بورس تهران با نزدیک شدن برخی سهمهای بزرگ به کفهای قیمتی با افزایش ۸۸۸ واحدی شاخص مواجه شد. سکه نیز در یک روز کاهشی، کانال سه میلیون و هشتصد هزار تومانی را واگذار کرد. همچنین، دلار افت نسبی را تجربه کرد و دامنه نوسان آن به ۱۰۲۰۰ تا ۱۰۴۰۰ تومان محدود شد. روندی که نشان میدهد از هیجانات موجود در بازارها کاسته شده است. البته ادامه این روند مشروط به شفافیت بیشتر در سیاستگذاریهای داخلی و خارجی است.
در دومین روز هفته، بازارها دو نیمه متفاوت را تجربه کردند؛ ساعات ابتدایی روز بازار به کام فروشندگان بود و هر چقدر به ساعات پایانی روز نزدیک شدیم، خریداران قدرت را به دست گرفتند. نتیجه تقابل فروشندگان و خریداران، قرارگیری دلار در کانال ۱۰هزار و ۴۰۰ تومان تا ساعت ۴ بعدازظهر بود. این در حالی بود که در ساعات ابتدایی روز قیمت تا محدوده ۱۰هزار و ۲۰۰ تومان عقبنشینی کرده بود. در بازار سکه نیز قیمت سکه تمام بهار آزادی در ابتدای روز تا کانال ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان عقب نشست، ولی از حدود ساعت ۲ بعدازظهر افزایش خریدها موجب پرش قیمت تا کانال ۳ میلیون و ۸۷۰ هزار تومان شد. ساعت ۴ بعدازظهر سکه ۳ میلیون و ۸۷۵ هزار تومان قیمت خورد. سکه حدود ساعت ۵ بعدازظهر ۳میلیون و ۷۹۰ هزار تومان معامله شد که ۷۵هزار تومان پایینتر از نرخ بسته شده روز ابتدایی هفته بود. به گفته فعالان، یکی از عواملی که در ابتدای روز زمینه ساز افت قیمت سکه شد، ناشی از کاهش نرخ سکهای بود که بهصورت ودیعی پیشفروش شده بود. در حالی که روزهای پنج شنبه و شنبه نرخ تحویل سکههای پیش فروش ودیعی ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تعیین شده بود، روز یکشنبه با کاهش ۱۰۰ هزار تومانی عدد ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برای تحویل به ثبت رسید که از آن مبلغ ۴ درصد نیز کسر میشد. به گفته فعالان، این موضوع در کنار روند نزولی دلار، موجب شد سکهبازان با هیجان زیادی فروشنده شوند و قیمت را تا کانال ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان عقب ببرند. با این حال، زمانی که روند قیمت دلار تغییر کرد، سکه این بار شتابان راه صعود را در پیش گرفت. ساعت ۵ عصر بار دیگر فروشندگان در بازار دست بالا را بهدست آوردند. در مجموع میتوان گفت روز یکشنبه رفتار معاملهگران سکه در مقایسه با بازیگران ارزی هیجانیتر بوده است. در این روز در حالی که فاصله سقف و کف قیمت سکه۵/ ۷ درصد بود، اختلاف قیمت کف و سقف دلار تنها به ۳/ ۲ درصد میرسید. به این ترتیب، میتوان گفت معامله در بازار سکه پرریسکتر از بازار دلار بوده است.
به گفته فعالان، در ابتدای روز یکشنبه معاملهگران دلار با احتیاط معاملات خود را آغاز کردند و قیمت در محدوده ۱۰ هزار و ۴۰۰ تومان قرار داشت. با شروع معاملات حواله درهم و اعلام قیمت ۲ هزار و ۸۲۰ تومان برای آن، معاملهگران در بازار داخلی کمی فروشنده شدند. در ادامه روز نرخ حواله درهم به زیر ۲ هزار و ۸۰۰ تومان رفت تا فروشندهها در بازار داخلی قدرت بیشتری از خود نشان دهند. برخی حاضران در بازار عنوان میکردند، ممکن است که بازارساز عرضه حواله درهم را در دستور قرار داده باشد. در این ساعات ارزش دلار در مناطق مرزی نیز کاهشی شده بود. با این حال، با نزدیک شدن دلار به ابتدای کانال ۱۰ هزار و ۲۰۰ تومان، خریداران با اتکا به جوسازی پیرامون اخبار و نبود عرضه خرد در بازار قیمتها را بالا آوردند. به گفته فعالان، پس از برخورد به نقطه یادشده کمی خریدها بالا رفت، ولی آنچه سرعت رشد قیمت را کمی بیشتر کرد، جوسازی پیرامون اظهارنظر منتسب به وزیر صنعت بود. روز گذشته در کانالهای اطلاع رسانی معاملهگران خبری با این مضمون منتشر میشد که وزیر صنعت از امکان رسیدن دلار به ۱۵ هزار تومان سخن گفته است. ابن خبر ساعاتی بعد تکذیب شد؛ بهدنبال تکذیب این خبر، دلار کمی ارزانتر شد؛ ولی سرعت افت سکه شدیدتر بود و به کانال ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عقبنشینی کرد. یکی دیگراز خبرهایی که روز گذشته در میان فعالان بازار انعکاس داشت، اختلاف نرخهای خرید و فروش در سامانه سنا بود. بهعنوان مثال، روز گذشته میانگین نرخ خرید یورو در سامانه سنا بین ساعات ۱۲ تا یک بعدازظهر ۱۰ هزار و ۹۲۲ تومان درج شده بود. این در حالی بود که در همان مقطع زمانی قیمت فروش یورو بیش از هزار و ۵۰۰ تومان کمتر از نرخ خرید درج شده بود. میانگین نرخ فروش در آن مقطع زمانی ۹ هزار و ۳۵۵ تومان به ثبت رسیده بود. برای مقاطع دیگری نیز چنین اختلافهایی وجود داشت و قیمت خرید از قیمت فروش ارز بیشتر بود.
به گفته برخی تحلیلگران، چنین اختلافهایی موجب میشود که معاملهگران نرخهای درج شده در سامانه سنا را چندان باورپذیر ندانند؛ برخی دیگر احتمال میدهند، ممکن است نرخهای فروش تحت تاثیر معاملات بازار دوم باشد؛ ولی نرخ خرید بیشتر متاثر از بازار آزاد بوده باشد. در روزهای اخیر اختلاف قیمت در این دو بازار بعضا بالای ۲ هزار تومان بوده است.