نبرد بر سر تصاحب سهم ایران در بازار نفت

  در حالی که با خروج ایالات متحده از برجام، تحریم‌های آمریکا علیه ایران به مرور در حال بازگشت است، یکی از مهم‌ترین تحریم‌ها علیه کشور که از ماه نوامبر، عملیاتی خواهد شد، تحریم علیه صنعت نفت است که پیشتر در مطلبی به اثرات احتمالی پیگیری سیاست صفر کردن صادرات نفت ایران از جانب دولت دونالد ترامپ پرداخته بودیم.

با وجود احتمال قریب به یقین شکست سیاست صفر کردن صادرات نفت ایران، با این حال کاهش صادرات طلای سیاه کشور به صورت طبیعی رخ خواهد داد زیرا برخی از مشتریان ترجیح می‌دهند که ریسک از دست دادن دسترسی به سیستم مالی آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا را از دست ندهند و نفت مورد نیاز خود را از کشورهای تولیدکننده دیگر تهیه کنند.

داده‌های منتشر شده در ماه جاری نشان می‌دهد که در شمال غربی اروپا، عراق در حال تلاش برای تصاحب سهم بازار ایران است. بر اساس گزارشات منتشر شده در ماه اوت ایران تاکنون هیچ بشکه نفتی به کشورهای فرانسه و هلند نفروخته است در حالی که پیشتر به عنوان یکی از فروشندگان همیشه حاضر بازار شناخته می‌شد. این در حالی است که عراق در ماه جاری حدود 7 میلیون بشکه نفت به این دو کشور صادر کرده است که بیشترین حجم ماهیانه ظرف ماه‌های اخیر را شامل می‌شود آنهم در شرایطی که حدود یک هفته از ماه اوت هنوز باقی مانده است. 

photo_2018-08-25_14-27-05

اما عراق تاکنون موفق نشده است که در تمامی نقاط اروپا اقدام به جذب سهم بازار ایران کند. بر اساس داده‌های منتشر شده توسط کلیپردیتا، ایران در جنوب اروپا و در شرق مدیترانه در ماه جاری همچنان در حال رقابت با عراق بر سر بازار با افزایش صادرات نفت به ایتالیا، اسپانیا و ترکیه است.

photo_2018-08-25_14-28-56

آسیا نیز در حال حاضر به یک میدان نبرد تبدیل شده است و پیش‌بینی می‌شود که در کشوری همچون هند، روزگار سختی برای نفت کشورمان رقم بخورد. با توجه به روابط خوب یکی از مشتریان پیشین نفت ایران با نام شرکت چند رشته‌ای Reliance Industries با ایالات متحده، این شرکت که صاحب یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت دنیا با ظرفیت 1.4 میلیون بشکه در روز است، اقدام به توقف واردات نفت کشورمان خواهد نمود. بر اساس پیش‌بینی کلیپردیتا، واردات نفت هند از عراق در ماه جاری شاهد افزایش 200 هزار بشکه‌ای بوده است در حالی که واردات نفت هند از ایران با سقوط 600 هزار بشکه‌ای در روز مواجه بوده است. 

photo_2018-08-25_14-28-59

اما بنا به داده‌های کلیپردیتا، این تنها هند نیست که شاهد کاهش بسیار جریان نفت ورودی از ایران بوده و تنها عراق نیست که در تلاش برای جذب بخشی از سهم بازار ایران است. محموله‌های صادراتی کشورهای عربستان، امارات و کویت برای بازار آسیا در ماه جاری شاهد رشد 800 هزار بشکه در روز نسبت به ماه جولای شده‌اند در حالی که صادرات ایران به میزان 700 هزار بشکه در روز کاهش یافته است. به نظر می‌رسد که کشورهای عضو اوپک در رقابت سختی برای اختصاص سهم در حال کاهش ایران از قاره آسیا می‌باشند.

photo_2018-08-25_14-29-04