نگاهی به آمار تولید بنزین نشان میدهد تولید این فرآورده ارزشمند ظرف ۶ سال گذشته افزایش ۷۰ درصدی داشته و سبب رسیدن تولید روزانه به ۹۱ میلیون لیتر بنزین بوده که نتیجه آن صادرات یا ذخیره سازی روزانه بیش از ۵۰۰ هزار بشکه شده است.
این میزان تولید در شرایطی است که مصرف بنزین در ایران ۶ برابر مصرف جهانی گزارش شده، به گونهای که مردم ایران با ۱۹ میلیون وسیله نقلیه در حدود ۹۱ میلیون لیتر مصرف داشته که این روند مصرفی طی هر ۱۰ سال ۲ برابر میشود.
بررسی جزئیتر رشد مصرف در ۴ ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از افزایش ۹.۶ درصدی خبر میدهد که رشد آن دلایل متفاوتی را شامل میشود.
در این میان باید به این نکته توجه داشت فرآوردههای نفتی و بهویژه بنزین در ایران بدون ابزارهای کنترلی مصرف میشود که این امر باعث شده برخی افراد صرفهجویی را سرلوحه کار قرار ندهند.
قاچاق سوخت به عنوان یکی دیگر از دلایل افزایش مصرف سوخت عنوان شده که با توجه به تفاوت قابل توجه قیمت بنزین در داخل کشور و کشورهای همسایه افزایش یافته و بنا بر آمار اعلام شده از سوی مسئولین کشفیات قاچاق سوخت در ماههای اخیر ۳ برابر شده، اما حجم دقیق قاچاق سوخت که به عنوان معما حال حاضر حوزه انرژی مطرح است که بی جواب مانده و وزیر نفت در پاسخ به این سوال اعلام کرده همه عددها بیان شده حدس و گمان است و میزان آن را فقط خدا میداند.
گفتنی است، بیژن زنگنه مهار مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق برای مقابله به واردات بنزین را هدف اصلی عنوان کرده است.
در راستای حل این مشکل تاکنون سناریوهای مختلفی از سوی مسئولین مربوطه در دست بررسی قرار گرفته است.
استفاده از کارت هوشمند سوخت روشی موثر برای مهار مصرف افسارگسیخته بنزین به حساب میاید که وزیر نفت در خصوص استفاده از کارت سوخت و یا راهکارهای دیگر برای مدیریت مصرف نیز اعلام کرد: برای عرضه به آنان که متقاضی میزان بیشتری بنزین هستند تدابیر لازم در حال بررسی است.
گفتنی است تاکنون بارها دولتمردان اعلام کرده اند که اساس کار دولت مبتنی بر افزایش قیمت بنزین نیست.
همچنین ایجاد کارگروه برای بررسی کارت سوخت مهاجر به عنوان یکی دیگر از راهکارهای این صنف بیان شده که در دست بررسی است.
کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز نشستهای متفاوتی در این زمینه تشکیل داده که در خصوص راهکارهای مهار مصرف سوخت پیشنهاداتی ارائه شده و مقرر شده کمیتهای در کمیسیون انرژی تشکیل شود تا راهکارهای مختلف را بررسی کند و در صورتی که به جمعبندی رسیدند آن را به اطلاع شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوای سهگانه برسانند.