هم اشاره کرد و گفت: در کلیه فعالیتها اعم از فرهنگی، در فضای مجازی، حوزه آی تی و آی سی تی، توسعه فعالیتهای اقتصادی، در نوآوریهای دانش و استفاده از روشهای پیشرفته دانش تعاونیها میتوانند نقش آفرینی کنند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعاونیها را یک فکر و اندیشه مشارکت جویانه در امر اقتصاد، فرهنگ و اجتماع و بطور کلی در همه حوزهها برشمرد و گفت:: عضویت در تعاونیها داوطلبانه و آزاد و یک شکل پیشرفته از مشارکت جویی در کشور است.
شریعتمداری با اشاره به اینکه در تعاونی نظارت دموکراتیک اعضا بر امر تعاونی مقدور است، یادآور شد: البته نظارت بر فعالیت تعاونیها نیز باید عالمانه و کارشناسانه باشد به عبارت دیگر نظارت باید از ابتدا از طریق نهادهای ذی ربط صورت گیرد تا اعضا بتوانند به راحتی به فعالیت خود ادامه دهند.
وی همکاری بین اتحادیههای تعاونی را ضروری دانست و گفت: یقینا فرهنگ تعاون، فرهنگ رقابت سالم اقتصادی را هم در کشور گسترش خواهد داد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: تعاونیهای ما آنقدر گسترده است که میتوانند در ۱۵ استان مرزی با سایر کشورها تبادل کالا و مالی داشته باشند.
شریعتمداری با اشاره به اینکه در سال ۱۹۶۰ میلادی ۱۸۰ میلیون نفر در سراسر جهان عضو تعاونیها بودند، اما اکنون این رقم به ۸۰۰ میلیون نفر رسیده است، افزود: گستردگی تعاون موجب میشود هیچ نظام سلطهای نتواند آنها را تحت کنترل در بیاورد.
وی ادامه داد: تعاونی، شکل نظام یافته مدیریت جمعی است؛ به طوری که در آمریکا ۳۵ درصد محصولات کشاورزی و نیمی از خطوط برق روستایی این کشور به واسطه تعاونگران ساخته میشود.
شریعتمداری ادامه داد: تعاونیها باید به سهم ۲۵ درصدی خود از اقتصاد دست پیدا کنند؛ در این مسیر، به همکاریها و حمایتهای مالی نیازمندیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد تعاونیها باید به حوزههای فناوری اطلاعات و ارتباطات، اقتصاد دانش بنیان و نوآورانه روی بیاورند، اما از بین ۹۰ هزار تعاونی فعال، فقط ۲۰۰ تعاونی دانش بنیان در کشور وجود دارد.
شریعتمداری افزود: میتوانیم با کمک تعاونیها از فرصت سرمایههای خرد بهرهمند شده و آنها را جذب و وارد مدار اقتصاد کنیم.
وی همچنین با اشاره به تسهیلات اشتغال روستایی گفت: جذب منابع یک و نیم میلیارد دلاری برای اشتغالزایی روستایی و عشایری به توسعه مشاغل، مهاجرت معکوس و عبور از مشکل بیکاری منتج میشود.
شریعتمداری گفت: مشکلات امروز بنگاههای اقتصادی که پس از خصوصی سازی آنها ایجاد شده است نشان میدهد استفاده نکردن از توانمندی تعاونیها و مشارکت ندادن آنها در بخش واگذاری موجب مشکلات جدی میشود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ضرورت جوانگرایی در عرصه مدیریت اشاره کرد و گفت: مدتهاست جوانگرایی در بخش مدیریت را به فراموشی سپرده است.
وی تصریح کرد: وظیفه من این است که تلاش کنم جوانان پشت میزهای مدیریت بنشینند و تصمیم گیری کنند و نشاط و نوآوری را به جامعه تزریق کنند.
شریعتمداری بر ضرورت استفاده از توان زنان فرهیخته کشور در عرصه مدیریتی تاکید کرد و افزود: باید جایگاه زنان فرهیخته ایران در هیات مدیرههای شرکتها سازمانها و دستگاههای دولتی محفوظ بماند؛ البته مهمترین کانون، خانواده است که پاسداری از این رکن به عهده زنان است و مردان رعیت منزل محسوب میشوند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: زنان در محیط خانواده و مدارس و دانشگاهها میتوانند نسلی فرهیخته و مهارت دیده تربیت کنند.
در ادامه این مراسم محمدجعفر کبیری، معاون جدید امور تعاون این وزارتخانه گفت: لازم است تعاونیها به سمت اقتصاد نوآور و دانش بنیان حرکت کنند تا با سرمایه کمتر به بهره وری بالاتر و ارزش افزوده بیشتر دست یابند.
معاون وزیر تعاون، کار ورفاه اجتماعی تاکید کرد: در شرایط سخت اقتصادی میتوان از ظرفیت تعاونیها که در دوران جنگ نیز همراه انقلاب و اقتصاد بودند، استفاده کرد.
کبیری با اشاره به تعیین سهم ۲۵ درصدی برای تعاونیها در اقتصاد کشور خاطرنشان ساخت: تسهیل گری، نظارت و سیاستگذاری وظیفه بخش حاکمیتی تعاون است، اما با تقویت تعاونیها و ایجاد یک چتر حمایتی مفهومی در اقتصاد میتوان از ظرفیت تعاون به عنوان یک راهبرد برای عبور از مشکل اشتغالزایی استفاده کرد.
وی با تاکید بر ضرورت حمایت مالی از تعاونیها گفت: نهادهای حمایتی مالی بخش تعاون باید با افزایش سرمایه اولیه تقویت شوند و در این راستا لازم است نهادهای عمومی برای حمایت مالی تعاونی وارد عمل شوند.
معاون امور تعاون وزیر تعاون، کار و رفاه گفت: توانمندسازی تعاونگران و مدیریت تعاونی ها، استفاده از نظام تشویقی برای تعاونی ها، توسعه بازار و برندسازی مهمترین اقداماتی است که در حوزه تعاون انجام خواهد شد.