رضا اسدیفر امروز در ششمین مجمع اقتصاد فناوری نانو با بیان اینکه این نشست هر ساله با محوریت موضوع خاصی برگزار میشود، افزود: تمرکز اصلی ششمین دوره مجمع، "انتخاب" است. بر این اساس تمرکز بحثهای ما بر مدیریت نوآوری کسب و کار و ایجاد روح نوآوری در ابعاد مختلف قرار دارد.
وی با اشاره به اعمال تحریم علیه کشور با بیان اینکه در این نشست تجربیات شرکتها در زمینه فرصتهای موجود در دوران تحریم مورد بررسی قرار میگیرد، ادامه داد: یکی دیگر از برنامههای این مجمع بخش ارائه فناوری است که در طی آن صاحبان فناوری در زمان محدود ایدههای خود را به شرکتهای سرمایهگذار معرفی میکنند.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن در این دوره از مجمع زمینهای را فراهم کردیم تا شرکتهای متقاضی فناوری نیازهای خود را به صاحبان ایده و دانشگاهیان ارائه دهند تا از این طریق راهکاری علمی برای چالشهای موجود ارائه شود.
اسدیفر با بیان اینکه امروزه فناوری نانو در بسیاری از صنایع نفوذ کرده است، خاطر نشان کرد: از آن جمله میتوان به صنایع الکترونیک چاپی، باتری لیتیومی، سلولهای خورشیدی و شیرآلات اشاره کرد که در آن فناوری نانو رسوخ کرده است.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوری نانو با اشاره به نفوذ ۲۵ درصدی فناوری نانو در صنعت شیرآلات، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۱ شرکت تولیدکننده شیرآلات بهداشتی کشور که ۵۰ درصد بازار را در اختیار دارند، در تولیدات خود از نانوپوششهای دکوراتیو مبتنی بر فناوری پیویدی استفاده میکنند.
اسدیفر با تاکید بر اینکه ماشینآلات پوششهای سخت شیرآلات در کشور تولید شده و به صادرات رسیده است، ادامه داد: در حال حاضر ۹۸ درصد شیرآلات مورد نیاز کشور در کشور تولید میشود و در سال گذشته بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال فروش داشته است.
وی با اشاره به نفوذ فناوری نانو در تولید سلولهای خورشیدی، افزود: نیروگاههای خورشیدی در سالهای اخیر توسعه زیادی یافته، به گونهای که شاهد رشد ۴۲ برابری ظرفیت نیروگاههای نصب شده طی ۱۰ سال اخیر در جهان هستیم.
به گفته مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوری نانو، ۸۰ درصد بازار جهانی پنلهای خورشیدی در اختیار کشور چین است، ولی امروزه تغییرات عمدهای در ساخت سلولهای خورشیدی ایجاد شده است.
اسدیفر با بیان اینکه ساخت پنلهای خورشیدی از سیلیکون به سمت ساخت پنلهای انعطاف پذیر مبتنی بر جوهرهای کانداکتیو سوق یافته است، خاطر نشان کرد: زمینه ساخت سلولهای نانوساختها در کشور وجود دارد، ضمن آنکه میتوان به صورت ارزان آن را تولید کرد.
مدیر کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوری نانو، باتریهای پیشرفته را از دیگر حوزههایی نام برد که فناوری نانو در آن نفوذ کرده و یادآور شد: بر اساس اعتقاد کارشناسان جهانی آینده اقتصاد جهان در دست کشورهایی است که برگ برندهای در حوزه باتریها و ذخیره سازها دارند.
وی با بیان اینکه در صنعت الکترونیک چاپی شاهد نفوذ فناوری نانو هستیم، گفت: بر اساس پیشبینیها حجم بازار الکترونیک چاپی ۷۵ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۷ است.
وی در این باره توضیح داد: در گذشته بردهای الکترونیکی به صورت تولید قطعات مختلف و مونتاژ آنها صورت میگرفت، ولی امروزه با دستگاههای ساخته شده امکان پرینت بردهای الکترونیکی فراهم شده است؛ البته این بردها بیشتر برای ابزارهای الکترونیکی است که حافظه بالایی نیاز ندارد که از آن جمله میتوان به تولید حسگرهای زیستی و دما، بستهبندیهای هوشمند موادغذایی، منسوجات هوشمند و نمایشگرهای انعطافپذیر اشاره کرد.
اسدیفر با بیان اینکه جوهرهای این نوع دستگاهها مبتنی بر فناوری نانو است، گفت: در حال حاضر فرصتهای خوبی در کشور برای توسعه این نوع فناوری وجود دارد.
این فعال حوزه نانو با اشاره به دستاوردهای محققان کشور در این حوزه خاطر نشان کرد: تعداد محصولات مبتنی بر فناوری نانو از ۱۳ مورد در سال ۸۷ به ۴۹۴ محصول در سال ۹۷ رسیده است.
وی با بیان اینکه تعداد شرکتهای مبتنی بر فناوری نانو ۱۹۴ شرکت تا سال ۹۷ بوده است، یادآور شد: ۶۰ درصد این شرکتها تولدشان مبتنی بر فعالیت نانو بوده و ۴۰ درصد آنها شرکتهایی بودند که فعالیت کاری خود را با فناوری نانو توسعه و یا تغییر دادهاند.
اسدیفر با بیان اینکه میزان فروش محصولات مبتنی بر نانو تا سال ۹۶، ۱۳۷۴ میلیارد تومان بوده است، افزود: پیشبینی میشود که میزان فروش این محصولات در سال جاری بالغ بر ۳۰۰۰ میلیارد تومان شود.
به گفته وی کشورهای عراق، ترکیه، افغانستان، گرجستان، هند، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان و چین از جمله مقاصد صادراتی محصولات نانوفناوری ایران هستند.
وی تاکید کرد: از سال ۹۴ تا سال ۹۶ محصولات ایرانی نانویی به ۵۰ کشور دنیا صادر شده است.