بهمن عبدالهی رئیس اتاق تعاون ایران در نشست خبری سیزدهمین اجلاس منطقهای تعاون در آسیا و اقیانوسیه که در 5 تا 9 آذر ماه به میزبانی ایران برگزار میشود، با تأکید بر اهمیت میزبانی یک اجلاس بینالمللی در شرایط تحریمها گفت: برگزاری این اجلاس با آغاز تحریمها همزمان شده و به همین دلیل سعی کردیم تا در بالاترین سطح برگزار شود چرا که یکی از اهداف آمریکا در اعمال تحریمهای اقتصادی، انزوای سیاسی ایران است و برگزاری اجلاسی در این سطح با حضور ۳۰ کشور و ۴ قاره خود نمایشی از شکست تلاشهای آمریکا برای ایجاد انزوای سیاسی برای ایران است.
عبدالهی در تبیین اهداف برگزاری این اجلاس یادآور شد: تعاونیها دو هدف اقتصادی و اجتماعی را دنبال میکنند که اهداف اقتصادی آنها بیشتر از اهداف اجتماعیشان شناخته شده است اما فعالان بخش تعاون به اهداف اجتماعی نیز پایبند هستند.
وی افزود: محوریترین فعالیت اقتصادی تعاونیها جمعآوری سرمایههای خرد و استفاده از آن در کارهای کلان، ایجاد شغل و کاهش فاصله طبقاتی است و همچنین اهداف بخش تعاون در حوزه اجتماعی مواردی از جمله توزیع عادلانه ثروت، کاهش فقر، ایجاد سرمایه اجتماعی و روحیه کار جمعی است.
وی با اشاره به اینکه تعاونیها در پیشبرد اهداف اقتصادی و اجتماعی در دنیا گسترش خوبی داشتهاند، گفت: ما علیرغم آموزههای فرهنگی و مذهبی در حالیکه باید در پیشبرد اهداف تعاون جلوتر بودیم اما میبینیم که غربیها در این زمینه پیشرو هستند.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی و تصویب قانون اساسی به خصوص در اصول ۴۳ و ۴۴ حضور و نقش تعاونیها پررنگتر دیده شد و حالا ما ۱۸۰ هزار تعاونی با ۱۴ گرایش گوناگون داریم؛ گرچه همچنان با اهداف بخش تعاون و رسیدن به سهم ۲۵ درصدی از اقتصاد فاصله زیادی داریم که تلاش میشود در این زمینه به اهداف نزدیکتر شویم.
عبدالهی با اشاره به آماری از وضعیت تعاون در دنیا یادآور شد: در دنیا ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تعاونی وجود دارد که یک میلیارد و ۲۰۰ هزار نفر عضو آن هستند و ۲۸۰ میلیون شغل از قبل آنها ایجاد شده است و در واقع سهم ۱۰ درصدی از اشتغال دنیا را دارند. در ایران نیز یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر یعنی حدود ۸ یا ۹درصد مشاغل موجود مربوط به بخش تعاون هستند.
رئیس اتاق تعاون ایران گردش مالی بخش تعاون در دنیا را در سال ۲۰۱۷ مبلغ ۲.۱ تریلیون دلار مربوط به ۳۰۰ تعاونی برتر دنیا دانست و گفت: این ارقام نشان دهنده حجم بالای فعالیت تعاونیها در دنیاست.
وی در معرفی اتحادیه بینالملل تعاون گفت: این اتحادیه یک انجمن بینالمللی غیرانتقاعی است که در سال ۱۸۹۵ برای پیشبرد مدل تعاون تأسیس شده است. این اتحادیه رأس همه سازمانهای تعاونی در سراسر جهان است که نمایندگی ۳۰۶ فدراسیون و سازمانهای تعاونی در ۱۰۵ کشور دنیا را عهدهدار است.
وی همچنین در معرفی فعالیتهای این اتحادیه در آسیا و اقیانوسیه گفت: اتحادیه بینالمللی تعاون با هدف ایجاد دفتر منطقهای و مرکز آموزش برای جنوب شرق آسیا در ۱۹۶۰ به منطقه آسیا و اقیانوسیه ورود پیدا کرد و ایران نیز با فاصله اندکی عضو آن شد.
وی گفت: ایران اکنون عضو هیأت مدیره این اتحادیه است و همچنین توانستیم میزبانی اجلاس ۲۰۱۸ تعاون در آسیا و اقیانوسیه را برای ایران کسب کنیم.
رئیس اتاق تعاون ایران برگزاری این اجلاس را یک فرصت تاریخی برای به نمایش گذاشتن ظرفیتها و توانمندیهای بخش تعاون برشمرد و گفت: ایجاد شغل، تقسیم عادلانه ثروت، کاهش فاصله طبقاتی و رونق اقتصادی از طریق تعاونیها الزاماتی دارد که ارتباطاتی از این دست از جمله این الزامات به شمار میآید.
وی تعداد کشورهای شرکت کننده در این اجلاس را بالغ بر ۳۰ کشور که عمدتاً مربوط به منطقه آسیا و اقیانوسیه هستند برشمرد و گفت: البته از سایر مناطق و قارهها نیز شرکت کنندگانی داریم که در مجموع ۱۵۳ شرکت کننده حضور خود را قطعی کردهاند.
وی معرفی ظرفیتهای بخش تعاون، تعاملات اقتصادی بین تعاونیهای ایران و تعاونیهای دنیا با نگاه صادرات محور، هدفگذاری بازار صادرات محصولات تعاونیها و آشنایی با روشهای نوین مدیریت در تعاونیها، روشهای نوین کسب و کار و تأمین مالی برشمرد.
به گفته وی امضای دو تفاهمنامه با دو کشور از جمله برنامههای سیزدهمین اجلاس در تهران است و همچنین در بخش جانبی اجلاس نمایشگاهی برای به نمایش گذاشتن ظرفیتهای بخش تعاون و همچنین ایجاد مجالی برای گفتوگو برای تجار از دیگر برنامههای جانبی اجلاس خواهد بود.
وی ادامه داد: تفاهمنامهها با هند و سریلانکا در بخش تعاون، مبادله هیأت تجاری، برنامههای آموزشی و تحقیقاتی خواهد بود. همچنین یک تفاهمنامه نیز با اتحادیه بینالمللی تعاونیها در جریان این اجلاس خواهیم داشت.
وی در پاسخ به سوالی درباره ایجاد اشتغال در بخش تعاون و سهم تعاونیها از بازار اشتغال در ایران با توجه به آمار یک میلیون شغلی که دولت برای امسال هدفگذاری کرده است، گفت: وقتی دولت آماری برای ایجاد اشتغال اعلام میکند شامل همه بخشها از جمله بخش تعاون میشود که این بخش با بخشی از اعتباراتی که در طرح تسهیلات اشتغال روستایی توسط تعاونیها جذب شده میتواند در اشتغالزایی حرفی برای گفتن داشته باشد البته از آغاز اجرای این طرح چند ماهی نگذشته و هنوز آمار دقیقی از میزان جذب اعتبار و طرحهای اجرا شده نداریم.
وی همچنین درباره گردش مالی تعاون در ایران نیز گفت: در نظام ثبت ملی ما گردش مالی بخشهای اقتصادی به صورت جدا محاسبه نمیشود که اخیراً اقداماتی در این زمینه انجام شده که امیدواریم در سال ۹۸ به نتیجه برسد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره هزینهبر بودن برگزاری چنین اجلاسهایی در شرایط تحریم گفت: انجام هرکاری مستلزم برآورد هزینه و فایده است اما این اجلاس هیچگونه هزینه دلاری برای ما نخواهد داشت و براساس عرف ICA هزینهها توسط میهمانان پرداخت میشود و بخشی از هزینهها نیز بر عهده خود ICA است.
به گفته وی همچنین در کمیته تحقیقات این همایش ۴۶ مقاله از سراسر دنیا دریافت شده که بخشی از میهمانانی که از سایر قارهها حضور دارند کسانی هستند که برای این اجلاس مقاله ارسال کردهاند. در عین حال که رؤسای مناطق دیگر اتحادیه بینالملل تعاون در اجلاس حضور دارند.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره استفاده از ظرفیت بخش تعاون در دوران تحریمها گفت: تعاونیها جزء فهرست تحریمها نیستند و بر همین اساس میتوان از ظرفیت تعاونیها در این دوران برای بالا بردن حجم مبادلات تجاری استفاده کرد.