بهروز پورسلیمان میزان صادرات ایران به جمهوری آذربایجان را طی سه ماهه اول امسال ۱۴ میلیون دلار عنوان و اظهار کرد: این میزان در سال گذشته هشت میلیون دلار بوده که رشد ۷۰ درصدی را نشان میدهد. همچنین از نظر وزنی، صادرات به این کشور طی مدت مشابه سال گذشته ۱۶ هزار تن بوده که در سال جاری ۴۰ هزار تن رسیده که بیانگر افزایش ۱۵۳ درصدی صادرات از نظر وزنی و تراز تجاری بسیار مثبت است.
وی افزود: تجارت چمدانی در سه ماهه اول پارسال شش میلیون دلار و امسال ۱۱ میلیون دلار است که نشاندهنده افزایش ۷۰ درصدی صادرات چمدانی است.
پورسلیمان با اشاره به مجموع ارزش ۲۵ میلیون دلاری صادرات غیرنفتی و چمدانی گفت: از نظر فعالان اقتصادی، کاهش واردات به دلیل افزایش نرخ ارز، مشکلات و نواقص نقل و انتقالات ارزی برای تجار است.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان درباره واردات کالا از جمهوری آذربایجان گفت: در سه ماهه اول سال گذشته، هشت میلیون دلار و امسال سه و نیم میلیون دلار واردات صورت گرفته که ۵۶ درصد کاهش واردات داشتهایم.
وی ضمن طبیعی بودن کاهش واردات، علت آن را چنین بیان کرد: باتوجه به اینکه نرخ ارز در مدت کوتاه به سرعت افزایش چشمگیر داشته، صادرکنندهها باید ارز حاصل از صادرات را در اختیار سیستم بانکی قرار دهند. از سوی دیگر واردکنندگان در ابتدا در تهیه ارز با مشکل مواجه شدند و پس از آن نگران بودند اگر کالا با نرخ بالا وارد شود، مشکل فروش خواهد داشت؛ لذا در این شرایط احتیاط کاری از طرف فعالان اقتصادی و واردکنندگان امری طبیعی است.
احتمال افت صادرات در میان مدت
به اعتقاد رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان، در کوتاه مدت افزایش نرخ ارز باعث افزایش صادرات خواهد شد و رشد صادرات، در ماههای آینده هم ادامهدار خواهد بود اما احتمالا در میان مدت با افت شدید صادرات مواجه خواهیم شد، چراکه کارخانهها مجبورند مواد اولیه را با نرخ آزاد تهیه کنند که این امر باعث افزایش قیمت کالاهای صادراتی خواهد شد.
پیشنهاد وی برای بهبود شرایط تجارت این است که قوانین محدودکننده صادرات از جمله اینکه صادرکنندگان کشورهای آسیای میانه بایستی نرخ ارز حاصل از صادرات را به سیستم بانکی بازگردانند، برداشته شود. همچنین با برداشته شدن محدودیتها، تولیدکنندگان و صادرکنندگان میتوانند ضمن افزایش صادرات، تحریمها و مشکلات اقتصادی را پشت سر بگذارند.