افزایش قیمت نفت به دنبال افزایش تقاضا در ایام سرد سال
بررسی آمار بانک مرکزی در سه ماهه نخست سال جاری نشان می‌دهد تولید نفت در مدت مذکور ۳ میلیون و ۸۰۵ هزار بشکه نفت به ثبت رسیده که از این میزان ۲ میلیون و ۳۹۰ هزار بشکه آن صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد ۴.۱ درصدی داشته است.

افزایش ۴.۱ درصدی صادرات نفت باعث شده بنا بر اذعان بهروز نعمتی سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی صادرات نفت فراتر از تراز بودجه ثبت شده باشد.

در میان کشورهای متقاضی نفت ایران، هند و چین به عنوان خریداران اصلی به حساب می‌آیند که چین از مدت‌ها قبل در خصوص ادامه خرید نفت از ایران خبر داده بود و آمار‌های صادرات نفت به کشور هند نیز حاکی از افزایش خرید در چند ماه گذشته بوده است.

سایر خریداران نفت ایران نیز مانند ژاپن افزایش خرید داشته اند به گونه‌ای که وزارت اقتصاد و تجارت ژاپن در جدیدترین گزارش خود از افزایش ۶۵ درصدی واردات نفت این کشور از ایران در اوت ۲۰۱۸ (مردادماه سال جاری) نسبت به مدت مشابه سال قبل اطلاعاتی منتشر کرده است.
 
بر اساس آمار‌های این وزارتخانه، خرید نفت ژاپن از ایران در اوت ۲۰۱۸ به ۸۷۴ هزار کیلو لیتر برابر با ۱۹۵ هزار بشکه در روز رسید.

کارشناسان بازار انرژی معتقدند هر گونه دخالت در عرضه نفت می‌تواند تعادل بازار را بر هم زده و  به دنبال آن باعث ایجاد نوسان در قیمت‌ها شود که این امر با توجه به تعداد بالای متقاضیان نفت به ضرر این کشور‌ها خواهد بود.

بر همین اساس افزایش قیمت نفت اوپک و نفت برنت در ماه‌های اخیر، پیش بینی‌ها برای رسیدن قیمت نفت به ۱۰۰ دلار و اتمام ذخایر نفت کشور‌هایی که مدعی توانایی اضافه تولید بودند از جمله چالش‌هایی است که بازار نفت با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کند.

در این میان باید به این نکته توجه داشت با نزدیک شدن به ایام سرد سال تقاضای فصلی برای خرید نفت افزایش می‌یابد که این عامل خود موج جدیدی از تقاضا را در بازار شکل داده و در صورت برطرف نشدن این نیاز‌ها می‌تواند شوک جدیدی به قیمت‌ها وارد کند.

آن چه مشخص است، میزان صادرات نفتی ایران در ماه‌های گذشته افزایش قابل توجه داشته و همچنین با توجه به سهم ۱۲ درصدی نفت ایران در سبد نفتی اوپک امکان جایگزینی نفت ایران از سوی سایر کشور‌ها وجود ندارد.