اکبر ترکان،مشاور عالی رئیس جمهور در دوازدهمین کنفرانس بین المللی مدیریت استراتژیک اظهار کرد:در ادوار مختلف مدیریت با چالش تحریم رو به رو شده ام.
وی افزود:در دوران جنگ نیز تحریم های ایالات متحده بر علیه ما با جدیت دنبال می شد اما راه های مختلف هم برای رفع این موانع وجود داشت. در زمان جنگ قطعات f4t به دست ما می رسید.
ترکان ابراز کرد:تحریم ها برقرار بود اما قطعات هلکوپتر کبری به دستمان می رسید اما هر چه جلوتر می رویم شرایط پیچیده تر می شود.به طوری که با کنترل شبکه های اطلاعاتی می توان از محتویات یک کانتینر درهر جای دنیا مطلع شد.
مشاور عالی رئیس جمهور در تشریح راهکاری های عملی برون رفت از تحریم های جدید بیان کرد: باید به وضعیت اقتصادی نگاه کنیم که این روزها رشد اقتصادی کمی داریم و بیکاری نیز با نرخ بالایی رو به روست.
وی ادامه داد: مقدار شغلی که در سال تولید می شود با افراد جویای کار همخوانی ندارد و معنی آن این است که چاره ای برای انباشت بیکارانمان نداریم.
ترکان تصریح کرد: شرایط تحریم فشارها را به صادرات نفت،پتروشیمی،کشتیرانی و حمل و نقل و فلزات اساسی متمرکز کرده است.
مشاور عالی رئیس جمهور گفت:به چالشی بزرگ به نام چالش اقتصادی بانکی مبتلا هستیم، به رغم علاقه مندی همه مسئولان نقدینگی جایی میرود که نرخ بازگشت بالایی دارد.
وی تاکید کرد:نرخ بازگشت سرمایه از بازار پول پایین تر است.به صورت رسمی بانک ها به سپرده ها ۲۰ درصد سود می دهند درصورتی که بانک ها ۷ درصد پول خلق می کنند و درنهایت با ترازنامه ای منفی رو به رو می شوند.
ترکان تصریح کرد:برای پوشاندن ترازنامه منفی،ارزیابی غیر واقعی را به ثبت می رسانند.
وی افزود:اگر کسی منابع مالی دارد این سرمایه را به بانک می برد و ما با مشکل بزرگی مواجه می شویم که با خلق پول نقدینگی افزایش می یابد.
مشاور عالی رئیس جمهور بیان کرد:ابتدای دولت یازدهم نقدینگی ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بود اما حالا ۱ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان است و این روند رشد ۳ برابری نقدینگی است.
ترکان تشریح کرد:باید سطح عمومی قیمت ها طوری بالا برود تا با ارزش پول برابری کند. زمانی هم می شود با ابزار سیاسی چاره ای اندیشید اما در نهایت نمی توان جلوی رشد آن را گرفت.
وی افزود:اگر راغبیم که قیمت ارز را کنترل کنیم باید جلوی رشد نقدینگی را بگیریم.
ترکان تصریح کرد:اول دولت یازدهم ۶۱ میلیون لیتر مصرف داشتیم اما حالا معادل ۵ و ۴ دهم میلیون بشکه نفت در یک روز است.درصورتی مصرف انرژی مانعی ندارد که منناسب با آن ثروت نیز خلق شود در غیر این صورت زیان به سرمایه ملی است.حال باید چکار کنیم؟!اگر ۸۰ میلیارد دلار نفت و گاز مصرف می کنیم آیا می توانیم آن را کاهش دهیم؟!
مشاور عالی رئیس جمهور افزود:شرکت های sco می توانند با کاهش مصرف انرژی سود آوری ایجاد کنند.لذا با توجه به تحریم ها می توانیم با ذخیره سازی انرژی و برنامه ریزی خلق ثروت کنیم.
ترکان تاکید کرد:مصرف انرژی ما در سال به ازای هر متر مربع ۵۰۰ کیلو وات ساعت است.اروپا در نظر دارد در هر متر مربع ۵۰ کیلو وات ساعت انرژی را به ثبت برساند. اجازه ورود بخش خصوصی به صنعت را بیشتر بدهیم،قطعا کسی آزاد راه را مُفت نمی سازد اجازه دهیم خود آنها مصالح و فعالیت را قیمت گذاری کنند.