حسین شیرزاد، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، پیرامون همکاری های اخیر، فیمابین سازمان مرکزی تعاون روستایی با فائو در خصوص زنجیره ارزش زعفران اظهار داشت: پیرو اعلام آمادگی دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در مورد ایجاد زمینه همکاری این سازمان با فائو در چارچوب توسعه توان بازاریابی محصولات داخلی و بهبود توان تولیدی و صادراتی شبکه تعاونیهای روستایی و کشاورزی، مکاتبه رسمی در این مورد با دفتر مذکور در ایتالیا انجام شده است.
وی افزود: در این مکاتبه ضمن اشاره به جایگاه و نقش سازمان و شبکه تعاونیهای روستایی و کشاورزی در بخش کشاورزی کشور به ویژه کارکردهای آن در توسعه بازار و بازرگانی محصولات کشاورزی، آمادگی همکاری تجاری این سازمان با طرفهای اروپایی به ویژه در امور بازاریابی و توسعه محصول با محوریت زعفران و اهمیت راهبردی گیاه زعفران اعلام شده است. در این زمینه محصولاتی با ارزش افزوده بالا و دارای مزیت داخلی مانند زعفران(با تاکید برتقویت ماده موثره آن یعنی کروسین، ﭘﻴﻜﺮوﻛﺮوﺳﻴﻦ و سافرانال)و خواص دارویی آن از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران مورد نظر بوده و به آمادگی اتحادیههای سراسری تعاونیهای روستایی تحت پوشش سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران برای مشارکت در این زمینه نیز اشاره شده است.
شیرزاد گفت: با پیگیری و برگزاری جلسات مشترک توسط آقای دکتر حسین عمادی نماینده جمهوری اسلامی ایران، مدیر کل فائو آقای داسیلوا در تاریخ ۳۱ مرداد ماه سال جاری، پیشنهاد خود برای ارائه کمک های فنی از جمله «حمایت از توسعه پایدار زنجیره ارزش زعفران کشور، بهبود ارزش افزوده و محصولات جنبی، حمایت از نشانه جغرافیایی زعفران ایران(نشانه GI) از طریق تقویت تعاونیها و شرکتهای خصوصی و بطور کلی تقویت ساختار زنجیره ارزش» را ارائه کرده و ضمن ابراز تمایل فراوان به همکاری، خواستار اعزام هیئتی از فائو به ایران برای بررسی راهکارهای پیش رو شده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: بر اساس پیشنهاد فائو این همکاریها از طریق مرکز سرمایه گذاری فائو در خصوص اجرای طرح توسعه زنجیره ارزش زعفران انجام خواهد شد. علاوه بر آن پیشنهاد شده است تا با استفاده از الگوهای موفق در زمینه تحلیل بازار محصولات مانند «تحلیل بازار زعفران»، طرح هایی ویژه در مورد محصول زعفران نیز اجرا شود. در این زمینه تبادل نظرات کارشناسی در مورد نحوه انجام این مبادلات و به ویژه تاکید سازمان بر برنامههای عملیاتی و اجرایی و گذار از ارزیابیهای مطالعاتی در دست اقدام است.
وی افزود: نکته قابل ذکر دیگر اینکه با ابتکار سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور برای نخستین بار کنترل کیفی محصول و تعیین گرید (درجه) زعفران بر اساس شکل ظاهری (خصوصیات مورفولوژیک) توسط آزمایشگاه هایی جهت کنترل کیفی محصول زعفران و کارشناسان مجرب انجام خواهد شد. آزمایشگاه های همیار به کارگرفته شده در طرح شامل آزمایشگاه روبینا گل پاسارگاد (تایباد)، آزمایشگاه کیان طوس (تربت حیدریه)، آزمایشگاه پژوهشکده علوم صنایع غذایی (مشهد)، آزمایشگاه آتکام (دانشگاه فردوسی مشهد) ، آزمایشگاه مصطفوی (مشهد) ، آزمایشگاه تستا ( مشهد) وآزمایشگاه تروند زعفران قائن ( قائن خراسان جنوبی) بوده که با حضور تعداد ۳ مباشر خرید زعفران در استان خراسان رضوی و ۳ مباشر در خراسان جنوبی مجموعا ۶ مباشر انجام شد.
شیرزاد اظهار داشت: در حال حاضر سهم کنونی ایران از بازار جهانی زعفران پایین است و انتظار میرود همکاری سازمان مرکزی تعاون روستایی با فائو در انجام مطالعات علمی زنجیره ارزش و تأمین زعفران، کشت قراردادی، تدوین استانداردهای جامع محصول زعفران در کشور، فرآوری زعفران، معرفی رسمی برند ملی زعفران ایران در بازارهای هدف ، حضور پر رنگ و قوی تجار ایرانی در بازارهای جهانی و گرفتن سهم بیشتر بازار، منشاء اثرات مفیدی واقع شود.