بر اساس آخرین آمار مربوط به تولید کالاهای منتخب معدنی و صنایع معدنی از بین ۱۳ کالای تولیدی منتخب، فولاد خام، کاتد مس، شمش آلومینیوم، آلومینا، سنگ آهن، کنسانتره زغال سنگ، کاشی، شیشه جام، ظروف شیشهای و ظروف چینی با رشد تولید مواجه بودند و سه کالای، سیمان، محصولات فولادی و چینی بهداشتی نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش تولید روبهرو شدهاند.
بر این اساس از آغاز سال جاری تا پایان تیرماه امسال، فولاد خام ۱۰ درصد، کاتد مس ۶۲.۳ درصد، شمش آلومینیوم ۸.۲ درصد، آلومینا ۰.۶ درصد، سنگ آهن ۱۶.۶ درصد، کنسانتره زغال سنگ ۹.۹ درصد، کاشی ۴.۷ درصد، شیشه جام ۰.۱ درصد، ظروف شیشهای ۱۷.۶ درصد و ظروف چینی ۱۲.۶ درصد رشد تولید داشته اند.
مهدی کرباسیان معاون سابق وزیر صنعت با بیان اینکه سال گذشته توانستیم افزون بر ۹میلیارد دلار فقط از صادرات فولاد و صنایع وابسته به آن درآمد ارزی داشته باشیم، عنوان کرد: در حالی که پیش از دولت یازدهم تولید فولاد به طور کلی با رکود مواجه شده بود اما، ما توانستهایم مقام سیزدهم تولید فولاد جهان را کسب کنیم که اگر پروژههای در دست احداث به بهرهبرداری برسند، این مقام به جایگاه تک رقمی ارتقا مییابد.
کرباسیان گفته بود: فقط ایمیدرو در این مدت به ۵۰۰ میلیون تن سنگآهن، ۴۰ تن طلا و... دست یافته است، در حوزه فولاد تقریبا وابستگی از بین رفته است و فقط بخشی از مواد اولیه وارد میشود که چشم انداز ما نشان میدهد در سال آینده این وابستگی هم بهطور کامل قطع میشود.
کیوان جعفری طهرانی در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان در خصوص نیازمندی ایران به سنگ آهن در سالهای آینده تصریح کرد: تولیدات سنگ آهن کفاف نیازهای داخل را میدهد، اما طبق آمارها و تحقیقات به عمل آمده در سال ۱۴۰۴ با کمبود سنگ آهن مواجه خواهیم شد، زیرا استخراج به دلیل نبود اکتشافات جدید با رکود مواجه شده است.
وی در ادامه افزود: در سال ۱۴۰۴ کشور ما نیازمند بیش از ۱۶۰ میلیون تن سنگ آهن کلوخه است و طبق تحقیقات به عمل آمده حدود ۳۰ میلیون تن کسری خواهیم داشت و این وضعیت از سال ۱۴۰۱ احساس میشود و تا سال ۱۴۰۴ به اوج خود خواهد رسید.
سخنران کنفرانسهای بینالمللی سنگآهن و فولاد مطرح کرد: در کنفرانسها اخیر به این نکته توجه شد که با اکتشافات و استخراجهای جدید و با حمایتهای دولت و ورود سرمایه گذاران به این عرصه با این کسری و کمبود مقابله خواهد شد.
کیوان جعفری طهرانی با بیان این مطلب که تا کنون شاهد واردات این محصولات به کشور نبودیم، توضیح داد:، اما اگر این کسری در سالهای آینده با حمایتهای دولت جبران نشود مجبور به واردات خواهیم شد، در کشور افغانستان معدنهای سنگ آهنی وجود دارد که قادربه تولید سنگ آهن دانه بندی با حجم چشم گیری را دارد در حدود سالهای ۸۳ تا ۸۵ تحقیقات و بازدیدهایی به عمل آمد که کشور افغانستان میتواند تمامی کسری هارا برای ایران جبران کند و همچنین روشهای انتقال محصول نیز تا حدودی مطرح و حل شده بود.
نام معدن اصلی سنگآهن افغانستان «حاجیگک» است، معدن حاجی گک ۱.۸ میلیارد تن ذخیره قطعی سنگ آهن داشته و بزرگترین معدن سنگ آهن بکر آسیا به شمار میرود.
افغانستان دارای معادن برتر سنگآهن، مس و لیتیوم است و این موارد جزو اولویتهای این کشور از نظر استخراج و بهرهبرداری قرار میگیرد، هرچند این اتفاق به دلیل مسائل امنیتی و درگیریهای موجود نتوانست به خوبی شکل بگیرد.